© Motiejaus Ramašausko nuotr. / KaunoZinios.lt

Ketvirtadienio vakare Žalgirio arenoje ir nemažu spinduliu aplink ją skambėjo vienų garsiausių britų sunkiojo metalo atstovų Iron Maiden muzika. Grupė privačiu lėktuvu į Lietuvą atvyko naktį iš antradienio į trečiadienį – čia jie lankosi pirmą kartą. Apžiūrėję miestą, muzikantai iš Vilniaus į Kauną atvyko tuo pačiu privačiu lėktuvu.

Legendinė sunkiojo metalo grupė susibūrė 1975-aisiais Londone, Didžiojoje Britanijoje. Nors grupės amžiaus vidurkis siekia 60, neatrodo, jog Iron Maiden veikla artėtų prie pabaigos. Pernai debiutavęs albumas „The Book of Souls“ (16-tasis grupės studijinis darbas) net 24 šalyse iškart šoko į topus, o vien šiemet muzikantai sugros apie 70 koncertų visame pasaulyje.

Dėl Lietuvoje rengiamo koncerto mūsų šalis nuskambėjo visame pasaulyje – birželio pradžioje prie reklaminių plakatų prikibo Žurnalistų etikos inspektoriaus tarnyba. Anot jų, grupės talismanas Edis, reklamose vaizduojamas laikantis žmogaus širdį, gąsdina vaikus. Nors sprendimas pašalinti reklamas sukėlė didelį fanų bendruomenės pasipiktinimą, maži protestai socialiniuose tinkluose nesulaukė tarnybos dėmesio – pastarąsias savaites senųjų plakatų nebuvo matyti nei viename Lietuvos mieste – jie buvo pakeisti naujo dizaino reklamomis be kraujo ir širdies.

Tiesa, tai jau antras kartas šio turo metu – rugsėjį pasipiktinimo sulaukė ant milžiniško stendo netoli vaikų darželio pakabinta koncerto reklama, tačiau uždrausti ją nacionaliniu mastu nebuvo bandoma.

Paskutinių kelių savaičių reklamos stoka ne itin paveikė grupės fanus – kelias valandas prieš koncertą aplink Žalgirio areną jau sukinėjosi šimtai gerbėjų, pasipuošusių tradiciniais Iron Maiden marškinėliais. Netrūko ir fanų iš užsienio – jie atvyko specialiai renginiui suorganizuotais autobusais.

Laiku prasidėjęs renginys pasitiko publiką su melodinio metalo grupe „The Raven Age“, kurioje groja Maiden’ų bosisto Steve Harris sūnus. Išskirtinio minios entuziazmo pliūpsnių grupei sukelti nepavyko, tačiau vos jiems nulipus nuo scenos pasigirdo skanduotės, kviečiančios vakaro žvaigždes – Iron Maiden.

Tradiciškai pradėję savo pasirodymą UFO daina „Doctor Doctor“, muzikantai nuo pirmų sekundžių užbūrė publiką, kuri naujomis dainomis džiaugėsi ne ką mažiau, nei jau legenda tapusiomis „The Trooper“ bei „Children Of The Damned“. Laukusiems vien senų dainų rinkinio nelabai pasisekė – didžioji dalis koncerto buvo skirta būtent „The Book of Souls“ albumui.

Ne ką mažiau įspūdingas buvo ir grupės surengtas šou – nuo actekų stiliaus scenos dekoracijų iki milžiniškų ugnies liepsnų, kurios dar labiau pagyvino pasirodymą ir privertė fanus trypčioti iš jaudulio. Nemažo publikos palaikymo susilaukė ir trumpas filmas su grupės talismanu Eddie, kurio garso takelio nesigirdėjo dėl viso siužeto metu fanų skanduojamo grupės pavadinimo.

57-erių metų grupės vokalistas Bruce Dickinson nenustygo vietoje – viso koncerto metu jis lakstė iš vienos scenos pusės į kitą, stengdamasis parodyti kuo daugiau dėmesio fanams. Nuo jo neatsiliko ir kiti grupės nariai – bendravimo su publika iš Iron Maiden galėtų pasimokyti ir naujosios kartos grupės.

Nors pirmose eilėse publika rovėsi plaukus matydami savo dievukus, arenos kraštai išliko santūresni – net skambant didžiausiems grupės hitams nedažnas palinguodavo savo vietoje. Publikos šaltumui įtaką daryti galėjo ir koncerto įgarsinimas, kuris buvo toli nuo tobulo.

Nepaisant kelių Bruce neišdainuotų aukštų natų ar suklystų gitaros partijų, prisiminimas apie koncertą didžiajai auditorijos daliai išliks dar ilgai – Žalgirio areną sudrebinęs šešetas gyvas ir aktyvus kaip niekad. Dviejų valandų koncertą standartiškai užbaigė Monty Python daina „Always Look on the Bright Side of Life“, muzikantai išvyko į Maskvą, kur gros šeštadienį, o ekstazės apimti fanai jau pradėjo laukti sekančio Iron Maiden koncerto.

2

3

5

6

7

© Motiejaus Ramašausko nuotr. / KaunoZinios.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: