© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vyriausybė antradienį pritarė užstato už plastiko ir aliumio tarą sistemai. Tačiau, pasak aplinkos ministro Valentino Mazurono, kol kas nenustatytas konkretus užstato dydis.

“Vyriausybė pasitarimo metu iš esmės pritarė užstato sistemai, atitinkamam įstatymo pakeitimui ir pavasario sesijoje bus pradėta svarstyti Seime, ir manau, kad per pavasario sesiją mes privalom ir tikiuosi, kad priimsim šitą įstatymą.”, – antradienį po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė V.Mazuronis.

Pasak jo, kol kas neapsispręsta, kokia kaina bus nustatyta už tarą, tačiau ji gali svyruoti tarp 20-30 centų.

“To aš dabar dar pasakyti negalėčiau, reikės susirinkus apsispręsti, bet ji negalėtų būti per maža, todėl, kad žmonės paprasčiausiai neneš tos taros, o išmes, ir ji negalėtų būti per didelė. (…) Ta protinga kaina, kad skatintų nešti ir priduoti ir neleistų piktnaudžiauti. Realiai aš įsivaizduoju, kad galėtų kažkur tarp 20-30 centų”, – aiškino ministras.

Pasak jo, į užstato sistemą greičiausiai bus įtraukta ne tik plastiko ir aliuminio tara, bet ir tetrapakai.

Planuojama, kad užstato sistema įsigaliotų kitų metų pabaigoje.

“Dabar priklausys nuo priėmimo datos, jeigu pavasarį priimam, tai mes skaičiuojam, kad įsigalioti turėtų nuo 2015 metų, man atrodo, lapkričio mėnesio. Reikalingas laiko tarpas pasirengimui, reikalingas konkursas administratoriui, atitinkamos įrangos pirkimas, tų presavimo mechanizmų ir panašiai. Tas pasirengimo etapas yra pakankamai rimtas, bet esmė, kad įstatymas pajudėjo”, – tikino V.Mazuronis.

Ministras aiškino, kad taros surinkimu turėtų rūpintis viena įmonė visoje Lietuvoje, o aparatai buteliams ir skardinėms bus išdėlioti visose didesnėse parduotuvėse.

“Šiuo atveju bus paskelbtas konkursas, įmonė visoje Lietuvoje turėtų būti viena, kuri užsiims administravimu, tie automatai surinkimo bus visose parduotuvėse, didesnėse nei 200 kvadratų prekybos ploto ir visose kaimo parduotuvėse. Jie (laimėtojai – BNS) juos sustatys ir surinkdami atitinkamą kiekį pakuočių gaus pinigus iš gamintojų ir importuotojų. Tokia viso šito biznio esmė yra, ta prasme, žmonėms tai nekainuos nieko”, – teigė V.Mazuronis.

Anot Vyriausybės pranešimo, Europos Sąjungos valstybių patirtis rodo, kad vienkartinių pakuočių užstato sistema leidžia surinkti 80-90 proc. taros ir sumažina aplinkos taršą.

Įvedus užstato sistemą, gamintojai ir importuotojai už gėrimus, supakuotus į vienkartinę stiklinę, plastikinę ar metalinę pakuotę, kurios talpa didesnė nei 100 mililitrų, bet mažesnė nei trys litrai, privalės imti užstatą už šią pakuotę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: