Organizatorių archyvo nuotr.

FESTIVALIS 39-ASIS LIETUVOS TEATRŲ PAVASARIS

Girstučio“ kultūros centre

BALANDŽIO 22 D. (ŠEŠTADIENĮ) 18 VAL.

K. Zanussi „HYBRIS (PUIKYBĖ)“

Rež. Krzysztof Zanussi

Dviejų veiksmų drama

Spektaklio trukmė: 2 val. 30 min.

Vaidina: Vidas Petkevičius, Artūras Dubaka, Eleonora Matulaitė, Olita Dautartaitė, Albinas Kėleris, Julija Krutko, Laimutė Mališauskaitė, Eleonora Koriznaitė, Jolita Skukauskaitė-Vaišnienė, Gintautas Žiogas.

H

Organizatorių archyvo nuotr.

„Hybris (Puikybė)“ – moralės ir galios santykis, trauminės praeities įtaka dabarčiai, kolektyvinis poreikis suvesti istorines sąskaitas. Šiame kūrinyje K. Zanussis diskutuoja su etiniu reliatyvizmu ir išskleidžia jau ne viename filme nagrinėtą temą apie jaunatviško idealizmo ir visuotinio cinizmo sandūrą.

h1

Organizatorių archyvo nuotr.

Pjesėje veiksmas vyksta 10 deš. Lenkijoje, čia susiduria istorijos studentas Konradas (aktorius Artūras Dubaka) ir žymus humanitarinių mokslų profesorius Adamas (aktorius Vidas Petkevičius). Konradas siekia tam tikrų atsakymų, liečiančių ne tik jo šeimos, bet ir visos šalies istoriją. Pasirodo, visų gerbiamo profesoriaus praeitis itin miglota ir korumpuota – Adamas, buvęs komunistų partijos aktyvistas, dalyvavo malšinant partizaninį judėjimą, 6 deš. universitetų „valymuose“ (dėstytojų ir kitų darbuotojų pašalinimas iš darbo dėl ideologinių priežasčių). Tačiau, regis, jis puikiai anestezavo savo sąžinę ir sunaikino visus įkalčius. Tuo tarpu Konradas ryžtasi stoti akis į akį su skausminga šalies bei šeimos praeitimi ir reikalauti, kad Adamas prisiimtų moralinę atsakomybę už savo veiksmus.

H2

Organizatorių archyvo nuotr.

Toks, kovojantis už idealus, siekiantis individualaus bei kolektyvinio apsivalymo nuo praeities traumų, ir yra Konradas. Tuo tarpu profesorius Adamas teigia: „Jei tavo rankose tikra valdžia, tu neprivalai laikytis įstatymų, tau negalioja jokios taisyklės. Aš esu įstatymas ir darau tik tai, ką noriu. Praleidžiu arba prametu, baudžiu arba apdovanoju. Nes taip noriu.<…> O kas yra skriauda? Juk tai – bloga lemtis! Jei žaidi rulete ir laimi, ar tai reiškia, kad ką nors nuskriaudei? Rutuliukas sustoja ten, kur jam norisi: vienas laimi, kitas pralošia.“ Taigi scenoje susiduria net tik skirtingų kartų atstovai, skirtingos patirtys ir pasaulėvaizdžiai, tačiau ir dvi skirtingos etinės bei moralinės pozicijos.

H5

Organizatorių archyvo nuotr.

***

Hybris (gr. nuodėminga didybė) – ribų, kurias nubrėžia dievai, peržengimas. Antikos požiūriu, hybris pasekmė – dievų kerštas. Antikos žmonės tikėjo, kad dievų tvarkomas ir valdomas pasaulis yra darnus, tvarkingas vienis, kurio kiekvienas daiktas ir reiškinys turi ribas. Manyta, jog žmogaus elgesys turi irgi tokias pat ribas. Jų peržengimas, visuotinės ir nepavaldžios žmogui tvarkos pažeidimas, saiko neturėjimas, puikybė prieš dievus ir buvo vadinama hybris.

Bilieto kaina 12 Eur, 10 Eur

Bilietais prekiauja „Girstučio“ kultūros centro bilietų kasa ir www.bilietai.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: