Pexels.com archyvo nuotr.

Helovinas arba Vaiduoklių šventė švenčiama įvairiose šalyse: Jungtinės Amerikos Valstijose, Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Vokietijoje ir kitose šalyse. Vaiduoklių šventės pradėta švęsti keltų šalyse, o XIX amžiuje atvykėliai iš Airijos ir Škotijos šią šventę atvežė į Šiaurės Ameriką, o vėliau ši šventė keitėsi savo turiniu ir išpopuliarėjo visame pasaulyje. Pasak legendos, mirusieji grįžta į realų pasaulį, nerasdami sau vietos bei kenkdami gyviesiems. Gyventojai persirengdami gąsdinančiais personažais, įvairiais būdais bando nuraminti bei atbaidyti piktąsias dvasias.

Jungtinės Amerikos Valstijos

Prieš Vaiduoklių šventę Amerikoje suaugusieji pjausto šviežius moliūgus, tačiau kai kurie įsigyja interneto parduotuvėse ar kituose prekybos centruose plastikinius ar polistireninius moliūgus, nereikia gaišti laiko pjaustant tikrąjį moliūgą bei sutaupoma laiko kitiems darbams. Amerikoje moliūgams įsigyti yra išleidžiama apie 576 mln. dolerių.

Helovinas

Pexels.com archyvo nuotr.

Vaiduoklių šventės metu vaikai ir suaugusieji tampa mylimais personažais, kurie nebūtinai privalo būti šiurpūs, kai kurie renkasi vienai nakčiai pabūti politiku ar garsenybe. Vaiduoklių šventėje persirengėliai klajoja po gatves, beldžiasi į svetimų žmonių duris ir prašo saldainių burtažodžiu „Trick or Treat – pokštas arba saldainis“. Populiariausi saldainiai yra „Reese’s Peanut Butter Cups“ ar „Twix“ šokolado batonėliai, o šviečiantis moliūgas yra neatsiejamas atributas šventėje.

Kai kurie amerikiečiai švenčia kitaip: šiuo laiku vyksta nemažai renginių įvairaus amžiaus žmonėms, kaip pabėgimas iš vaiduoklių namo ar kiti su Vaiduoklių šventės tematika susiję žaidimai. Šią šventę amerikiečiai švenčia iš visos širdies baruose, klubuose ar kitose pramogų vietose.

Jungtinė Karalystė

Helovinas 2

Pexels.com archyvo nuotr.

Ne visur Helovinas yra laisva diena. Jungtinėje Karalystėje Vaiduoklių šventė yra paprasta darbo diena, dažniausiai yra švenčiama klubuose ar kituose renginiuose, kai kurie susitinka su draugais, žiūri siaubo filmus, vaikai persirengia kostiumais ir žaidžia „Trick or Treat“ žaidimą, tačiau ši diena nėra tokia ypatinga kaip Amerikoje.

Prekybos centruose galima rasti nemažai prekių susijusių su šia diena, tačiau pastaruoju metu Jungtinės Karalystės prekybos centras „Poundland“ susilaukė visuomenės kritikos, kur klientai socialiniame „Facebook“ tinklapio paskyroje kritikavo parduotuvės sprendimą pardavinėti moliūgus iš polistireno, kas sukėlė visuotinį pasipiktinimą dėl taršos gamtai. Daugelis nesusimąsto apie šių išmetamų daiktų iš plastiko žalą pasaulio vandenynuose. Ateityje yra prognozuojama, kad 2050 metais vandenynuose bus daugiau plastiko nei žuvų. Po Helovino šventės, Jungtinėje Karalystėje į sąvartynus išmetama apie 18 tūkstančių vienetų šviežių moliūgų, tuo tarpu Jungtinės Amerikos Valstijos pjaustyto moliūgo liekanas sunaudoja maistui.

Vokietija

Helovinas 3

Pexels.com archyvo nuotr.

1991 metais prasidėjus Persijos įlankos karui, Vokietijos vyriausybė atšaukė šventes. Tai buvo smūgis Vokietijos ekonomikai ir žaislų pramonei. Siekiant padengti nuostolius viešųjų ryšių konsultantas  Dieter Tschorn pasiūlė švęsti Halloween‘ą. 1994 m. Vokietijos žaislų pramonės asociacija sugebėjo paversti “Halloween” populiariosios kultūros dalimi ir sustiprino Vokietijos ekonomiką. Šiandien Halloween‘as užima trečią vietą pagal švenčių pelningumą, išleidžiama daugiau nei 30 milijonų eurų per metus saldumynams, kostiumams ir papuošimams.

Skirtingai nei Kanadoje ir Amerikoje, Vokietijoje žaidimas „Trick or treat“ erzina pagyvenusius gyventojus, kurie tai vadina vandalizmu, o persirengėliams būtina atrodyti kuo šiurpiau, tad princesės Fionos kostiumas nėra laikomas Halloween‘o drabužiu. Taip pat vokiečiai organizuoja įvairius renginius, žaidimus ir festivalius, kuriuose sutinkami vaiduokliai, pabaisos ir kiti gąsdinantys personažai.

Rytų Azijos šalys

Helovinas 4

Pexels.com archyvo nuotr.

Ši šventė nėra populiari šiose šalyse, o žaidimas „Pokštas arba saldainis“ nėra žaidžiamas dėl to, kad dauguma gyventojų gyvena daugiaaukščiuose butuose ir į juos yra sunku patekti. Kinijoje, Korėjoje ir Japonijoje yra organizuojami renginiai klubuose, kuriuose suaugusieji persirengia įvairiais personažais. Rytų Azijos kultūroje mirusiųjų pagerbimai yra švenčiami pagal mėnulio kalendorių: Japonijoje Obon festivalis – švenčiamas liepos arba rugpjūčio mėnesį, Korėjoje Čusoko šventė, kuri taip pat apibūdinama kaip derliaus šventė švenčiama rugsėjo arba spalio mėnesį, Kinijoje – mėnulio šventė vyksta rugsėjo mėnesį. Šių švenčių metu žmonės grįžta į savo gimtuosius kraštus, susitinka su artimaisiais ir pagerbia mirusiuosius: meldžiasi namuose įrengtuose altoriuose ar šventyklose ir aukoja maistą.

Raffaello saldainiai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: