© Wikimedia Comons archyvo nuotr.

Atsigręžus kelis dešimtmečius atgal, lengva pastebėti, kad namų interjeras buvo visiškai kitoks: subtilia prabanga dvelkė kiekvienas namų kampelis, o išskirtinis būsto dizainas būdingas buvo ne tik užmiesčiuose įsikūrusiems dvarams, bet ir didmiesčių butams ar nuosaviems namams. Net ir šiandien skandinavišką minimalizmą lengvai gali pakeisti senovinis interjeras ar vintažiniai amerikietiški baldai. Kaip į namus įnešti tokios dvasios, tačiau neperžengti stiliaus ribų?

Senovinis interjeras – koks jis?

Prieš kelis dešimtmečius namų interjere pradėta jungti kelis skirtingus stilius. Drąsa derinti nepanašius stilius tarpusavyje sparčiai populiarėjo ir originalus įvairių stilistikų derinys ėmė vis dažniau atsispindėti balduose. Kai kam gali kilti klausimas, kokie baldai laikomi vintažiniais ir kas apskritai yra tas vintažas? Pirmiausia, svarbu pabrėžti, kad vintažas asocijuojasi su aukšta kokybe ir beveik nepasikeitusia daikto būkle bei išvaizda. Vertėtų žinoti, kad vintažui priskiriami maždaug 100 metų senumo gerai išsilaikę baldai. Dar senesni patenka į antikvarinių daiktų kategoriją.

Pavyzdys galėtų būti 1940-1950 metų laikotarpis, kai prabangūs, iš užsienio atvežti amerikietiški baldai buvo puošti rankų darbo raižiniais bei ornamentais. Tikra tiesa, kad to meto vidaus interjeras atsispindėjo rankų darbo daiktuose – tiek balduose, tiek interjero detalėse. Puošnumo ir prabangos pridėdavo įvairūs audinių raštai, kurie puošė valgomojo kėdes, svetainės sofą ar kilimus. Pagrindinis akcentas namuose ir neatsikiriama senovinio interjero dalis – išskirtiniai, masyvūs ir itin prabangiai atrodantys baldai.

Senoviniai baldai Lietuvoje

Misija susikurti unikalų ir senovine prabanga alsuojantį būsto interjerą šiandien yra įmanoma. Šį tikslą pasiekti galima su „Adorno“ amerikietiško dizaino baldais. Tai – baldai Kaune ir Vilniuje, pasižymintys senovine prabanga ir unikaliu dizainu. Jie gali būti aptraukti oda ar raštuotais audiniais. Kėdės, komodos bei miegamojo lovos ar stalai, puošti ornamentais bei rankų darbo raižiniais. „Adorno“ salone parduodami amerikietiški baldai turi aiškų ir su niekuo kitu nesulyginamą stilių. Sendintas tamsus medis, prislopintų spalvų audiniai, drožiniai gali įnešti ne tik subtilios prabangos į namus, bet ir romantikos bei jaukumo.

Vintažinis „prieskonis“ namų aplinkoje

Iš minimalizmo pereiti į vintažą gali būti sudėtinga. Tai apsunkinti gali ir tai, kad didžioji dalis šiandien kuriamų baldų orientuoti į Skandinaviją ir minimalistinę kultūrą. Kyla klausimas, kokius vintažiniam interjerui tinkančius baldus ir interjero elementus rinktis, kad namų aplinka atrodytų stilingai ir elegantiškai?

Lengviausia į namus įnešti senovinę dvasią pasitelkiant oda aptrauktus sendintus baldus. Tai gali būti tiek knygų lentynos, tiek senovinės spintos. Būtent tokie baldai Kaune (Savanorių pr. 277) ir Vilniuje (Laisvės pr. 62) eksponuojami „Adorno“ salonuose. Tačiau tam, kad aplinka neatrodytų perkrauta, derinkite šiuolaikinį modernizmą su vintažinėmis detalėmis arba atvirkščiai. Ant prabangaus ąžuolinio stalo puikiai atrodys didelė stiklinė vaza, aplinką pagyvins vienas kitas gėlių paveikslas.

Autentiško dizaino amerikietiški baldai derės su pastelinėmis spalvomis, tad nevenkite tamsių ir šviesių spalvų derinimo. Jei rinksitės tamsaus medžio miegamojo lovą, prie jos galite derinti blankios spalvos kilimą. Unikalumui pasiekti nebijokite rinktis baldo, dekoruoto senoviniais raižiniais. Minimalizmas ir vintažas gali būti labai originaliai suderinami stiliai, svarbiausia, kad aplinkoje visko būtų po lygiai.

Taip pat stenkitės, kad interjeras atrodytų kuo vientisesnis. Tai pasiekti padės spalvų derinimas. Tegul viena spalvų paletė dominuoja visame būste. Miegamajame į pagalbą pasitelkite pagalvėles. Šios padės sušvelninti interjerą. Labai svarbu, kad namuose būtų jauku. Senovinė prabanga yra daugiau nei tik įmantrios formos, tad kurkite prabanga dvelkiantį jaukumą.

Užsakymo Nr. KMC170044

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: