© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nacionalinis Kauno dramos teatras atšaukė darbo sutarties keitimo pasiūlymą, diskriminavusį darbuotoją dėl jo negalios. Tokį sprendimą administracija priėmė po to, kai lygių galimybių kontrolierė Agneta Skardžiuvienė nustatė, kad dokumentas prieštaravo įstatymams.

Birželį į Tarnybą kreipėsi asmuo, netekęs dalies savo darbingumo. Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba (NDNT) jį pripažino iš dalies darbingu ir savo išvadoje nurodė rekomendacijas, kokiomis sąlygomis šis žmogus gali dirbti. Rūpindamasis darbuotojo sveikata, Teatras nutarė siūlyti perpus sumažinti jo darbo laiką. Pareiškėjas nesutiko, tačiau kurį laiką pasiūlymas nebuvo atšauktas.

Pagal Darbo kodeksą, darbdavys gali siūlyti pakeisti darbo sąlygas, o dirbančiajam su jomis nesutikus, jis turi teisę darbuotoją atleisti. Tiesa, šie pokyčiai turi būti nulemti reikšmingo ekonominio, organizacinio ar gamybinio būtinumo.

Teatrui neatšaukus savo siūlymo pareiškėjas pradėjo nerimauti dėl darbinės savo ateities, tad kreipėsi į lygių galimybių kontrolierę. Savo sprendimą nesutikti su darbo laiko sumažinimu jis grindė tuo, jog jaučiasi galįs dirbti visą dieną, jam nereikia specialių darbo vietos pritaikymo priemonių, be to, NDNT išvadoje nebuvo užsiminta apie darbo laiko apribojimus.

Darbdavys pats nusprendė, jog, sumažėjus pareiškėjo darbingumui, darbas visu etatu gali pakenkti jo sveikatai. Pagal Lietuvos įstatymus, tokią išvadą padaryti gali tik šeimos ar darbo medicinos gydytojas, individualiai įvertinęs visas aplinkybes.

A. Skardžiuvienė įsitikinusi, kad darbdaviai turėtų labiau pasitikėti medikais ir mažiau vadovautis nepagrįstomis baimėmis. „Asmens galimybes dirbti vertina kompetentingi gydytojai. Visuomenė žmones su negalia vis dar mato kaip silpnesnius – tuos, kuriuos privalu apsaugoti. Apsauga būtina, tačiau ji negali būti atsiejama nuo garbės ir orumo, savarankiškumo, galų gale, realių faktų apie jų sveikatą“, – sako ji.

Baigusi tyrimą, kontrolierė Teatrui rekomendavo oficialiai atšaukti pareiškėjo orumą pažeidusį siūlymą. Liepos pabaigoje administracija taip ir padarė.

lygybe.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: