Šiuo metu  menininkų palaikančių projektą „Įkalinti už meną“ skaičius sparčiai auga. Žinomi aktoriai, muzikantai bei menininkai bando atkreipti dėmesį į savo kolegų likimus ištikusius juos, pasisakius už arba prieš vienokias ar kitokias politines pažiūras.

Menininkų įkalinimo procesas vyksta visame pasaulyje, jie teisiami už nusikaltimus, kurie dažniausiai tėra savo nuomonės išsakymas ar jos pateikimas kūryboje. Projekto metu yra gaminami marškinėliai su kalinamų bei juos palaikančių menininkų nuotraukomis, už juos surinkti pinigai bus skiriami organizacijai kuruojančiai šį projektą bei kaliniams išlaisvinti.

Džonis Depas – Olegas Sencovas

Džonio Depo nuotrauka yra duoklė filmų ukrainiečių režisieriui Olegui Sencovui , kuris yra nuteistas dvidešimčiai metų kalėjimo sustiprinto rėžimo kolonijoje Rusijoje už neva „teroristinių planų kūrimą“, Krymo aneksijos metu. Režisierius yra kaltinamas bandymu du kartus padegti partijos Vieniga Rusija Kryme biurą. Rusija atsisako menininką perkelti į Ukrainą, nes esą po Krymo aneksijos visiems gyventojams buvo automatiškai suteikta Rusijos pilietybė.

110

Nadiežda Tolokonikova – Nûdem Durak

Grupės „Pussy Riot“ narė nusifotografavo nuotraukoje, palaikančioje Turkų dainininkę bei muzikos mokytoją – Nûdem Durak. 2015 metais, dainininkė buvo nuteista dešimčiai su puse metų kalėjimo už kurdų separatizmo propagandą. Nadiežda teigia, jog: „Kad ir kaip bebūtų gaila, Amerika greitu metu supanašės su Rusija, kurią valdo Putinas. Savo nuomonės turėjimas ar nesutikimas tampa labai pavojingu dalyku. Bet tai, tik reiškia, kad dabar, jos turėjimas yra svarbiau nei bet kada ankščiau. Gera naujiena yra ta, jog mes galime pasimokyti vieni iš kitų, individualiai ir kaip bendruomenė. Žinau tai, ne tik dėl to, kad pačiai yra tekę būti už grotų, bet taip pat ir iš to, kad mačiau kiek daug žmonių susirinko palaikyti manęs ir susijungė tam, jog mene išlaisvintų.“

3

Ana Tijoux – Ashraf Fayadh

Anos Tijoux marškinėliai palaiko poetą iš Saudo Arabijos – Ashraf Fayadh. 2015 metų lapkričio mėnesį, menininkas buvo nuteistas kalėti iki gyvos galvos už tariamą šalies išdavystę. Tačiau vėliau bausmė buvo sumažinta iki aštuonerių metų ir aštuonių šimtų rimbo smūgių. Taip pat, verta paminėti, jog tarp įkalčių prieš Ashraf buvo ir asmeninių pokalbių su jo draugais įrašai.

4

Tom Morello – Tom Dundee

Muzikantas Tom Morello palaiko tailandietį Tom Dunee, kuris 2014 metais buvo nuteistas už monarchijos įžeidimą, dalyvaujant opozicijos protestuose. Šių metų birželį teismas jam skyrė septynis su puse metų kalėjime ir vėliau pridėjo dar tris metus ir keturis mėnesius už kibernetinį nusikaltimą, kuriuo pripažinta filmuota jo kalbos medžiaga, įkelta į tinklalapį „Youtube“.

5

Alexas Ebertas – Trần Vũ Anh Bình

Muzikanto Alexo Eberto marškinėliai reprezentuoja vietnamietį Trần Vũ Anh Bình, kuris 2012 metais gavo šešių metų kalėjimo bei dar dviejų metų namų arešto bausmę, už anti-vyriausybinę propagandą. Po neramumų bendroje kameroje, jis buvo perkeltas į vienutę, bei kovo mėnesį dalyvavo trylikos dienų, kalinių bado streike.

6

Pyteris Gabrielis – Dawit Isaak

Pyteris Gabrielis, britų dainininkas savo nuotraukoje palaiko dvigubą pilietybę turintį rašytoją ir žurnalistą Dawit Isaak, kuris buvo sulaikytas Eritrėjoje. Jam nebuvo įvykdytas teismas, vyriausybė jį pripažino išdaviku bei 2001 metais įkalino neapibrėžtam laikui. Susisiekti su Eritrėjos kaliniais yra beveik neįmanoma, tačiau šių metų birželį užsienio reikalų ministerija patvirtino, jog Dawit yra gyvas.

7

Taip pat skaitykite: Aaronas Sorkinas: laimėjo visiškai nekompetentinga kiaulė su pavojingomis idėjomis, rimtu psichiatriniu sutrikimu, visišku pasaulio nesupratimu ir nenoru mokytis

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: