Organizatorių archyvo nuotr.

Kol vieni su didžiausiu nekantrumu vieną po kito žiūri siaubo filmus, kiti gūžčioja pečiais, tikina jų nemėgstantys, bijantys ir pirmąją grupę žmonių laiko mažų mažiausiai keistais. Nors visuomenėje vyrauja nuomonė, jog siaubo filmus žiūri aktyvūs, drąsūs, į brutalumą linkę asmenys, stokojantys atjautos, mokslininkai skuba įrodyti priešingai. Jungtinė Nacionalinio Singapūro bei Čikagos universitetų mokslininkų komanda 2014-aisiais atliktu tyrimu tvirtina, jog siaubo filmai neretai gali pasitarnauti gydant suaugusių asmenų tamsos ir uždarų patalpų baimę, slopinant vienatvės jausmo sukeliamas neigiamas emocijas bei pacientus mokant užjausti.

Tamsos baimę jaunystėje tikina išgyvenęs ir aktorius Kevin Bacon, pirmąjį siaubo filmą pasižiūrėjęs tuomet, kai perkopė dvidešimtmetį. „Būdamas mažas, sutemus skendau ežere – vėliau ilgą laiką paniškai bijojau tamsos, vandens telkinių ir siaubo filmų, nes skęstant man rodėsi, jog mane netrukus pačiups ežero dugne gyvenantys monstrai“, – atvirauja aktorius, ilgainiui ne tik įveikęs savo baimę, tačiau ir suvaidinęs siaubo filme „The Darkness“ (2016) bei nevengiantis vaidmenų mistinėse juostose. „Kad ir kokiais gąsdinančiais būtų siaubo filmai, jų filmavimo aikštelėse dažniausiai vyrauja juokas ir linksmybės, o juose vaidinantys vaikai dažnai nė nežino, kokio žanro filme dirba“, – pasakoja vyras, savo dukrą, aktorę Sosie Bacon į siaubo filmo filmavimo aikštelę išleidęs tik tuomet, kai ši perkopė dvidešimtmečio slenkstį. „Saugumo sumetimais“, – šypteli jis.

Psichologų teigimu, tam tikro lygmens tamsos baimė yra būdinga daugumai žmonių. Vaikystėje išgyventas nenoras būti tamsoje vienų ilgainiui yra pamirštamas, tuo tarpu kitiems ilgainiui virsta fobija, kurią paaštrina augant patirtas išgąstis, traumos ar sukrečiantys įvykiai. Milda Matulevičiūtė, gilindamasi į psichologijos ir parapsichologijos mokslą tikina ne tik įveikusi ją kamavusią tamsos baimę, tačiau ir padėjusį įveikti ją savo artimam žmogui. Moteris teigia girdėjusi apie psichologų taikomą gydymą siaubo filmais ir sako pritarianti, jog tai – vienas iš būdų išlieti susikaupusias neigiamas emocijas ir patiriamą stresą vaizduotės pagalba bei ištrūkti iš rutinos. Mokslininkų nuomone, nederėtų bandyti įžvelgti problemų žmogaus, mėgstančio siaubo filmus, asmenybėje. Viena tokių – K. Bacon „The Darkness“ filmavimo aikštelėje talkinusi aktorė Radha Mitchell, save įvardijanti esant siaubo filmų fanatike. Filmo režisierių Greg McLean vadinanti Australijos Hitchcocku moteris tikina, jog būtent jis bei K. Bacon tapo veiksniais, lėmusiais apsisprendimą vaidinti šioje juostoje. „Na, ir mano meilė siaubui“, – tikina vos 2010-aisiais karjerą pradėjusi R. Mitchell, daugiausiai vaidinanti šiurpą keliančiuose siaubo filmuose. „Tai gali atrodyti keista, tačiau vaidinant siaubo filmuose aktorius dažniausiai turi daugiau erdvės improvizacijai ir eksperimentams nei vaidindamas kito žanro filme ir man tai patinka. Juolab, mane veža siaubo filmuose kuriama atmosfera ir galimybė pašūkauti filmavimo aikštelėje“ – momentus, kuomet veikėjai rėkia apimti siaubo, linksmai įvardijo aktorė.

Siaubo trilerį „The Darkness“ žiūrovai turės galimybę išvysti TV1000 Premium kanalo eteryje jau birželio 25 dieną, 20.00 val.


 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: