Ieva Variakojytė / "Baltijos cirko" archyvo nuotr.

Baltijos cirko bendradalininkė Ieva Variakojytė-Reynshtrom neatlygintinai perduoda visą savo turimą „Baltijos cirko“ turtą valstybei. Jai priklausančios dalininko teisės suteiks 50 proc. balsų šioje viešojoje įstaigoje. Prašymas dėl dalininko teisių dovanojimo buvo pasirašytas dar balandžio pabaigoje.

Vyriausybė posėdyje dar turės patvirtinti, ar valstybei perimti „Baltijos cirko“ dalininko teises. Siūloma, kad cirko dalininko teises ir pareigas įgyvendintų Kultūros ministerija, tačiau pastaroji teigia, kad jos 2015 metų biudžete nenumatytos lėšos „Baltijos cirkui“ išlaikyti.

Paklausta, kokią naudą „Baltijos cirkui“ turėtų jos dalies turto perdavimas valstybei, I.Variakojytė-Reynshtrom sakė, kad cirko bendruomenei tai bus „didelis žingsnis į priekį“. „Mes savarankiškai augti daugiau nebegalėsime. Mums reikia bent jau moralinio valstybės palaikymo“, – BNS sakė ji.

„Baltijos cirkas“ yra seniausia Lietuvos profesionali cirko organizacija, veikianti nuo 1994 metų. Savo veikla organizacija siekia populiarinti profesionalų cirko meną Lietuvoje, todėl programas žiūrovui pristato ištisus metus. Vasarą gastrolės vyksta šapito palapinėje įvairiuose šalies miestuose, žiemą – vaidinimai rengiami Lietuvos sporto ir pramogų arenose, Kauno sporto halėje ir kt. Pastarųjų metų programos – „Ant dramblių aplink pasaulį“, „Big Top“ cirko gastrolės Kauno sporto halėje, „Ekstremalu ir stebuklinga. Europos cirkas“. Kasmet cirkas pristato naują tarptautinę cirko programą, kurioje būna visų cirko žanrų numeriai. Gastrolėms kviečiami profesionalūs aukšto meninio lygio cirko artistai iš Rytų ir Vakarų Europos, Afrikos cirkų. Vaidinimuose taip pat dalyvauja profesionalūs Lietuvos cirko artistai. Kaune veikia „Baltijos cirko“ repeticinė bazė. Joje savo meistriškumą tobulina cirko artistai, vaikai mokomi cirko meno. 2008 m. Kaune pradėtas įrengti “Baltijos cirko” stacionaras (buvusiame kareivinių pastate). Stacionarusis arba kamerinis cirkas – pirmasis toks cirkas nepriklausomoje Lietuvoje.

Cirko veikloje ugdomi tiek individualūs gebėjimai, tiek darbo grupėje įgūdžiai. Čia svarbus gebėjimas susikaupti, nuosekliai siekti tikslo. Rezultatai ne visada matomi greitai, todėl kantrybė yra labai svarbi, nes tik kantriausi apdovanojami pasiekimų vaisiumi. Lankydami cirko užsiėmimus vaikai lavinasi ne vien fiziškai – natūraliai, jiems besimokant įvairių žanrų triukų elelmentų – stiprėja raumenys, lavinama pusiausvyra, tuo pačiu plečiasi vaiko savęs suvokimo ribos, stiprėja jo savivertės jausmas, be to energijos perteklius išnaudojamas naudingai. Cirke žmonės išmoksta atsakingumo, tvarkingai vykdyti pareigas, darbą atlikti maksimaliai gerai.

Kultūros ministerija su viešąja įstaiga “Baltijos cirkas” ketina kurti bendrą įstaigą, kuri skatins cirko meno tradicijų puoselėjimą. Įstaiga siektų puoselėti, kurti ir skleisti Lietuvos ir pasaulio cirko meno tradicijas ir vertybes, pristatyti cirko meno kūrybos laimėjimus ir sudaryti sąlygas talentingiems jauniems ir pripažintiems Lietuvos bei pasaulio cirko meno atlikėjams, jų kolektyvams pristatyti savo kūrybą “Cirko meno akademijos” programose. Tai pat būtų siekiama užtikrinti visavertę cirko meno sklaidą šalyje ir užsienyje, formuoti šalies meninės kultūros įvaizdį, pristatant užsienio šalyse Lietuvos cirko meno laimėjimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: