© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

Netradicinė, nestandartinė, šokiruojanti, dažnai naudojanti komedijos elementais persmelktą vulgarumą – Julijos Goyd fotografijos kūrybos akcentai tiesiog kausto dėmesį. Šie elementai persipina su filosofinės potekstės turinčia erotika. Berlyne įsikūrusi, viena perspektyviausių lietuvių menininkių ir videofilmų kūrėjų.

“Aš pradėjau savo kelionę su ekonomika ir dirbau finansų valdymo srityje. Po kelių metų mečiau profesinę finansų darbo vietą ir nukeliavau į naują pasaulį –  kurti  reklamą ir mados dizainą. Mano sprendimą dirbti  meno srityje paskatino susidūrimas su intensyvia savimone stebint ir analizuojant kiekvieną naują profesinę ir socialinę aplinką. Mane domina grožio, galios tema, transformacijas tarp objektų ir subjektų, jo socialinės ir elgesio pasekmės. ”

2006 metais išgarsėjusi filme „Šokio širdys“ Lietuvoje, Vilniuje 1979 metais gimusi aktorė ir fotografė Julija Goyd.  Susipažinusi su gerai žinomu dizaineriu Aleksandru Pograbnojumi atėjo į meno pasaulį. Julija Goyd pelniusi tarptautinį pripažinimą už apsinuoginusios merginos nuotrauką: „Stengiuosi kuo paprasčiau imituoti atpažįstamus vartotojiškos visuomenės ženklus, paversti juos suprantama menine kalba“.

Julija Goyd – gerai žinoma fotomenininkė, kurios meno albumas išleistas vienoje geriausių Italijos leidyklų „The Nude and The Naked“  greitu metu pasieksiantis tokius miestus, kaip: Frankfurtas ir Niujorkas. Šiuo metu ji kuria trumpametražį filmą apie vieną Berlyno Humdoldtų universitetui priklausantį institutą, tiria jo mokslininkų darbą. „Esu pasinėrusi į kino pasaulį, nebūna vakaro, kad nepažiūrėčiau kokio nors filmo. Manau, tai turi nemenkos įtakos mano naujausiems darbams – istorijos ar situacijos perkėlimui į fotografiją“.

© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

Menininkės darbai – subtili, savitos filosofinės potekstės turinti erotika. Savo darbus fotografė kuria pasiremdama filosofinėmis knygomis apie erotizmą bei kolekcionuotomis renesanso ir baroko tapybos albumais. Merginos darbuose daugiausia matomas nuogo kūno spontaniškumas ir jo skirtingos improvizacijos. „Devyni šio miesto keistuoliai“, „ Gatvės – personažai“, „Kuba“  šiuose eksponuojamose nuotraukų cikluose atsispindi dokumentinė fotografija, kurioje pateikiama kitokia kasdienybės pusė. Autorės nuomone, rutinoje galima atrasti naujų, inspiruojančių situacijų, net ir paprasčiausias žmogaus veidas kas kart gali atrodyti vis kitaip: raukšlės, šypsena ir žmogaus akyse atsispindintis gyvenimas.

© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

Pagrindinės orginaliosios fotomeninkės temos –  grožis, seksualumas ir erotika. „Mano projekte apie erotiką pavadinimų „Themselves“, aš bandžiau pavaizduoti regimąjį gyvuliškumą charakteriuose, siūlydama amžinybės prasmę. Aš pabanžiau sugauti vidinę reikšmę smurto erotiškume, kad suprasčiau jog tai vaidina didelį vaidmenį  plečiant multimatuojamąsias savo paties teritorijas“. Fotografijų serijos apie erotizmą, autorės teigimu, gali būti viso gyvenimo fotografijų serija.

© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

Tarptautinį pripažinimą pelniusi Julija Goyd – fotomenininkė, kurianti unikalias fotografijas persmelktas nekasdieniškais pojūčiais bei ribinėmis žmogaus psichologijos pusėmis, kuriose atsispindi žmogus pasižymintis išskirtine pasaulėžiūra.

© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

© Julija Goyd nuotr. / julijagoyd.com

Taip pat skaitykite: Erwin Olaf: vyresnio amžiaus moterų fotografijos (N18)

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: