© Adomo Jablonskio nuotr.

Balandžio 30 d. 19 val. kino tetre „Romuva“ vyks ypatinga dokumentinio – vaidybinio filmo “Donaleitis. XVIII a. Mažosios Lietuvos tautinis kostiumas” premjera ir susitikimas su kūrybine komanda. Juosta skirta jubiliejiniams lietuviškojo Homero metams paminėti. Donaleitis – senasis Kristijono Donelaičio vardas prūsų kalba kino ekrane nuskambės pirmą kartą.

Anot scenarijaus autoriaus ir režisieriaus Ramūno Abukevičiaus, K. Donelaičio epas “Metai”, daugiasluoksnis kūrinys puikiai tinkantis ekranizacijai. Jame atsiskleidžia XVIII amžiaus Mažosios Lietuvos gyventojų charakteriai, santykiai ir elgsena, darbai, buities detalės, piešiami gamtos vaizdai, aprašomi tautiniai kostiumai.

Pristatomas dokumentinis-vaidybinis filmas savo dėmesį koncentruoja į “Metuose”  aprašytą tautinį kostiumą ir jo autentiško atkūrimo galimybes. Filme stebimas tautinio  XVIII a. kostiumo gimimo procesą, atskleidžiamas autentiškų darbų procesas: vilnos karšimas, verpimas, audimas. Užfiksuoti meistrai yra išlaikę senąsias darbo tradicijas, taip pat kaip protėviai prieš 300-tus ir dar daugiau metų. Ši senosios tradicinės amatininkystės gyvoji tąsa unikali, ne tik Lietuvos, bet ir pasaulio mąstu. Vaizdo kamera fiksavo šį gimstančio savito Mažosios Lietuvos XVIII a. tautinio kostiumo stebuklą.  Kostiumų komplektas atkurtas remiantis išlikusiais rašytiniais šaltiniais ir istorine medžiaga. Kostiumų autorė, dizainerė-tekstilininkė Danutė Keturakienė.

Filme “Donaleitis. XVIII a. Mažosios Lietuvos tautinis kostiumas” Žiūrovų akyse atgis istorinis kostiumas – jais apsirėdę K. Donelaičio “Metų” personažai prabils poeto žodžiu,  atkurdami poemos scenas. Žiūrovai stebėdami vaidybinius epizodus pajus autentiškos laikmečio dvasios alsavimą,  regės netikėtus būrų charakterius. Filme vaidmenis atliko Ramūnas Abukevičius, Edita Niciūtė, Vidmantas Fijalkauskas, Jonas Buziliauskas, Vita Šiaučiūnaitė, Saulė Degutytė, Edita Zizaitė, Antanas Kišūnas,  Algimantas Armonas, ir daugelis kitų.

Scenarijaus autorius ir režisierius Ramūnas Abukevičius, vaidybinių scenų režisierė Inesa Kurklietytė,  operatoriai: Algimantas Mikutėnas ir Adomas Jablonskis. Muzika Ramūno Jasučio. Montažo režisierius Ričardas Matačius.

Juostos “Donaleitis. XVIII a. Mažosios Lietuvos tautinis kostiumas” kūrėjai kviečia į vienintelę peržiūrą laikinojoje sostinėje balandžio 30 d. 19 val. kino teatre „Romuva“ ne tik pamatyti filmą, bet ir susitikti su kūrybine komanda.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: