Kultūros ministerijos archyvo nuotr.

Kultūros ministrė Liana Ruokytė-Jonsson Ženevoje pasirašė Lietuvos ir Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos (PINO) Susitarimo memorandumą dėl alternatyvaus ginčų sprendimo.

Galimybė taikyti alternatyvų ginčų sprendimą autorių teisių srityje numatyta Lietuvos Respublikos autorių teisių ir gretutinių teisių įstatyme. Susitarimo memorandumu siekiama aktyvaus Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos bendradarbiavimo su Kultūros ministerija, skatinant alternatyvaus ginčų sprendimo procesą autorių teisių srityje.

„Kultūros ministerija, pasirašiusi Susitarimo memorandumą, galės pasinaudoti Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos sukaupta ikiteisminio ginčų sprendimo patirtimi ir gerąja praktika, kuri būtų perduodama per mokymo programas ir seminarus“, – kalbėjo kultūros ministrė susitikimo su Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos generaliniu direktoriumi Francis Gurry metu.

Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacija (PINO) siekia populiarinti ikiteisminio ginčų sprendimo paslaugas ir ypatingai autorių teisių įgyvendinimo srityje, kur šios paslaugos nėra aktyviai naudojamos, ir skatinti kitų Pasaulinės intelektinės nuosavybės organizacijos valstybių narių atsakingas institucijas pasinaudoti šia gerąja patirtimi.

Vizito metu kultūros ministrė taip pat susitiks su Jungtinių Tautų biuro Ženevoje, UNESCO biuro Ženevoje atstovais. Lankysis Europos branduolinių tyrimų organizacijoje CERN, kur susipažins su CERN menų programa bei jos apimtyje organizuojama Accelerate@CERN rezidencija, skatinančia dialogą tarp menininkų ir fundamentaliųjų mokslų tyrėjų. 2016 m. šioje programoje dalyvavo menininkas Julijonas Urbonas.

PINO – tarpvyriausybinė organizacija ir specializuota Jungtinių Tautų organizacijų sistemos agentūra, kurios buveinė yra Ženevoje, Šveicarijoje. PINO skatina intelektinės nuosavybės (IN) apsaugą visame pasaulyje bendradarbiaujant su valstybėmis ir prireikus – kitomis tarptautinėmis organizacijomis. PINO veiklos sritys – autorių teisė, prekių ženklų teisė ir registracija, patentų teisė ir registracija ir alternatyvus ginčų sprendimas (AGS) per jos Arbitražo ir tarpininkavimo centrą. PINO centras teikia tarptautines paslaugas sprendžiant su IN susijusius ginčus, visų pirma administruodamas bylas pagal PINO tarpininkavimo, arbitražo, spartesnės arbitražo procedūros ir ekspertų skyrimo taisykles ir ginčų dėl interneto domenų vardų sprendimo procedūras. Kaip nepriklausomas, nešališkas ir pelno nesiekiantis paslaugų teikėjas, PINO centras palaiko modernią ginčų valdymo infrastruktūrą. Ją sudaro tarptautinė IN tarpininkų, arbitrų ir ekspertų duomenų bazė, kuri nuolat plečiama atsižvelgiant į konkrečių bylų reikalavimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: