Organizatorių archyvo nuotr.

Jau šį šeštadienį Lietuvos zoologijos sode vyks unikali akcija pavadinimu „Gilė“. Aštuntus metus zoologijos sodas kreipiasi į visuomenę prašydamas geros valios žmonių  sodo gyvūnams rinkti ąžuolo giles. Akciją vainikuos šeštadienį, nuo 12 – tos valandos vyksiantis renginys, kurio metu lankytojai ne tik susipažins su gilių teikiama nauda gyvūnams, tačiau galės paskutinį kartą prieš atvėstant orams pamatyti egzotiškąsias žirafas, zebrus ir kitus Afrikos gyvūnus.

Akcijos pradžia buvo paskelbta rugsėjo 17 – tą dieną. Visą mėnesį į zoologijos sodą nešini gilėmis traukė gyvūnams norintys padėti žmonės, buvo sulaukta ir nemažai mokyklų, įmonių ir kitų įstaigų. Dalyvių tarpe buvo galima sutikti ir Kauno Botanikos sodą. Botanikos sodo atstovė Indrė Sekevičienė pasakojo, kad idėja rinkti giles sodo gyvūnams kilo neatsitiktinai: „VDU Kauno botanikos sodas džiaugiasi prisidėdamas prie gražia tradicija tapusios akcijos „Gilė“. Tiesa, šie metai dėl didelės sausros nebuvo palankūs – botanikos sode daug gilių nebuvo. Tačiau pavyko rasti du gilių pilnus ąžuolus – surinkome kelis didelius maišus gilių. VDU Kauno botanikos sodui rūpi ne tik augalai, bet ir gyvūnai – su malonumu prisidedame ir ateityje prisidėsime prie gražių iniciatyvų. Taip pat džiaugiamės naujomis idėjomis rengti bendrus Kauno zoologijos sodo ir VDU Kauno botanikos sodo projektus, apie kuriuos gamtos mylėtojai sužinos jau netrukus“ – apie pagalba zoologijos sodo akcijų metu pasakojo botanikos sodo atstovė.

Spalio 17 – tą dieną ąžuolo gilės bus renkamos  iki 12 – tos valandos. Visi atnešusieji gilių bus pakviesti nemokamai apsilankyti sode ir sudalyvauti akcijos „Gilė“ renginiuose. Spalio 17 – tą dieną akcijos „Gilė“ uždarymo renginio lankytojų lauks gyvūnų prižiūrėtojų pasakojimai ir užsiėmimai su gyvūnais. Visi norintys galės stebėti, kaip gilėmis mėgaujasi zebrai, kengūros ar netgi beždžionės. Drąsiausieji bus pakviesti pagelbėti gyvūnų prižiūrėtojams, o smalsiausi galės pabendrauti su specialistais, kurie pasakos apie ąžuolo gilių naudą gyvūnams. Aktyviausi lankytojai bus kviečiami sudalyvauti interaktyvioje paskaitoje apie gyvūnų gerovę ir sužinoti, kokios rudens gėrybės gyvūnams gali padėti ne tik nesusirgti bet ir nenuobodžiauti. Daugiausiai ąžuolo gilių atnešę lankytojai spalio 17 – tąją galės ne tik nemokamai apsilankyti zoologijos sode bet ir gaus padėkas bei prizus.

Renginio dalyviai turės paskutinę progą stebėti iš Afrikos atvykusius gyvūnus – žirafas, zebrus, kengūras ir kitus šiltųjų kraštų gyvūnus. Artėjant žiemai ir orams vis labiau vėstant šie gyvūnai greitu metu persikels į jiems skirtas zoologijos sodo žiemojimo patalpas. Tiesa, tiems, kurie bus kantriausi, žirafas pamatyti pavyks ir kai kuriomis žiemos dienomis. Zoologijos sodo kanopinių žinduolių skyriaus vyresnioji zoologė Gerda  pasakojo, kad net ir egzotiški gyvūnai iš šiltų kraštų kartais išleidžiami į lauką ir žiemą – „ Kuomet lauke temperatūrą nukrenta žemiau dešimties laipsnių, mūsų Afrikos kanopiniams gyvūnams būti lauko patalpose tampa per šalta – jie kaip ir mes atšalus orams gali peršalti. Todėl šie gyvūnai yra palaipsniui perkeliami į vidines voljerų patalpas. Kai kuriuose voljeruose, tarkim pas žirafą, visą žiemą temperatūra yra palaikoma tarp 23 – 27 laipsnių Celsijaus! Nevisi kanopiniai gyvūnai šalčio bijo vienodai – tarkime zebrai yra atsparesni temperatūros pokyčiams, jų odos sluoksnis yra storesnis ir šie gyvūnai yra kur kas judresni už žirafas ar begemotus, todėl net ir žiemą zebrus esant šiltesniam orui ir saulėtai dienai išleidžiame laukan. Pasitaikius itin šiltoms žiemos dienoms į lauką išleidžiami ir kiti gyvūnai, tiesa jie patys gali pasirinkti ar temperatūra lauke jiems yra tinkama, o gal visgi per šalta“ – apie gyvūnų žiemojimo metą zoologijos sode pasakojo zoologė.

Lietuvos zoologijos sodo gyvūnams ąžuolo gilės yra ir maistas ir vaistas – Kasmet vykstančios akcijos „Gilė“ metu surinktos ąžuolo gilės naudojamos gyvūnų pašarams bei gyvūnų užimtumui rengti. Ąžuolo gilė yra ypač naudingas ir kaloringas papildas daugelio gyvūnų racione. Jame yra aukštos kokybės baltymų, įvairių vitaminų bei mineralų. Jomis paįvairinamas stumbrų, zebrų, antilopių, ožkų, begemotų, tapyrų ir kitų kanopinių žinduolių, beždžionių, graužikų ir kai kurių paukščių racionas. Gilės zoologijos sodo gyvūnams į jų racioną įtraukiamos kasmet – tai natūralus ir naudingas jų pašaro priedas. Į zoologijos sodą kasmet gerų žmonių dėka suneštos gilės taip pat yra daiginamos ir jų daigai naudojami kaip pagrindinis pašaras  tokiems vabzdžiams kaip gyvalazdės, arba kaip priedas kitų rūšių vabzdžiams. Jeigu gilių surenkama per daug, žiemos metu gilėmis dalinamasi ir su į sodą užsukančiais sparnuočiais, voverėmis ir kitais smulkiais žvėreliais. Šios ąžuolo sėklos sodinamos ir kaip puošmena naudojamos kai kuriose varliagyvių ekspozicijose. Kuomet gilių derlius yra geras, Lietuvos zoologijos sodo gyvūnai gauna virš 3 tonų gilių.

Daugiau informacijos apie renginį: https://www.facebook.com/events/1474702279502986/

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: