Organizatorių archyvo nuotr.

Žmogus – skandalas. Taip dažnai vadinamas komikas, kino žvaigždė, radijo ir televizijos laidų vedėjas Russellas Brandas vasario 23 dieną pirmą kartą pasirodys Vilniuje. Teatro arenoje beprotiškai juokingas britas surengs stand up komedijos pasirodymą, įtrauktą į jo pasaulinį turą „Messiah Complex Tour“.

Šis žmogus visame pasaulyje akimirksniu atpažįstamas iš vešlių garbanotų plaukų ir humoro jausmo, nepripažįstančio jokių stabdžių. Sunku suskaičiuoti TV šou, vakarėlius ir ceremonijas, iš kurių Russellas Brandas buvo išspirtas už savo pokštus. Už ekscentriškus ar tiesiog ne itin atsakingus poelgius jis turėjo reikalų ir su policija – buvo suimtas dvylika kartų. Nepaisant to, jo honorarai auga kiekvieną savaitę, filmuotis kine jį kviečia garsusis režisierius Oliveris Stone’as, o žaviausios pasaulio moterys rikiuojasi eilėje praleisti su juo vakarą. Mat, žinia, su muzikos žvaigžde Katy Perry išsiskyręs aktorius – ir vėl viengungis.

Žavusis komedijos chuliganas Lietuvos kino žiūrovams yra puikiai pažįstamas iš populiarių komedijų „Velniop tą Sarą Maršal“, „Artūras, svajonių milijonierius“, „Roko amžius“ ir „Tempk ją čia“, o britiško humoro mėgėjams – iš daugybės pasirodymų televizijoje ir DVD išleistų stand up komedijos šou. Vasarį jo nežabotas humoras pirmą sykį liesis Teatro arenoje. Tai – neabejotinai populiariausia į Lietuvą pakviesta humoro žvaigždė iš Vakarų.

2000-aisiais Russellas Brandas pirmą kartą sudalyvavo stand up komedijos konkurse – nors ir nelaimėjo, žiūrovų dėmesį greitai užkariavo šis susivėlęs vaikinas, visiškai neturintis drovumo jausmo. Netrukus jis jau darbavosi britų MTV – tiesa, iš ten po metų buvo išmestas, kai, praėjus dienai po rugsėjo 11-osios atakų, į darbą atėjo persirengęs Osama bin Ladenu.

Įsidarbinęs radijo stotyje XFM, Russellas Brandas sulaukė daug klausytojų dėmesio, tačiau taip pat buvo išmestas, kai eteryje įsismaginęs perskaitė pornografinį apsakymą.

Išmetimai tapo įpročiu – keletu metų anksčiau Russellas buvo už prastą lankomumą išmestas iš teatro mokyklos. Tačiau komiko karjeros tai nesustabdė. Keletą sezonų jis vedė specialias TV realybės šou „Big Brother“ laidas, taip pat darbavosi populiariausiuose radijo stotyse. Tarp jų – BBC, iš kurios buvo išmestas už tai, kad garsiam aktoriui Andrew Sachsui į autoatsakiklį prikalbėjo necenzūrinių žinučių apie jo anūkę, burleskos šokėją. Kilusiame skandale savo žodį tarė net tuometinis Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas, o BBC gavo nemažą baudą, bet Russellas Brandas galėjo trinti rankas – jo akcijos dar labiau pakilo.

2007-aisiais Russellas pasirodė „Karališkojo varjetė“ šou, kuriame jam plojo ir Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II-oji, o 2008-aisiais skandalų kūrimo pamoką davė amerikiečiams – vesdamas MTV video muzikos apdovanojimų ceremoniją. Nors komikas iki tol JAV nebuvo gerai žinomas, po šios transliacijos apie jį kalbėjo visi. Tiesioginiame TV eteryje Britney Spears jis prilygino „Jėzui Kristui, jei šis būtų moteris“, papasakojo apie grupės „Jonas Brothers“ skaistybės žiedus, o prezidentą George’ą W.Bushą pavadino atsilikusiu kaubojumi, kuriame negalima patikėti žirklių.

Nieko pernelyg nenustebino, kai Russellas Brandas sulaukė keleto grasinimų mirtimi, bet MTV džiūgavo – transliacijos reitingas dėl jo pokštų paaugo penktadaliu. Po metų Russellas vėl vedė ceremoniją ir jos žiūrimumo skaičius kilstelėjo į rekordines aukštumas.

Russello Brando nuveiktų darbų sąraše puikuojasi ir jo vesta NME muzikos apdovanojimų ceremonija bei labdaros koncertas „Live Earth“, net keli populiarūs britų pokalbio ir humoro šou, kultinės JAV humoristinės TV laidos „Saturday Night Live“ serija, daugybė vaidmenų TV serialuose, apžvalginiai rašiniai britų dienraštyje „The Guardian“.

Drąsiai nuomonę reiškiančio komiko pilna visur – vieni jį dievina, kiti negali pakęsti. Roko žvaigždžių Morrissey ir Noelio Gallagherio bičiulis vis dėlto – neabejotinai ryškus šių dienų britų popkultūros reiškinys. Tuo suabejoti neleido pernai vykusių Londono olimpinių žaidynių uždarymo ceremonija. Joje Russellui Brandui buvo patikėta atlikti dvi dainas, tarp jų – „The Beatles“ kūrinį „I Am The Walrus“.

Stand up komedija – atskira jo karjeros dalis, kurios Russellas Brandas niekada neapleido. Jo pasirodymai įamžinti jau keturiuose DVD – vienas jų nufilmuotas didžiojoje Londono O2 arenoje. 2008-aisiais Britų komedijos apdovanojimuose Russellas Brandas išrinktas geriausiu komiku stand up kategorijoje, o 2011-aisiais ten pat pelnė prestižinį apdovanojimą už išskirtinius nuopelnus komedijos menui.

Šią vasarą Russellas Brandas JAV pradėjo pasaulinį stand up pasirodymų turą „Messiah Complex Tour“, į kurio programą, mūsų šalies komedijos gerbėjų džiaugsmui, įtrauktas ir šou Vilniuje.

Komiški pasvarstymai apie ryškiausias žmonijos istorijos asmenybes – nuo Jėzaus iki Gandhi ir Hitlerio. Dievo paieškos, praeityje likusios priklausomybės nuo alkoholio ir narkotikų, pikantiški meilės nuotykiai ir necenzūruotos istorijos iš žinomų popžvaigždžių gyvenimo – Russellas Brandas kiekvieną vakarą apnuogina savo mąstymą ir sielą, priversdamas iš juoko skaudėti žandikaulius, stebindamas įžūlumu, bet ir leisdamas suprasti, kad viso to nereikia priimti pernelyg rimtai.

Anot komiko, šį turą įkvėpė ne mažiau skandalingas JAV radijo laidų vedėjas Howardas Sternas. “Tai jo idėja. Jis skundėsi, kad mano filmai nėra labai geri. Paklausiau – tai ką man daryti? Jis patarė sutelkti dėmesį į stand up komediją. Pamaniau, kad jis teisus.

Aš sukūriau šou, kuriuo tikiu. Jokių kompromisų. Esu laimingas“, – pristatydamas savo pasirodymą, sako Russellas Brandas, kuris šį rudenį pradėjo sau įprastu būdu – buvo išmestas iš GQ apdovanojimų ceremonijos Londone (ten laimėjo Metų orakulo prizą), nes linksmai pajuokavo apie renginio rėmėjus „Hugo Boss“ ir jų kadaise siūtas uniformas naciams.

Prieš jo šou Lietuvos publikai pasirodys Mr. Gee – poetas, kurį komiko gerbėjai puikiai pažįsta iš Russello Brando BBC radijo laidų. Mr. Gee – viena ryškiausių Londono poezijos vakarų scenos žvaigždžių, ne kartą „apšildęs“ Russello Brando pasirodymus ir kartu su juo Londono O2 arenoje pasirodęs 15 tūkstančių žiūrovų miniai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: