Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno įvairių tautų kultūrų centras priimtas į tarptautinę kultūros įstaigų bei organizacijų asociaciją „Roots & Routes International Association“ ir tapo pirmuoju jos nariu iš Lietuvos. Praėjusį savaitgalį Briuselyje vykusios Generalinės asamblėjos metu įstaigos direktorius Dainius Babilas pirmą kartą dalyvavo sprendimų priėmimo bei balsavimo sesijoje, pristatė įstaigos dalyvavimo galimybes ir buvo išrinktas šios asociacijos auditoriumi ateinantiems metams.

Asociacijos „Roots & Routes“ veiklos koncepcija buvo suformuota 2001 m. Roterdamui tapus Europos kultūros sostine. Per daugiau nei dešimtmetį šis organizacijų tinklas įgyvendino nemažai tarptautinių kultūros ir meno projektų, jos vadovai ir nariai keitėsi, tačiau pagrindiniai tiksliai bei veiklos formos išliko tos pačios.

Asociacija siekia plėtoti kultūrinę įvairovę meno ir šiuolaikinių medijų priemonėmis, keistis informacija apie projektinę veiklą bei naudojamus metodus, kurti inovatyvius kultūros renginius su tarpkultūrine dimensija, stiprinti kultūros darbuotojų kompetencijas. Ji organizuoja savo veiklą pagal valdymo struktūrą, kurioje dalyvauja ne tik organizacijos, bet ir pavieniai menininkai iš visos Europos. Asociacija skiria prioritetinį dėmesį jaunų menininkų motyvavimui ir jų gebėjimų stiprinimui, dažnai projektams pasirenka diskriminacijos, tolerancijos, kultūrų dialogo temas.

Didelis dėmesys yra nukreipiamas į mažiau galimybių turinčių jaunų žmonių įtraukimą į tarptautines veiklas. Asociacijos nariai įgyvendina projektus pagal Europos Sąjungos programas „Creative Europe“, „Erasmus+“ ir kt., taip pat Vokietijos ir kitų šalių programas kultūrai, menui, integracijai.

Būdama asociacijos „Roots & Routes“ nare įstaiga siekia turėti daugiau galimybių ir priemonių, kurios padėtų gabius, perspektyvius, netgi mažiau pastebėtus menininkus nukreipti į tarpkultūrines veiklas. Tikimąsi, jog aktyviau dalyvaudama šios asociacijos veikloje įstaiga atvers naujus kultūrinės veiklos barus tautinėms bendrijoms, ypač šių bendrijų menininkams ir jaunimui, kad jie per europinę dimensiją sukurtų lokalų pozityvų poveikį, įneštų naujovių į organizacijų gyvenimą, padėtų motyvuoti kitus jaunus žmones įsitraukti į bendrijų veiklas, formuotų naują kultūros kūrėjų kartą.

Visa tai ne tik atitiktų įstaigos veiklos tikslus, bet ir prisidėtų prie Tautinių mažumų politikos strategijos įgyvendinimo, stiprintų integracinius procesus, pilietinę visuomenę ir Kauno miesto kultūrinį gyvenimą, kas 2018 m. miestui padėtų įgyvendinti Lietuvos kultūros sostinės, o 2022 m. – Europos kultūros sostinės projektus.

Kauno įvairių tautų kultūrų centras nuosekliai siekė šios narystės keletą pastarųjų metų. 2013 – 2014 m. įstaigos komandos dalyvavo 3 tarptautiniuose, kitų šios asociacijos narių inicijuotuose projektuose: „Bridges for New Routes“ (Utrechte, Nyderlanduose), „Art Up! – Cultural Methodologies in International Youth Work“ (Heeke, Vokietijoje) ir „Roots & Routes Experience 2014“ (Kelne, Vokietijoje). Šiuo metu Kauno įvairių tautų kultūrų centras dalyvauja dar trijuose „Roots & Routes“ projektuose: „I-CARE – InterCulture Against Racism in Europe“, „Urban Arts and Media Exchange“ ir „OnGea“.

Šiuo metu asociaciją „Roots & Routes“ sudaro 10 narių, t.y. po vieną kultūros įstaigą ar organizaciją iš Nyderlandų, Vokietijos, Prancūzijos, Jungtinės Karalystės, Italijos, Ispanijos, Graikijos, Vengrijos, Rumunijos ir Lietuvos. Asociacijos individualiais nariais yra laikomi 187 žmonės. Tarp jų yra ir jaunų menininkų iš Lietuvos: Ema Bojadžian, Laima Penekaitė, Mangirdas Dabkus, Benita Sutkevičiūtė, Roberta Daugėlaitė. Jie asociacijos individuliais nariais tapo dalyvaudami projekte „Roots & Routes Experience 2014“.

Kauno įvairių tautų kultūrų centras dalyvauja asociacijos „Roots & Routes“ veikloje esant įstaigos dalininkų LR kultūros ministerijos ir Kauno miesto savivaldybės pritarimui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: