© Artūro Morozovo nuotr.

Birželio 21 d., antradienį, 17:00 val., fotomeno festivalis „Kaunas Photo“ kviečia atvykti į Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos Vitebsko filialą (P. Lukšio g 60), kur vyks fotožurnalisto Artūro Morozovo parodos „Lelo Burti. Mūšis dėl 16 kilogramų garbės“ atidarymas. Parodos autorius lankytojus supažindins su tūkstantmete Gruzijos kaimelio Šuchučio tradicija – Lelo varžytuvėmis, vykstančiomis kartą metuose – Didįjį Sekmadienį. Vėliau lankytojai bus kviečiami į čia pat esančią Čečėnijos aikštę, kurioje eksponuojama kita autoriaus paroda – „Gruzija 08 08 08“. Paroda bibliotekoje veiks iki rugsėjo 30 d. Šios parodos – tai fotografo kūrybinis sugrįžimas į jo vaikystės rajoną.

„Didįjį Sekmadienį viršutinio ir žemutinio Šuchučio kaimelio vyrai grumiasi dėl 16 kilogramų sveriančio kamuolio, prikimšto žemių ir vyno. Gruziniškai jis vadinamas burti. Žaidimo tikslas – šį sunkų odinį kamuolį nunešti į savo kaimelio pusę. Jį miniai šventikas išmeta tiksliai nustatytame centre tarp dviejų upelių. Maždaug 150 metrų ruožas, per kurį driekiasi net magistralė, tuomet kelioms valandoms virsta tikru Lelo mūšio lauku. Besigrumiančios minios nesustabdo niekas – nei namų tvoros, nei daržai ar kelio ženklai“, – pasakoja parodos autorius A. Morozovas.

22

Organizatorių archyvo nuotr.

Čečėnijos aikštėje eksponuojama fotografijų paroda lankytojus nukels į 2008 m. rugpjūčio Gruziją, kurioje kariniai Rusijos daliniai, pervažiavę Pietų Osetijos regioną, įžiebė karo konfliktą, pasibaigusį dviejų Gruzijos regionų aneksija. Nuoseklus fotografinis pasakojimas su trumpais autoriaus įrašais parodos stebėtojams atskleis fotožurnalisto prisiminimus ir išgyvenimus, kuriuos jis patyrė keliaudamas po negandų ištiktą Gruzijos kraštą.

Artūras Morozovas „Kaunas Photo“ 2016 festivalio programoje, taip pat veda meistriškumo kursus, skirtus „blokinių rajonų“ jaunimui. Jų metu kūrybinių dirbtuvių dalyviai supažindinami su fotografija, kaip ne tik viena iš išraiškos priemonių gebančių analizuoti socialines temas, bet ir kaip tam tikru įrankiu naujai komunikavimo, bendrumo formai sukurti. Pagrindinis meistriškumo kursų dėmesys telkiamas dalyviams pažįstamos gyvenamosios aplinkos fiksavimui: nuo balkonų estetikos iki automobilių statymo problematikos.

33

Organizatorių archyvo nuotr.

Aktyvią fotožurnalistikos veiklą Artūras Morozovas pradėjo prieš devynerius metus, kaskart atsidurdamas svarbių pasaulio įvykių sūkuryje. Žinomiausios autoriaus darbų serijos sukurtos Ukrainos konfliktų įkarštyje, kelionėse po tolimą šiaurinę Rusijos dalį, Palestiną. Pastaraisiais metais fotografas kūrė reportažus apie pabėgėlius Lesbo saloje (Graikijoje), Makedonijoje, Serbijoje, Kroatijoje, Austrijoje ir kitur. Jo objektyvas neaplenkė ir kruvinųjų išpuolių Paryžiuje. Apkeliavęs daugelį pasaulio kampelių, A. Morozovas stabtelėjo Lietuvoje, kur pradėjo kurti naują darbų seriją „Gilyn į Lietuvą“. Intensyvi veikla, atsidavimas darbui ir problemų aktualizavimas neliko nepastebėti. Fotožurnalistas pelnė įvairių apdovanojimų, jo fotografijos buvo publikuotos „The Guardian“, „Der Spiegel“, „Newsweek“, „Dailymail“, „Le Nouvel Observateur“ ir kituose leidiniuose. Ukrainoje užfiksuoti vaizdai ir vaizdo medžiaga panaudota „Netflix“ pristatytame dokumentiniame filme „Winter on fire“, kuris nominuotas „Oskarų“ apdovanojimams.

„Kaunas Photo“ – ilgiausiai be pertraukų rengiamas kasmetinis tarptautinis fotomeno festivalis Lietuvoje ir Baltijos šalyse. Nuo 2004 m. festivalį organizuoja viešoji įstaiga „Šviesos raštas“. Jis laikomas vienu svarbiausių tęstinių meno renginių Lietuvoje, kurį remia Lietuvos kultūros taryba, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Kauno miesto savivaldybė. Festivalis bendradarbiauja su Europos fotografijos sąjunga ir yra pasaulinės „Festivals of Light“ organizacijos narys. 2015-2016 metais KAUNAS PHOTO yra vienas iš keliolikos partnerių ES programos “Kūrybiška Europa” kofinansuojamo projekto “Flaneur: naujieji urbanistiniai naratyvai”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: