Modestas Pitrėnas / Kaunas.lt archyvo nuotr.

Šiomis dienomis Kauno „Žalgirio“ arenoje dirbanti vertinimo komisija sprendžia, kurios trys idėjos iš 119 pateiktų darbų nugalės M. K. Čiurlionio koncertų centro architektūriniame konkurse. Drauge su architektais, akustikos specialistais ir kitų sričių ekspertais čia dirba ir vienas ryškiausių Lietuvos dirigentų Modestas Pitrėnas.

„Man tai yra didelis iššūkis. Vertinant pradinę, architektūrinę dalį, nesijaučiu labai kompetentingas. Tačiau jei kalbame ne vien apie statinių vaizdą, vizualizacijas ir padėtį mieste, bet ir funkcionalumą, manau, čia turiu savo viziją ir galiu pasisakyti. Mano galva, tai turi būti labai integralus statinys, kuris taptų gyva, pulsuojančia miesto dalimi. Kalbu ne apie vaizdą, bet labiau apie jo funkciją. Norisi, kad šis koncertų centras taptų gyvu traukos objektu ne vien renginių metu, bet ir tada, kai miestas tiesiog gyvena savo natūraliu ritmu“, – kalbėjo Lietuvos nacionalinio simfoninio orkestro vyriausiasis dirigentas ir meno vadovas M. Pitrėnas.

Pasak jo, labai svarbu kokybiška salės akustika, tačiau iš brėžinių nustatyti šias erdvės savybes – gana sudėtinga užduotis: „Bendras salės vaizdas ir tai, ką tenka matyti gastroliuojant su orkestrais, tikrai turėtų padėti mums įžvelgti galimus rezultatus. Galbūt čia pasijungs ir tas šeštas jausmas. Dar vienas ypač svarbus aspektas – pačios salės interjeras bei infrastruktūra muzikantų, atlikėjų poreikiams. Tai ne vien scena, bet ir persirengimo kambariai, kitos patalpos.“

Pasakodamas apie jam kiek neįprastą ir naują patirtį dirbant architektūrinio konkurso žiuri sudėtyje, žinomas dirigentas pažvelgė pro vitrininius „Žalgirio“ arenos langus, kur kitapus Nemuno matyti kairysis krantas ties H. ir O. Minkovskių gatve. Būtent čia, visai netoli Vytauto Didžiojo (Aleksoto) tilto, planuojama, iki 2022 metų turėtų iškilti naujasis M. K. Čiurlionio koncertų centras.

„Esu aplankęs nemažai garsių koncertų salių, bet tikrai ne visas. Domiuosi tuo, todėl kai kurias pažinau virtualiai, naršydamas internete. Turiu pasakyti, jog architektūra, įmantrus dizainas yra labai svarbu, bet toli gražu tai nėra viskas. Tokios paskirties objektams labai svarbu aura, nuotaika ir ta savastis, kurios tiesiog įsigeria sienos ir visa erdvė. Tai reiškia, kad Kaune turėsime išskirtinę pasaulinio garso koncertų erdvę. Tereikia nusiteikti ir visiems dėl to gerokai pasistengti“, – reziumavo žinomas dirigentas.

Jau ketvirtadienio popietę iškilmingoje rezultatų paskelbimo ceremonijoje Kauno valstybinėje filharmonijoje komisija paskelbs savo sprendimą, kaip turėtų atrodyti būsimasis objektas. Bus atrinkti trys laureatai, su kuriais miestas toliau tęs derybas dėl projekto įgyvendinimo. Tarptautinį konkursą organizavo Didžiosios Britanijos konsultacijų kompanija „Malcolm Reading Consultants“, o darbus jam pateikė architektai iš viso pasaulio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: