Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno miesto ir rajono savivaldybės bei viešoji įstaiga „Kauno tvirtovės parkas“ pirmadienį pasirašė ketinimų protokolą, kuriuos įsipareigojo kurti ir prižiūrėti Kauno tvirtovės regioninį parką.

Dokumentą VII forto patalpose pirmadienį pasirašė Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, Kauno rajono meras Valerijus Makūnas ir VšĮ „Kauno tvirtovės parkas“ vadovas Valdas Rakutis. Pasak V. Matijošaičio, skubiausia užduotis – užtikrinti fortų saugumą.

„Anksčiau nematydavau tarp Kauno ir Kauno rajono bendradarbiavimo, nors važiuodamas automobiliu net nepajauti skirtumo, ar tu esi mieste, ar rajone. Kam tvarkyti viską atskirai, jeigu galime kartu turėdami vieną tikslą – regiono patrauklumą. Reikia pradėti nuo paprastų, kasdieninių darbų – teritorijų išvalymo ir sutvarkymo, kad jose galėtų lankytis ir miestiečiai, ir turistai“, – akcentavo Kauno meras.

„Džiaugiuosi, kad su Kauno miesto savivaldybe sprendžiame vis daugiau svarbių problemų. Fortai – tik viena iš daugelio mūsų bendrų veiklų“, – kalbėjo V. Makūnas.

„Už kelių mėnesių rinksimės pasirašyti nebe protokolą, bet regioninio parko steigimo sutartį. Naujasis statusas leis lengviau pritraukti ES struktūrinių fondų lėšas“ , – teigė Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas.

Pasak profesoriaus V. Rakučio, Kauno tvirtovės objektus reikėtų suprasti ne kaip pavienius statinius, ar fortus, bet kaip visą kompleksą.

„Kariniai – istoriniai parkai pasaulyje yra labai populiarūs. Tai yra masinės rekreacijos zona. Dalis erdvių bus pritaikytos turizmui. Nebūtinai čia viską reikia atstatyti ir padaryti taip, kaip buvo 1914 metais. Esmė – šį kompleksą pritaikyti šios dienos reikmėms“, – teigė V. Rakutis.

Maždaug 1888-1890 m. statyta, o vėliau rekonstruota Kauno tvirtovė sudaro įspūdingą gynybinį kompleksą, kurio didžioji dalis išsidėsčiusi Kauno mieste.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: