© viktorijosnamai.lt archyvo nuotr.

Ruduo toks metas, kai bent vieną kartą per sezoną susigundome išsikepti obuolių pyragą… Man ko gero obuolių pyragai vieni skaniausių, ir dažniausiai paprasčiausių pagaminti, tad kepu juos kur kas dažniau.

Šį pyragą labai seniai atradau kažkuriame moterų žurnale (pavadinimo jau net nepamenu) dar studijų laikais… Jį kepdavau savo “barako” kambaryje tokioje senoje mažytėje kilnojamoje elektrinėje orkaitėje (dėl ko jis ne visada gaudavosi tiek iškilęs, kiek turėtų). Kvapai priviliodavo ne vieną paragauti. O “opiuoju” jį vadinu todėl, kad jis labai nemėgsta staigių temperatūrinių pokyčių, tad iškepus reikia dar palikti orkaitėje, kad vėstų palaipsniui kartu su orkaite ir nesubliukštų. Šito man reikėjo šiek tiek pasimokyti, tačiau pasistengti iš tiesų verta, nes pyragas tiesiog tirpsta burnoje. Svečių aikčiojimas dažniausiai atperka visą vargą ir ateina pasitenkinimas. Ypač tinka valgyti su vaniliniais ledais…

Obuolių pyragas – suflė – receptas

Tešlai:

8 v.š. miltų (200g);

120 g. sviesto (tinka ir kepinių margarinas);

1 kiaušinio baltymas;

2 v.š. cukraus;

1 a.š. kepimo miltelių;

Įdarui:

1 kg obuolių;

3 šaukštai citrinų sulčių;

5 šaukštai citrinų ar apelsinų likerio (galima pakeisti keliais lašais dr. Oetker apelsinų skonio aromatu);

6 kiaušiniai;

3 v.š. cukraus;

3. v.š. miltų;

1 a.š. kepimo miltelių;

4 v.š. migdolų drožlių (nebūtina);

Gaminimas:

* Iš visų nurodytų produktų sumaišome tešlą, suspaudžiame į kamuoliuką, apvyniojame plėvele ir pusvalandžiui ar ilgiau dedame į šaldytuvą.

* Kol tešla stingsta, pasiruošiame obuolius: nusilupame žieveles, supjaustome skiltelėmis ir iš karto apšlakstome citrinų sultimis. Atidedame į šalį.

* Ruošiame suflė masę: trynius išsukame su likeriu (arba dr. Oetker apelsinų aromato esencija), baltymus išplakame iki standžių putų. Bebaigiant plakti baltymus, suberiame cukrų. Į trynių masę susijojame miltus sumaišytus su kepimo milteliais, išmaišome. Taip pat į ta pačią trynių masę jau sumaišytą su miltais įkrečiame baltymus ir labai atsargiai sumaišome. Štai ir viskas. Sunkiausias darbas padarytas.

* Kepimo indą ištepame sviestu. Tešlą iškočiojame į vieną lakštą ir išklojame į ovalią kepimo formą (jei neturite, tiks ir kvadratinė). Keliose vietose subadome šakute.

* Pusę suflė masės sukrečiame ant tešlos lakšto, išdėliojame obuolius (ne sukrečiame, o po vieną susmaigstome į tą masę vieną arti kito) ir užpilame likusia suflė mase. Apibarstome migdolų drožlėmis.

* Pyragą kepu apie 35 min. 180 laipsnių karštumo orkaitėje, naudojant karšto oro funkciją. Kepu kol gražiai paruduos. Dar karštą galima apibarstyti cukraus pudra, nes jis pats nėra labai saldus. Kaip ir minėjau, iškepus dar reikia palaikyti orkaitėje jos nepradarius, kol orkaitė pravės, kad pyragui nebūtų šoko ir nesukristų.

© viktorijosnamai.lt archyvo nuotr.

KELETAS PASTEBĖJIMŲ:

1. Pyragas kur kas geriau išeina, jei kepu iš kaimiškų kiaušinių.
2. Nepakenks jei tą kiaušinio trynį, likusį nuo tešlos gamybos, sudėsite į suflė masę. Pyragas nuo to tik puresnis ir standesnis išeisJeigu kartais šio skanuolio gamyba Jus išgasdino, arba neturite tiek laiko, tuomet siūlau išmėginti ne tokį sudėtingą, bet ne mažiau skanų obuolių pyragą su bananais. Svečiai liks sužavėti tiek vienu, tiek kitu atveju. Nepasididžiuokite ir pasidalinkite, kokius obuolių pyragus kepate Jus? Tobulėkime kartu….

Originalus įrašas tinklaraštyje Viktorijos Namai

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: