© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lenkų ir danų filmas “Ida”, kurį režisavo Pawelas Pawlikowskis (Pavelas Pavlikovskis), šeštadienį per iškilmingą renginį Rygoje buvo pagerbtas prestižiniu 2014 metų Europos geriausio filmo apdovanojimu.

Be to, ši nespalvota juosta pelnė dar keturis Europos kino apdovanojimus – už režisūrą, scenarijų ir operatorių darbą, taip pat – “Žmonių pasirinkimo” apdovanojimą.

“Ida” – drama, kurios veiksmas vyksta Lenkijoje 7-ojo dešimtmečio pradžioje, – pasakoja apie gražią 18-metę našlaitę, kuri rengiasi tapti vienuole. Vieno giminaičio atsiradimas atneša jai didžiules permainas ir atskleidžia skausmingas tiesas. Ana sužino, kad gimė žydų šeimoje, kad tikrasis jos vardas yra Ida ir kad jos tėvai karo metais buvo nužudyti.

“Ida”, kuri buvo nominuota “Auksiniam gaubliui” filmų užsienio kalba kategorijoje, yra Lenkijos kandidatė į “Oskarus”.

Prancūzų aktorė Marion Cotillard (Marion Kotijar) pelnė Europos aktorės apdovanojimą už darbą juostoje “Dvi dienos, viena naktis” (Deux jours, une nuit), o Timothy Spallas (Timotis Spolas) gavo Europos aktoriaus apdovanojimą už dailininko J.M.W.Turnerio (Dž.M.V.Ternerio) vaidmenį filme “Mr. Turner”.

Prancūzų kino režisierė Agnes Varda (Anjes Varda) buvo pagerbta apdovanojimu už viso gyvenimo pasiekimus, o “12 vergovės metų” (12 Years a Slave) kūrėjas Steve’as McQueenas (Stivas Makvinas) gavo apdovanojimą už Europos pasiekimus pasaulio kine.

Tarp “europietiškais Oskarais” vadinamų apdovanojimų nė vienas lietuviškas filmas nepateko.

Šiuos apdovanojimus skiria 1988 metais įkurta Europoskino akademija. Ji vienija per 3 tūkst. Europos kino profesionalų, siekiančių skleisti ir puoselėti Europos kino kultūrą.

Kas antrus metus apdovanojimų ceremonija vyksta Berlyne, o kas antrus – vis kitame Europos mieste.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: