© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nesant aiškaus Nobelio literatūros premijos favorito, vienu realiausių pretendentų į šį prestižinį apdovanojimą šią savaitę yra laikomas japonų rašytojas Haruki Murakami.

Tokiais romanais kaip “Norvegiškas miškas” (Norwegian Wood) ir “1Q84” pasaulyje pagarsėjęs rašytojas pirmauja “Ladbrokes” lažybų punktuose santykiu 5 su 2.

“Ladbrokes” sąraše ne daug nuo jo atsilieka kanadietė Alice Munro (Elis Munro), dėl kurios lažinamasi santykiu 4:1, ir JAV rašytoja Joyce Carol Oates (Džois Kerol Outs) – 8:1.

H.Murakami ne tik padarė įspūdį literatūros kritikams, bes ir subūrė didžiulį ratą skaitytojų, pamėgusių jo intriguojančius meistriškai sukurtus romanus apie šiuolaikinio gyvenimo vienatvę ir absurdiškumą. Jo darbai, pagardinti populiariosios kultūros prieskoniu, yra išversti į maždaug 40 pasaulio kalbų.

A.Munro yra novelių ir apysakų autorė, tiesa, šį žanrą retai kada įvertina Nobelio komitetas. Tuo tarpu J.C.Oates per penkis dešimtmečius savo rašytojos karjeros pasižymėjo produktyvumu ir sukūrė daugiau nei 40 romanų, taip pat rašė pjeses ir poeziją.

Tačiau kas iš tiesų laimės 8 mln. Švedijos kronų (925 tūkst. eurų) premiją, lieka tik spėlioti. Tarp galimų laureatų ekspertai taip pat mini baltarusių rašytoją Svetlaną Aleksijevič, nors jos vardo ir nėra internetinių lažybų punktų sąrašuose, ir alžyrietę Assia Djebar (Asija Džebar).

Šiam prestižiniam apdovanojimui iš viso buvo nominuoti 195 autoriai, 48 iš jų – pirmą kartą. Ir tai beveik viskas, kas yra žinoma, nes Akademija niekada nenurodo jokių vardų, dėl kurių kandidatūrų vyksta diskusijos, o pats svarstymo procesas lieka įslaptintas 50 metų.

Praėjusiais metais šią premiją laimėjo kinų rašytojas Mo Yanas (Mo Janas), sulaukęs prieštaringos reakcijos dėl savo ryšių su Pekino vadovybe.

Šiemet, sako garsus švedų leidėjas ir žurnalistas Svante Weyleris (Svantė Veileris), Akademija turi dvi galimybes.

Ji gali pasirinkti visiškai apolitišką rašytoją arba politiškai angažuotą, tik ne tokį, kuris nuliūdintų Vakarus, mano jis.

“Svetlana Aleksijevič puikiai atitinka šiuos reikalavimus”, – sako S.Weyleris.

Tarp kitų galimų kandidatų minimi korėjiečių poetas Ko Unas ir siras Adonisas, taip pat romanų autoriai amerikietis Philipas Rothas (Filipas Rotas), albanas Ismaildas Kadare (Ismailas Kadarė), vengras Peteris Nadašas (Pėteris Nadašas).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: