Organizatorių archyvo nuotr.

Spalio 4 dieną minima Pasaulinė gyvūnų globos diena (Šv. Pranciškaus – gyvūnų globėjo diena). Sakoma, kad Šv. Pranciškus suprato gyvūnų kalbą ir net sakė pamokslus paukščiams. Lietuvoje Pasaulinė gyvūnų globos diena švenčiama nuo 2000 m. Ši diena skirta pagerbti visas gyvybės formas, skatinama susimąstyti apie gyvūnų apsaugą ir išsaugojimą. Tradiciškai šią dieną Kauniečius ir miesto svečius Lietuvos zoologijos sodas kviečia švęsti kartu, susipažįstant su biologinės įvairovės gausa.

Pasaulinės gyvūnų globos dienos išvakarėse spalio 3 d. Lietuvos zoologijos sodo Paukščių skyriaus darbuotojai į laisvę išleido zoologijos sode išaugintus 2 didžiųjų apuokų jauniklius, kurie gimė 2016 m. balandžio 10–12 d. Didieji apuokai (lot. Bubo bubo) yra stambūs paukščiai, sveriantys iki 3,5–4,5 kg. Jų arealas apima didžiąją Eurazijos dalį, išskyrus šiaurinius ir karštuosius pietinius kraštus. Nors Lietuva nėra šių apuokų arealo pakraštyje, tačiau didžiųjų apuokų pas mus yra labai nedaug – tik 10–20 perinčių porų. Rūšis įrašyta į Lietuvos raudonąją knygą, taip pat saugoma Berno konvencijos ir Paukščių direktyvos. Tokią būklę lemia neigiama žmonių veiklos įtaka natūralioms didžiųjų apuokų buveinėms – miškų kirtimas, gausus žmonių lankymasis, nemažą įtaką daro ir plėšrūnų (lapių, mangutų) gausa.

Siekdama pagerinti Lietuvoje gyvenančių retų ir pagal tarptautines konvencijas bei Lietuvos teisės aktus saugomų rūšių būklę šalyje, Aplinkos ministerija inicijavo Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos biudžeto lėšomis finansuojamą projektą Nr. VP3-1.4-AM-02-V-01-006 „Lūšių ir didžiųjų apuokų veisimas nelaisvėje“. Lietuvos zoologijos sodas, turėdamas didelę laukinių gyvūnų veisimo nelaisvėje patirtį – daugybę metų sėkmingai veisia retas ir nykstančias rūšis, esant reikalui, inkubuoja paukščių kiaušinius bei užaugina įvairių gyvūnų rūšių jauniklius, prisijungė prie šio projekto. Per 2011–2013 m. projekto laikotarpį zoologijos sodo darbuotojams pavyko išauginti 6 didžiųjų apuokų jauniklius, kurie buvo išvežti į adaptacinį voljerą. Po adaptacijos šie paukščiai buvo išleisti į gamtą parinktoje vietoje. Į gamtą išleidžiami tik tokie paukščiai, kurie sugeba savarankiškai susirasti ir sumedžioti grobį, kurių elgsena atitinka tai rūšiai būdingus bruožus ir vengia žmonių artumos.

apuokas-laisveje-lietuva

Organizatorių archyvo nuotr.

Pasibaigus didžiųjų apuokų populiacijos gausinimo projektui 2013 m., Lietuvos zoologijos sodas ir toliau vykdo šį šalies gamtai svarbų projektą. Per 2014–2016 m. laikotarpį zoologijos sodo specialistai išaugino ir į Lietuvos miškus paleido net 6 didžiuosius apuokų jauniklius. Šių metų balandžio 10–12 dienomis Lietuvos zoologijos sode iš kiaušinių išskilo du apuokų jaunikliai. Jauniklius išaugino patys tėvai, todėl jie nebuvo pripratę prie žmonių, o tai svarbu paleidžiant paukščius savarankiškam gyvenimui laisvėje. Paaugę jaunikliai rugsėjo 13 d. išvežti į adaptacinį voljerą Kelmės rajone. Per nepilną mėnesį jaunikliai buvo pratinami gyventi savarankiškai – šeriami gamtoje sutinkamais gyvūnais (graužikais, smulkiais žinduoliais ir paukščiais). Buvo daromos bado dienos, nes gamtoje ne kiekvieną dieną paukščiui pasiseka sugauti grobį. Būdami adaptaciniame voljere, kuris įrengtas miško pakraštyje, apuokai susipažino su būsima gyvenamąja aplinka ir gyvūnų skleidžiamais garsais.

Kaip ir praeitais metais, apuokai šiais metais paleisti pravėrus vieną adaptacinio voljero dalį. Naujieji miško gyventojai išleisti į laisvę tamsiuoju paros metu – kada apuokai yra aktyviausi. Tamsusis paros laikas pasirinktas dar ir todėl, kad ilsisi visi varniniai paukščiai, kurie 2015 m. naujai į laisvę išleistus apuokus puolė laikydami jų teritorijos įsibrovėliais. Šį kartą to buvo išvengta. Zoologijos sodo Paukščių skyriaus specialistai tikisi, kad naujai į laisvę išleisti apuokai papildys didžiausių pelėdinių paukščių gretas ir neleis šiai rūšiai išnykti Lietuvoje.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: