miltinio-teatras.lt archyvo nuotr.

Gegužės 8 d. 18 val. Juozo Miltinio teatro spektaklis „Laisvi drugeliai“ (rež. Dainius Kazlausakas) atvyksta į KAUNĄ, Nacionalinį dramos teatrą!

Spektaklyje vaidina: Mantas Jankavičius, Inga Jarkova, Eglė Špokaitė, Asta Preidytė, Laimutis Sėdžius, Vidmantas Fijalkauskas.

Kuris jaunas žmogus iš mažo miestelio, ypač grojantis gitara ir kuriantis dainas, nenorėtų išsiveržti iš tėvų globos ir persikelti į didmiestį? Apie tai pasvajoja daugelis. Bet ne kiekvienas ryžtasi. Mūsų herojus tai pamėgino padaryti ir atsidūrė Niujorke…

Pjesės veiksmas vyksta jauno vaikino, svajojančio tapti garsiu muzikantu, Donaldo Beikerio (22 m.) (aktorius Mantas Jankavičius) ką tik išsinuomotame bute, „kažkur Manhetene“. Jo tikslas – palikus tėvų namus pradėti savarankišką gyvenimą.

Vaikino motina – keletą knygelių parašiusi Florans Beiker (aktorė Asta Preidytė) įsitikinusi, ir tam turi pagrindą, kad sūnus negali gyventi be jos globos. Todėl, kaip sako pats Donas, motinai „iš anksto nepatinka“ jo išsinuomotas butas, jo gyvenimo būdas, o ypač devyniolikmetė, bet jau spėjusi išsiskirti sūnaus kaimynė Džilė Terner (aktorės Inga Jarkova ir Eglė Špokaitė).

Anot Donaldo, jo gyvenimą kontroliuojanti mama „įsikalusi į galvą, kad ji – ir motina, ir tėvas, sesuo ir brolis, tetulė, gydytoja, advokatė, prezidentė, FTB, CŽV ir Aukščiausiasis Teismas…“

Mamos nuomonę mėgina keisti Džilė, sakanti, jog „akliausias tas, kuris nenori matyti“, tačiau mergina, kuri nesusitvarko su savo gyvenimu ir kuriai rūpi „tik vienintelis dalykas – tai maistas“, brandžiai moteriai ne autoritetas.

Pjesėje daug smagių dialogų, skamba Donaldo (atlikėjas Mantas Jankavičius) kūrybos dainos.

L.Geršo (L.Gershe) pjesė „Laisvi drugeliai“, pirmąsyk žiūrovams pristatyta 1969 m., išsyk tapo vienu tapo vienu sėkmingiausių pastatymų Brodvėjuje. Rekordinis skaičius spektaklių (net 1100) ir neįtikėtina sėkmė ištisus tris sezonus iš eilės atnešė šlovę autoriui. Vėliau pjesė sėkmingai buvo statoma ir mažesniuose Amerikos miestų  teatruose.

Tai liudija, kad autoriaus gvildenamos problemos – amžinos ir aktualios visais laikais: vaikų ir tėvų santykis, jaunatviška meilė ir įsipareigojimas, atsakomybė ne tik už savo gyvenimą, bet ir kito likimą. Jaunuolio iš mažo miestelio  ryžtas atsisakyti motinos globos, jo pasirinkimas pradėti naują gyvenimą megapolyje – Niujorke jaudina žiūrovus.

Jaunos panelės siekis niekuo nesirūpinti – būti dailiu „laisvu drugeliu“, į nieką per daug nesigilinti, gyventi šia diena, kertasi su gyvenimo realijomis. „Norint, kad kažkas nuolat rūpėtų, reikia apie tai per daug žinoti. O aš niekada į nieką giliai nelendu“, – Donui aiškina Džilė. Ir jos laukia netikėtumas. Bet tai – viena iš pjesės intrigų, todėl geriau patiems pamatyti…

Juozo Miltinio dramos teatro scenoje debiutuoja populiarusis atlikėjas Mantas Jankavičius – dainininkas, profesionalus muzikantas, mūsų šalyje išgarsėjęs ir kaip talentingas šokėjas, o už valstybės ribų jau žinomas kaip Tadas Blinda to paties pavadinimo naujame filme. Režisieriaus ir aktoriaus Dainiaus Kazlausko kvietimą vaidinti Donaldą dainininkas teigia priėmęs kaip iššūkį, o debiutui scenoje ruošiasi su didžiule atsakomybe.

L.Gershe rašydamas pjesę rėmėsi teisininko Haroldo Krentso gyvenimu. Aklas vyras Manhetene, jo draugystei su laisvų pažiūrų hipe nepritarianti motina – reali gyvenimo „komedija“. Kūrinio pavadinimą įkvėpė Charleso Dickenso knygos „Šalti namai“ eilutės: „Prašau tik būti laisvu. Drugeliai yra laisvi. Žmonija neatims iš Haroldo to, ką gamta suteikė drugeliams“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: