Organizatorių archyvo nuotr.

Jau šiandien prasideda 14-asis dainuojamosios poezijos festivalis ,,TAI – AŠ“, muzikos ir poezijos mylėtojų širdis džiuginsiantis iki pat šeštadienio. Daug gerų emocijų, netikėtų susitikimų, įspūdingų pasirodymų ir multikultūrinio skambesio – tai klausytojams pažada šio festivalio organizatoriai, į jį pakvietę ir visą būrį užsienio atlikėjų. Prancūzas Frederic Bobin, airė Emma O‘Reilly, belgas Jozef Sercu – šie talentingi kūrėjai kartu su Lietuvos žvaigždėmis Justu Terteliu, Gediminu Storpirščiu, Laura Remeikiene, grupe „Kūjeliai“, Mindaugu Briedžiu ir jo grupe suvienys jėgas pagrindinės programos atidarymo koncerte „Iš visos širdies, iš plačiojo pasaulio“.

Ką yra girdėję apie Lietuvą ir ko tikisi iš šios viešnagės? Ką jiems reiškia dainuojamoji poezija? Ką gali pažadėti klausytojams, 20 dieną ateisiantiems į Šv. Kotrynos bažnyčioje vyksiantį koncertą? Nekantriai laukdami neeilinio pasirodymo, šiuos klausimus uždavėme trims iš užsienio atvykstantiems festivalio svečiams.

Emma O‘Reilly

Tai bus mano antroji viešnagė Lietuvoje. Praėjusį kartą čia buvau atvykusi į vestuves Klaipėdoje. Rusiško stiliaus šventė labai skyrėsi nuo airiškų vestuvių – buvo be galo linksma! Antrąją dieną jaunojo tėvas, į pensiją išėjęs jūreivis, pakūreno pirtį ir atnešė skaniausios šviežios žuvies. Turiu puikių įspūdžių iš Lietuvos, tad su nekantrumu laukiu antrojo vizito, netgi ketinu išmokti keletą naujų lietuviškų žodžių.

Man dainų žodžiai ir poezija yra tos pačios šeimos nariai, tačiau gana skirtingi. Be muzikos dainos žodžiai netektų pusės savo išraiškos. Taigi, kurdama žodžius dažniausiai galvoje girdžiu ir pianino muziką, aranžuotę. Kartais sukuriu žodžius be šios vidinės muzikos ir turiu didelį pojūtį, kad jiems melodijos nė nereikia – tai vadinu poezija. Negalėčiau įvardyti šių dalykų reikšmės sau, nes jie tiesiog visą gyvenimą buvo kartu – kaip dar viena nematoma galūnė.

Ką galiu pažadėti klausytojams? Dramatišką skambesį, pagrįstą poproko muzika: kaip Kate Bush, Tori Amos, Agnes Obel, „Radiohead“. Dar pažadu abipusį ryšį su publika, autentiškumą, istorijas ir sielą.

Frederic Bobin

Tai bus mano pirmasis apsilankymas Lietuvoje, tačiau turiu čia gyvenantį draugą. Jis man pasakojo, kad Lietuva yra labai graži šalis, o Vilnius – itin charizmatiškas miestas. Kitas mano draugas, ne kartą čia koncertavęs prancūzų dainininkas Laurent Secco, apie lietuvius atsiliepė kaip apie labai draugiškus bei šiltus žmones. Tikiuosi, jog festivalio metu sutiksiu daug atvirų, įdomių žmonių, kūrėjų.

Dainuojamoji poezija man yra būdas išreikšti save: savo jausmus, pyktį, maištą, laimę, liūdesį – visas gyvenimo spalvas! Joje man svarbūs tiek žodžiai, tiek muzika.

Į koncertą ateisiančiai auditorijai galiu pažadėti visą savo širdį! Nekantrauju atsidurti scenoje, išvysti Lietuvos klausytojus ir išgyventi gražius dalijimosi momentus. Iki greito susitikimo!

Jozef Sercu

Lietuvoje viešėsiu pirmąjį kartą. Tiesą sakant, anksčiau mokiau keletą lietuvių studentų – iš to turiu tik geriausią patirtį. Manau, kad Lietuva pasirodys labai svetinga šalis.

Tiesiog negaliu įsivaizduoti savo gyvenimo be muzikos ir poezijos, be kūrybos. Tai yra labai puikus būdas išreikšti giliai viduje paslėptas emocijas, po kasdienėmis baimėmis palaidotus jausmus. Dainavimas man padeda atsiverti pasauliui, žmonėms pačia nuoširdžiausia forma. Dainose mano širdis dažnai pasako tai, kuo protas nenori patikėti…

Sunku kažką pažadėti klausytojams, nes nežinau, kokius vidinius lūkesčius jie puoselėja. Visgi pažadu didžiausią dėmesį momentui ir savo sąžiningą balsą, pasakosiantį apie mums visiems svarbius dalykus.

Apie tarptautinį dainuojamosios poezijos festivalį „Tai – aš“

Tarptautinis dainuojamosios poezijos festivalis „Tai – aš“, organizuojamas Vilniaus mokytojų namų nuo 2003 m., yra vienintelis tokio pobūdžio renginys visoje Rytų Europoje. Jaukūs vakarai, gilūs atlikėjų dainų tekstai, išradingos muzikinės kompozicijos ir nuoširdžios klausytojų simpatijos kasmet sutraukia didelį pulką šio festivalio gerbėjų iš Lietuvos ir užsienio šalių.

Plačiau: www.kultura.lt, www.tai-as.lt

Bilietus platina www.bilietai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: