© Dainiaus Ščiukos nuotr.

Ši vasara dainuojamosios poezijos gerbėjams Kaune bus kitokia. Didžiausias dainuojamosios poezijos festivalis „Senamiesčio žiogas“ pateikė gerbėjams netikėtą staigmeną. Minėdamas dešimties metų sukaktį atsisveikina su savo gerbėjais ir klausytojais. „Senamiesčio žiogas“ atsisveikina išdidžiai, pasiekęs didelį populiarumą ir sulaukęs ypač daug klausytojų teigiamų atsiliepimų.

Festivalis „Senamiesčio žiogas“ rengia du atsisveikinimo koncertus Daugirdo amfiteatre, liepos 21 ir rugpjūčio 18 dienomis. Savo muzika su festivalio gerbėjais dalinsis Neda ir Olegas Ditkovskis, Domantas Razauskas su grupe, Ieva Narkutė, Andrius Kaniava su grupe, Kostas Smoriginas, Andrius Zalieska – Zala („Arbata“), grupės „Antikvariniai Kašpirovskio dantys“ ir „Baltasis kiras“, jaunieji atlikėjai Deimantė Rūtėnaitė ir Vytenis Kazlas. Taip pat bus pristatyta J. Danielevičiaus fotografijos darbų paroda „Žiogo muzikinė kelionė“. Vyks kūrybinės ir eko dizaino dirbtuvės vaikams ir jaunimui.

Senamiescio ziogas_IV_2015_Jonas Danielevicius _1_1573x1050 (128)

©  Jono Danielevičiaus nuotr.

Dešimt metų – pakankamai ilgas laiko tarpas, todėl verta prisiminti nuo ko viskas prasidėjo ir iki ko viskas išaugo. Tikriausiai gerų draugų kompanija, kurie buvo pradininkai šio festivalio, net sapnuoti nesapnavo, kad jų beveik „savanaudiškas“ noras Kaune gyvai klausytis dainuojamosios poezijos, išaugs į vieną iš populiariausių šio muzikinio žanro renginių. „Senamiesčio žiogas“ yra puikus pavyzdys, kaip su dideliu noru ir dar didesnėm pastangom, net neįtikėčiausi dalykai tampa įmanomi.

Senamiescio ziogas_2015_III_Jonas Danielevicius (50)

©  Jono Danielevičiaus nuotr.

Reikėtų dėkoti aktyviems jaunuoliams, dabar nemažai organizacijai „Idėjų garažas“, kurie taip mėgo klausytis „Aktorių trio“ ar „Keistuolių teatro“ ir kurie nusprendė, kad muzika gali būti įdomi ne tik jiems, bet ir aplinkiniams. Suvieniję pajėgas, jie pradėjo rengti dainuojamosios poezijos atstovų pasirodymus Kauno senamiesčio muziejų kiemeliuose: muzika skambėjo Maironio, Ryšių istorijos, P. Stulgos lietuvių tautinės muzikos instrumentų muziejaus ir buvusios tautinės vaikų muzikos mokyklos „Tututis“ kiemelyje. Pradžioje koncerto klausėsi iniciatorių šeimos ir draugai, o metams bėgant, gerbėjų atsirado tiek, kad „Senamiesčio žiogas“ iš koncertų ciklo tapo dainuojamosios peozijos festivaliu, o visi norintys pasiklausyti šio žanro muzikos tiesiog nebetilpdavo muziejų kiemeliuose, todėl paskutinius penkerius metus „Senamiesčio žiogas“ apsistodavo Ryšių kiemelyje, pačioje senamiesčio širdyje.

Andrius Kaniava

Organizatorių archyvo nuotr.

Festivalio organizatoriai norėjo ne tik dalintis muzika su aplinkiniais, bet ir padėti skleistis dar neatrastiems talentams. Būtent dėl šios priežasties, kiekviename koncerte, scenos grandų spinduliuose šildosi ir jauni, savo muzikinę karjerą dar tik pradedantys atlikėjai. Pirmaisiais metais tokių atlikėjų reikėjo intensyviai ieškoti, o dabar rengėjai jau gali rinktis atlikėjus iš didelio būrio norinčių pasidalinti savo muzika su klausytojais.

Senamiescio ziogas_V_2014-89_1024x684_J. Danielevicius

©  Jono Danielevičiaus nuotr.

„Senamiesčio žiogas“ neapsiribojo tik muzika – šalia jausmingų melodijų atsirado ir kitos meno formos. Septynerius metus buvo rengiamos jaunųjų ir profesionaliųjų menininkų parodos (skulptūros, fotografijos, dailės, grafikos, keramikos, juvelyrikos ir kt.), kurių metu menininkams suteikiama galimybė pristatyti savo kūrybą, o žiūrovams – susipažinti su menininkais ir jų darbais bei praplėsti kultūrinį akiratį. Prieš penkerius metus buvo pradėtos rengti kūrybinės meno dirbtuvės koncertų dalyviams – vaikai, jaunimas, kartu su tėvėliais gali dalyvauti meniniuose užsiėmimuose – gaminti „Vėjo varpelius“, „Skambančias šakas“, kurti ekologiškus žaislus. Tai tapo neatsiejama festivalio dalimi, kuria skatinamas visos šeimos dalyvavimą kartu.

Jei bent vieną iš pastarųjų vasarų leidote kartu su „Senamiesčio žiogu“, šią vasarą atvykite su juo atsisveikinti. Na, o jei apie šį festivalį išgirdote tik dabar – dar turite puikią progą atvykti ir įsitikinti savo akimis bei ausimis, kad ne veltui šis autorinės muzikos festivalis gyvavo net dešimt metų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: