Kadras is filmo "Laukinių žmonių medžioklė"

Naujausia farso meistrų Fionos Gordon ir Dominique Abel komedija „Pasiklydę Paryžiuje“; „Ką mes veikiame šešėliuose“ režisieriaus Taikos Waititi dar vienas itin sėkmingas darbas „Laukinių žmonių medžioklė“; nacionalinis italų fenomenas, sumušęs šalies kino lankomumo rekordus „Tobuli melagiai“ ir nebanaliu humoru žiūrovus linksminantis rumunų kelio filmas „Du loterijos bilietai“ – štai taip atrodo šių metų „Kino pavasario“ programa „Komedijos“.

Kasdienybės satyra ir cirko triukai

Atrodo, nė viena šiuolaikinė komikų grupė nėra taip stipriai įsipareigojusi klasikinei komedijos rūšiai slapstick, kitaip vadinamai farsu, kaip Briuselyje kuriantys žymūs prancūzų komikai Fiona Gordon ir Dominique Abel. Kasdienės situacijos ir iš jų kylantis komizmas ryškus ir jų naujausioje komedijoje „Pasiklydę Paryžiuje“ (orig. „Paris pieds nus“, angl. „Lost In Paris“). Filmas savo, lyg spalvingo sapno stilistika šiek tiek primena „Kino pavasario“ hitą „Amelija iš Monmartro“.

Po dar kino teatre „Lietuva“ juokinusio „Ledkalnio“ („Iceberg“, 2005), „Kino pavasarį“ atvėrusios „Rumbos“ („Rumba“, 2008), po linksmų „Fėjos“ gaudynių („The Fairy, 2011) dešimtmetį kine kartu vaidinanti ir režisuojanti pora pristato jau ketvirtąją komediją.

Gordon studijavo judesio teatre Paryžiuje, kur sutiko savo būsimą vyrą bei scenos partnerį Abel. Vėliau, persikėlę į Belgiją, jie įkūrė kompaniją „Courage mon amour“. Drauge gyvenantys ir dirbantys gamyklos patalpose Briuselyje, jie niekada nepavargsta nuo jų, galima sakyti, mėgstamiausios temos – žmonių keistenybių. Todėl naujausiame savo filme Fiona vaidina išsiblaškiusią keliautoją, o Dominique persirengia spalvingu benamiu valkata.

Filmas pasakoja apie Kanados bibliotekoje dirbančią Fioną, kuri sulaukia laiško nuo Paryžiuje gyvenančios tetos Martos. Ją vaidina „Oskarui“ už vaidmenį Michaelio Haneke „Meilėje“ nominuota Emmanuelle Riva. Fiona akimirksniu susikrauna kuprinę ir išvyksta pas 84-erių senolę. Ši nė kiek ne mažiau nutrūktgalviška nei pati dukterėčia. Nuotykiai prasideda, kai Paryžiuje Fiona netenka kuprinės ir susipažįsta su benamiu Domu, tampančiu jos gidu mieste.

Šiais tamsiais laikais norėjosi sukurti šviesų ir nerūpestingą filmą. Žinoma, jame yra ir dalykų, kurie mus jaudina ir, norisi tikėti, atskleidžia žmogiškumą“, apie filmą pasakoja režisierė ir pagrindinio vaidmens atlikėja.

Tačiau filmas intriguoja ne tik dėl satyriško siužeto. Dinamiškoje ir romantiškoje situacijų komedijoje matome Gordon ir Abel meistriškai kontroliuojamus kūno judesius, kurie primena nebyliojo kino aktorius: Charlie Chapliną, Jacques Tati. Tačiau vietoje to, kad paprasčiausiai imituotų, kūrėjai švelniai parodijuoja klasikus. Subtiliai perteikdami modernaus šokio eleganciją, gatvės cirko humorą bei linksmus pokštus, Gordon ir Abel ekrane atgaivina legendinę prancūzišką komediją.

Filmo anonsas:

Ir juokinga, ir rimta

Italijoje nacionaliniu, kino teatrus užtvindžiusiu reiškiniu tapusi režisieriaus Paolo Genoveses dramedija „Tobuli melagiai“ (orig. „Perfetti sconosciuti“, angl. „Perfect Strangers“) kelia klausimą: kaip gerai pažįstate savo geriausią draugą ar antrąją pusę?

Grupelė draugų susirenka prie bendro vakarienės stalo ir nusprendžia pažaisti žaidimą: visi mobilieji telefonai sugula ant vaišių stalo, kiekviena SMS žinutė perskaitoma kompanijai girdint, kiekvienas skambutis atsiliepiamas įjungus garsiakalbį. Paprasta ir aišku. Intriguojančio žaidimo tikslas – įrodyti, kad nė vienas neturi ko slėpti. Tačiau argi taip būna? Puikiai suvaidinta, jaudinanti, tuo pačiu ir juokinga, ir rimta komedija už geriausią scenarijų jau apdovanota Niujorko TRIBECA ir Kairo kino festivaliuose.

Režisierius P. Genoveses pažadėjo aplankyti Lietuvą su viena iš filmo aktorių ir susitikti su festivalio žiūrovais Vilniuje ir Kaune.

Filmo anonsas:

Naujosios Zelandijos komedijų meistras grįžta repo ritmu

Vienas juokingiausių 2016 metų filmų „Laukinių žmonių medžioklė“ („Hunt for the Wilderpeople“) vienija puikius aktorius, talentingą režisierių Taika Waititi, kurį itin išgarsino kultinė komedija apie vampyrus „Ką mes veikiame šešėliuose“, ir skvarbų, ekscentrišką humorą. Repo muzikos ritmus pamėgęs neprognozuojamo charakterio paauglys ir sunkiai sukalbamas, šiurkštus, vienišas medžiotojas išeina į Naujosios Zelandijos mišką nė nenutuokdami, kad jų visuotinę paiešką paskelbs policija ir vaikų teisių apsaugos tarnyba. Waititi jau dabar pelnytai vadinamas vienu labiausiai juokinančių balsų šiuolaikiniame kine. Aštuoni už šį filmą pelnyti publikos simpatijų prizai tuo net neleidžia abejoti.

Filmo anonsas: https://www.youtube.com/watch?v=rZydc-Ldrp8

Paprastas, bet geras humoras

Minimalistinis kelio filmas „Du loterijos bilietai“ (orig. „Doua lozuri”, angl. „Two Lottery Tickets“) – paprasto ir gero humoro pavyzdys. Nors šios rumunų komedijos biudžetas tesiekia 30 tūkst. eurų, jos kūrėjų nuostabai, filmą jau aplankė virš 130 tūkst. žiūrovų. Istorija pasakoja apie tris draugus nevykėlius, ieškančius pamesto loterijos bilieto. 6 milijonų eurų laimėjimas – vertas bet kokių pastangų, tad filmo herojams belieka leistis į absurdišką kelionę, o jos metu sutikti ir visokių keistuolių, ir pavojingų tipų. Nepaprastai linksmas ir juokingas filmas.

Filmo anonsas: 

Programos „Komedijos“ vaizdo pristatymas:

Festivalio filmai: http://kinopavasaris.lt/lt/programa

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: