(c) Organizatorių nuotr.

Kauno įvairių tautų kultūrų centre (Šv. Gertrūdos 58, Kaunas) š.m. sausio 28 d., ketvirtadienį, 17 val. atidaroma Tatjanos ir Jono Kuzminų fotografijų paroda „Kelionių magija“. Parodą galima apžiūrėti iki vasario 15 d. darbo dienomis nuo 9 iki 17 val.

Tatjanos ir Jono Kuzminų fotografijos darbų parodoje „Kelionių magija“ perteikta dinamiška, sunki, pavojinga kalnų keliautojų kasdienybė. Rodomi žavingi slėnių ir kalnų peizažai. Mėgaujamasi baltai-juoda kalnų vaizdinių plastika, beribėmis sniego ir ledo erdvėmis. Milžiniškų ledynų fone atsiradusios miniatiūrinės turistų figūros verčia susimastyti apie stichijos didybę ir žmogaus trapumą. Pateikiama išgyvenimais ir emocijomis trykštanti kalnų turistų būsena. Bandoma rasti atsakymą į klausimą, kodėl žmonės vyksta į pavojų kupinas, varginančias keliones. Kodėl pečius slegiančios sunkios kuprinės – ne kliūtis siekti užsibrėžto tikslo, įveikti stichijos užtvaras ir bent akimirkai pasijusti viršūnių nugalėtoju, savo akimis pamatyti fantastišką didingos gamtos grožį, patirtį savo silpnybių pergalės palaimą.

Tatjanos ir Jono Kuzminų fotografijos ciklas „Kelionių magija“ atliktas tradiciniu Lietuvos fotografijos mokyklos stiliumi. Vaizduojamas tikras gyvenimas, scenos nerežisuojamos. Dirbama reportažiniu metodu, tačiau informatyvumas nėra pagrindinis vaizdavimo tikslas. Orientuojamasi ne į atskirus įvykius, bet į socialinę ar emocinę įvykių prasmę, psichologinę raišką. Svarbią reikšmę turi forma ir šviesa. Šių raiškos priemonių sustiprinimui pasirinkta nespalvota fotografija.

Tatjana ir Jonas Kuzminai – Lietuvos fotomenininkų sąjungos nariai, edukologai, fotografijos meno propaguotojai ir kuratoriai, autorinės televizijos laidos „15 min. apie fotografiją“ kūrėjai. Pagrindinė šio kūrybinio dueto veikla – fotografijos meno propagavimas, respublikinių ir tarptautinių jaunimo fotografijos parodų, konkursų, kūrybinių stovyklų ir plenerų organizavimas, fotografijos knygų, vadovėlių ir katalogų leidyba. Tatjana ir Jonas Kuzminai kasmet rengia tarptautines ir respublikines kūrybines stovyklas, seminarus, plenerus jauniesiems fotografams, kino ir video kūrėjams, žurnalistams, aktoriams, jaunimo organizacijų lyderiams. Surengė ir kuravo per 100 personalinių ir grupinių jaunųjų autorių fotografijos parodų. Išugdė 150 respublikinių ir 50 tarptautinių konkursų ir festivalių laureatų. Inicijavo daugiamečius fotografijos konkursus: „Vasario 16-oji“, „Lietuva. Sausis. 91“, „Su balandžio 1-ąją“, „Nuo Kalėdų iki Naujųjų metų“, „Oho!“, „Jaunas žmogus XXI amžiuje“, „Lietuvių fotografijos mokykla“. Organizavo 250 susitikimų, paskaitų, diskusijų su žymiausiais šalies menininkais. Jaunųjų kūrėjų veiklą pristatė Lietuvoje ir užsienyje (Belgijoje, Lenkijoje, Vokietijoje, JAV, Rusijoje, Ukrainoje, Baltarusijoje, Estijoje, Bulgarijoje, Švedijoje, Uzbekistane ir kt.). Išleido kelioliką knygų ir kitų leidinių („Lietuvių fotografijos mokykla“, „Kūrybinė fotografija. Fotografijos žanrai“, „Fotografijos meno pradmenys“, „Fotografo ABC“, „Dėmesio fotografuoju“, „Jaunųjų akiratis“, „Jaunas žmogus XXI amžiuje“, „Aktorinio meistriškumo pamokos“, „Kaip sukurti video filmą“). Jų paruoštų vadovėlių dėka fotografija pirmą kartą Lietuvoje nuo 2007 m. oficialiai pradėta dėstyti bendrojo lavinimo mokyklose. Autoriai skaitė pranešimus apie fotografijos meno propagavimą respublikiniuose ir tarptautiniuose seminaruose ir konferencijose. Kasmet įvairiuose Lietuvos miestuose organizuoja dešimtis paskaitų, seminarų, fotofilmų peržiūrų, į kuriuos susirenka pilnos salės klausytojų. Norint sutalpinti visus pageidaujančius tokie renginiai organizuojami kino ir dramos teatruose bei kultūros centrų ir universitetų konferencijų salėse.

2007 m. už jaunimo kultūrinę edukacinę veiklą Tatjana ir Jonas Kuzminai tapo Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos premijos laureatais. 2009 m. už reikšmingus neatlygintinus darbus Kaunui ir Lietuvai, Tatjana ir Jonas Kuzminai apdovanoti Kauno miesto savivaldybes Gerumo kristalu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: