Organizatorių archyvo nuotr.

Apšvietimo technologijos tobulėja ir kinta nuolat. Toks procesas būtinas siekiant jas pritaikyti prie žmonių poreikių. Kas kelerius metus šios srities naujovės pristatomos didžiausioje pasaulyje architektūros ir apšvietimo technologijų parodoje „Light+Building“, vykstančioje Vokietijoje, Frankfurte. Šiemet joje taip pat lankėsi šviestuvų salono „Ekoliumenas“ atstovai. Kelias parodoje pristatytas idėjas jie rekomenduoja pritaikyti ir mūsų šalyje. Viena jų – dinamiškas būsto apšvietimas, keičiantis žmogaus bioritmus. Plačiau pasakojame apie tokio apšvietimo naudą ir paaiškiname, kaip ši technologija veikia.

Trumpai apie parodą

Light+Building“ parodoje kiekvienais metais apsilanko maždaug 200 000 lankytojų iš viso pasaulio. Auditoriją sudaro ne tik šviestuvų gamintojai, bet ir architektai, projektuotojai ir kiti žmonės, kuriuos domina apšvietimo technologijos, inovatyvūs sprendimai. Sugrįžę iš parodos, susipažinę su pasauline rinka ir naujausiomis technologijomis, daugelis pradeda internete ieškoti panašių apšvietimo idėjų, technologinių sprendimų. Tuomet ypatingo populiarumo pelno ir Lietuvos gamintojų šviestuvai internetu.

Pagrindinė šiais metais vykusios parodos idėja buvo pristatyti skaitmeniškumo ir inovatyvaus dizaino, prisitaikančio prie žmogaus poreikių, konceptą. Tai – technologiniai sprendimai, didinantys energinį naudingumą, komforto lygį ir padedantys suformuoti saugumo jausmą. Viena tokių idėjų buvo ir dinamiškas būsto apšvietimas. Nemažai informacijos apie naujausias apšvietimo tendencijas minėto šviestuvų salono atstovai pateikia internetinėje svetainėje Ekoliumenas.lt. Dalį jos aptariame toliau.

thumbnail_LUCIDE FF 2018 2

Šviesos dinamika – raktas į gerą savijautą

Pirmiausia vertėtų kalbėti apie žmogaus paros ritmą. Jį stipriausiai lemia saulė: jos skleidžiamos šviesos ryškumas, padėtis zenite. Pagal tai žmogaus organizmas orientuojasi, kada laikas miegoti, o kada – keltis. Šiuos natūralius veiksmus nulemia ir šviesos spalva, kuri kinta priklausomai nuo šviesulio judėjimo.

Pavyzdžiui, rytais saulė skleidžia melsvą šviesą, kuri pradeda blokuoti miego hormoną, leidžia lengviau pabusti ir didina žmogaus produktyvumą, aktyvina smegenų veiklą. Dieną saulės šviesos spalva kinta: ji įgauna šiltesnių tonų ir žmogų ramina, ruošia miegui. Panašiai veikia ir dinaminiai, galimybe reguliuoti šviesą pasižymintys šviestuvai. Internetu jų užsisakyti galima vos per kelias minutes.

thumbnail_LUCIDE FF 2018 3

Šiandien daugelio žmonių biologinis laikrodis – stipriai išsibalansavęs. Taip yra todėl, kad mes intensyviausiai naudojame mėlynąją šviesą. Ją skleidžia beveik visi išmanieji įrenginiai – nuo kompiuterio iki telefono. Atsisakius kaitrinių volframo lempučių ir įrengus namuose taupesnį LED apšvietimą, taip pat dažniausiai pasirenkama šalta balta, mėlyno atspalvio turinti šviesa. Ji neleidžia žmogui nurimti, išderina cirkadinius laiko ritmus. Tai pastebėjus, buvo pradėta ieškoti sprendimo.

Apšvietimas, atkartojantis saulės ritmą

Šiuolaikinės apšvietimo tendencijos, pristatytos „Light+Building“ parodoje, yra grįstos specialiais tyrimais. Pastebėta, kad šiandien žmonės ne tik intensyviai naudoja mėlynąją šviesą. Jie ypač daug laiko praleidžia uždarose patalpose, į kurias patenka labai mažai natūralios saulės šviesos. Todėl nuspręsta sukurti tokį apšvietimą, kuris galėtų būti kaitomas kuo labiau.

thumbnail_LUCIDE FF 2018 5

Siekiant šio tikslo sukurti šviestuvai internetu šiandien ypač populiarūs. Įdomu tai, kad panašią funkciją turi ir naujausi mobilieji telefonai. Tačiau jų šviesos spalva keičiama rankiniu būdu, o parodoje pristatytas apšvietimas atkartoja saulės padėtį. Toks sprendimas gali padėti sutvarkyti išbalansuotą paros ritmą, lengviau ne tik atsikelti, bet ir užmigti, taip įveikiant daugelį šiandien kamuojančią nemigą.

Dinamiškas būsto apšvietimas – tai automatiškai, priklausomai nuo saulės padėties kintantis šviesos intensyvumas ir spalva. Parodoje buvo pristatytos organinės lempos OLED, kurios prisitaiko prie žmonių bioritmo, padeda jį keisti ir sinchronizuoti. Tokie šviestuvai internetu jau dabar yra vieni iš populiariausių. Greitu metu jų bus galima bus įsigyti ir šviestuvų salonuose „Ekoliumenas“.

thumbnail_LUCIDE FF 2018 1

Dinamiškas apšvietimas gali puikiai pasitarnauti ne tik namuose, kur žmonės grįžta ilsėtis, bet ir darbo aplinkoje. Daugeliu atvejų tinkamas apšvietimas gali lemti darbuotojų produktyvumą ir biure vyraujančią nuotaiką. Nuo šviesos priklauso ir žmogaus sveikata. Tad kuriant naujo biuro ar namų apšvietimą, remtis siūloma ne tik dizaino tendencijomis, bet ir technologinėmis apšvietimo inovacijomis. Tokių novatoriškų šviestuvų netrukus bus galima įsigyti ir iš Ekoliumenas.lt. 

Užsakymo Nr. KMC180035

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: