© Giedriaus Kuncevičiaus nuotr.

Teatrinis ritualas, skirtas tik moterims ir jų pojūčiams, nuo gegužės 10 d. sukvies kaunietes į Kauno miesto kamerinio teatro skliautinį rūsį. Pojūčių teatras ir jo sumanytoja bei įkūrėja režisierė Karolina Žernytė, teatrą kurianti ne scenoje, o žiūrovo sąmonėje, kviečia moteris leisti sau nors trumpam pabūti savimi. Kvapais, garsais, judesiu, skoniu nusivalyti kasdienį grimą, o gal net atlikti vidinės savo odos „peelingą“ teatriniame rituale „Atvira oda“.

Ritualu spektaklis vadinamas neatsitiktinai – jis neskirtas žiūrėjimui, o skirtas patyrimui. Pojūčių teatro ir Kauno miesto kamerinio teatro merginos kartu su „Atviros odos“ dalyvėmis tyrinės savo prigimtį per kasdienius ir archajiškus ritualus. Anot režisierės Karolinos Žernytės, „tai – savotiška jausminė moterų pirtis, kur gera būti savimi tarp savų. Tekėti kaip upei su begale nematomų tamsių srovių, niūniuoti ir kikenti, užuosti savo odos poras“. Karolina kalba apie mūsų tikrąją, vidinę odą, kurią „užsiauginome storą arba randuotą, bet kuri vis dar yra be galo jautri, gebanti klausyti, atjausti, džiuginti“. Režisierė kviečia nusivalyti kasdienį grimą ir leisti sau pabūti jautriomis, stipriomis, smalsiomis – tiesiog pabūti moterimis.

Pojūčių teatras jau keletą metų kuria naujos formos spektaklius, kuriuose be įprastų žiūrovų dalyvauja ir žiūrovai uždengtomis akimis. Tokiame spektaklyje jautriau patiriamas judesys, prisilietimas, garsas, kvapas, skonis, išgirstamas tekstas, pajuntama atmosfera ir tarpžmogiškas bendravimas. Pojūčių teatre “vaidinimas” įgauna naują prasmę, nes veiksmas skirtas ne vien tik žiūrovo akiai, bet visiems jo pojūčiams. Taip pat “scena” čia reiškia ne vien tik konkrečią fizinę vietą – scena persikelia iš konkrečios vietos į kiekvieno dalyvio sąmonę. Pojūčių teatras kūną paverčia scena, o vaidinimą – stipria dabarties momento patirtimi. Aktorius čia tampa atsidavusiu pojūčių gidu, todėl spektaklio erdvė tampa empatiška visiems – ir matantiems, ir nematantiems.

© Giedriaus Kuncevičiaus nuotr.
                                                               © Giedriaus Kuncevičiaus nuotr.

2014 Boriso Dauguviečio auskaru už naujų teatrinių formų paieškas apdovanota Pojūčių teatro sumanytoja ir įkūrėja Karolina dažnai kaip atspirties tašką renkasi lietuvių mitologiją. Savo kūryba ji nagrinėja žmogaus prigimtį, o mitologiją laiko ta sritimi, kuri labai ryškiai tą prigimtį atskleidžia. „Žmonės ją kūrė intuityviai, bandydami suprasti save ir supantį pasaulį“, teigia Karolina. „Atviroje odoje“ moterys visos kartu ieško šiuolaikinės moteriškos mitologijos: aiškinasi savo laumiškumą, gilinasi į savo galias, tikrinasi savo vietą kitų būtybių atžvilgiu.

Teatrinis ritualas „Atvira oda“ gimė Pojūčių teatrui bendradarbiaujant su Kauno miesto kameriniu teatru. Jis sukurtas specialiai šio teatro skliautinio rūsio erdvei, kurioje telpa vos dvidešimt žmonių, ir nuo šiol nuolatos bus šio teatro repertuare.

PREMJERA!

Gegužės 10 d. 20 val.

Gegužės 11 d. 18 ir 20 val.

Kauno miesto kameriniame teatre, Kęstučio g. 74a

ATVIRA ODA

Pojūčių spektaklis moterims

Režisierė – Karolina Žernytė

Dailininkė – Šarūnė Pečiukonytė

Konsultantės: Jurga Katakinaitė-Jakubauskienė („Hortus Apertus” – kvapai), Laura Lukenskienė („Kadujo” – sutartinės), Elona Ilgiuvienė (jungistinė psichoanalizė), Daiva Vaitkevičienė (lietuvių mitologija), Jadvyga Balvočiūtė ( „Jadvygos žolės” –  vaistažolės), Rumšiškių liaudies buities muziejaus Dvaro pirties moterys.

Vaidina: Karolina Žernytė, Aistė Jančiūtė, Raminta Šniaukštaitė, Edita Niciūtė

Bilietus platina Tiketa (tiketa.lt ir visose Tiketos bei Teatrai.lt kasose),

Taip pat Teatro kasa, Kęstučio g. 74a, mob. 8-612 62226, kasa@kamerinisteatras.lt

Daugiau informacijos: www.kamerinisteatras.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: