© Wikimedia Commons nuotr.

Rugsėjo 28 d., trečiadienis, visiems Kauno gyventojams ir miesto svečiams taps švente – šią dieną Kauno centrinis knygynas švęs 60-ties metų jubiliejų. 1953-1956 metais statytas, o nuo 1956-ųjų – pirmųjų pirkėjų jau laukęs knygynas iki šiol yra vienas geriausių to meto architektūros stiliaus pavyzdžių. Architektų Algimanto Mikėno ir Marijos Matušakaitės suprojektuotas, o 1980–1983 m. iš vidaus rekonstruotas knygyno pastatas šiandien yra minimas tarp reikšmingiausių Kauno centro objektų.

Pats knygynas unikalus ir tuo, kad jame, po interjero rekonstrukcijos, iki šių dienų išsilaikė devintojo dešimtmečio pradžios dizaino tendencijas Lietuvoje atspindintis interjeras. Be laikotarpį atspindinčių baldų ar medinių lubų konstrukcijų, lankytojai gali įvertinti ir Liucijos Banaitienės 1982 m. sukurtą gobeleną.

Atsižvelgiant į turtingą knygyno istoriją bei jo svarbą miestui, knygynų tinklas „Pegasas“ paruošė Kauno centrinio knygyno šešiasdešimtmečiui skirtą šventę. 

„Medžio gausa pasižyminčio knygyno interjero aplinkoje veiks archyvinių knygyno ir Laisvės alėjos nuotraukų paroda „Kauno centrinis knygynas senose fotografijose“. Čia jubiliejaus šventę pradės Kauno savivaldybės vadovai, Kauno miesto kultūros atstovai. Bus pagerbti savo darbą tęsiantys ar buvę ilgamečiai knygyno darbuotojai, o visų lankytojų jubiliejaus dieną lauks kava, malonios staigmenos ir šventinės nuolaidos“, – teigia knygynų tinklo „Pegasas“ vadovė Ligita Šaltienė.

Tačiau jubiliejaus šventė vyks ne tik Kauno centriniame knygyne, bet ir persikels už jo ribų. Rugsėjo 28 d. Laisvės alėjoje miesto gyventojai bei svečiai turės galimybę pamatyti atgijusius garsius literatūros personažus ir netgi su jais nusifotografuoti.

Pasak knygynų tinklo „Pegasas“ vadovės L. Šaltienės, dėmesys Kauno centriniam knygynui bus ne vienadienis. 

„Knygyno jubiliejaus proga šiais metais vieninteliame Kauno centriniame knygyne vyks „Šiuolaikinių lietuvių autorių dienos“. Tai – trečius metus vykstantis projektas, skatinantis skaityti šiuolaikinius lietuvių autorius, dalyvauti susitikimuose su jais bei įvertinti geriausias dabartines lietuviškas knygas. Švenčiant Kauno centrinio knygyno jubiliejų, visą spalio mėnesį savo knygų pristatymus, susitikimus su skaitytojais bei diskusijas garsūs lietuvių rašytojai rengs tik šiame knygyne“, – sako L. Šaltienė.

Nuo spalio 7 d. iki 26 d. Kauno centrinio knygyno lankytojai turės galimybę susitikti su didžiųjų Lietuvos leidyklų – „Alma littera“, „Tyto alba“, „Lietuvos rašytojų sąjunga“ – autoriais. Tarp jų – Rūta Vanagaitė, Arvydas Juozaitis, Violeta Palčinskaitė, Alvydas Šlepikas, Daiva Čepauskaitė su Kauno dramos teatro aktoriais, Andrė Pabarčiūtė ir Rimvydas Žižiūnas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: