Organizatorių archyvo nuotr.

Žodį anstolis esam girdėję beveik visi, tačiau ne visi žinom, kuo anstoliai skiriasi, kokius reikalavimus jiems kelia įstatymai, kokią veiklą jie vykdo, kokios jų teisės ir pareigos. Ne ką mažiau aktualus klausimas  – kokias turi galimybes skolų išieškotojai pasinaudoti anstolių teikiamomis paslaugomis. Jas mums ir siūlo UAB „Teisės vartai“ sukurta paieškos platforma.

Anstolis – tai valstybės įgaliotas asmuo. Jis vykdo įstatymų nustatytas funkcijas. Juo Lietuvoje gali specializuotis tik nepriekaištingos reputacijos  pilietis, turintis aukštąjį universitetinį išsilavinimą. Labai svarbi yra ir ta aplinkybė, jog šis asmuo turi būti ne mažiau kaip dvejus metus dirbęs anstolio padėjėju ir laimėjęs viešą konkursą ar bent  penkerius metus dirbęs teisinį darbą. Jį skiria ir atleidžia teisingumo ministras. Pagrindinė anstolio funkcija – dokumentų, kurie vadinami vykdomaisiais (išduoti teismo nuosprendžiai, nutarimai, kitų institucijų sprendimai),  vykdymas.

Remiantis Anstolių rūmų pateikiama informacija, vykdymo procesas prasideda anstolio siunčiamu raginimu susimokėti skolą. Tokiu atveju dažniausiai skolininkui suteikiamas 10- ies dienų terminas susimokėti skolą. Jeigu skolininkas to nepadaro, anstolis pradeda turto paiešką. Tuomet anstolis siunčia visiems Lietuvos bankams užklausą apie turimas skolininko sąskaitas. Tas skolas nustačius, jos areštuojamos. Tuo pačiu metu tiesioginio interneto ryšiu susisiekiama su Nekilnojamo turto registru ir nustatoma, kokį nekilnojamą turtą turi skolininkas. Nustačius skolininko darbovietę, patikrinamos jo pajamos. Jeigu nustatoma, kad nei turto nei piniginių lėšų asmuo neturi, anstolis jo turtinės padėties patikrinimą atliks po trijų mėnesių. Kai tik surandamas asmens turtas, skelbiamos šio turto varžytinės. Pardavus turtą, piniginės lėšos perduodamos kreditoriams.

Kita ne mažiau svarbi anstolio funkcija – faktinių aplinkybių konstatavimas. Tai smulkus daiktų ir turto aprašymas, kuris papildomas vaizdo ir garso įrašymo priemonėmis. Svarbu tai, jog anstolis konstatuodamas faktines aplinkybes, privalo laikytis objektyvumo, nešališkumo bei tikslumo principų. Tokiu būdu nei skolos ieškotojo nei pačio skolininko žmogiškasis orumas negali būti pažeidžiamas.

Vienas iš pigiausių būdų kreditoriui ir skolininkui yra ikiteisminis išieškojimo procesas. Šis būdas padeda išvengti žyminio mokesčio teismui ir tolimesnių priverstinio sprendimo vykdymo išlaidų. Tokiu būdu sutaupoma ir daug laiko. Ikiteisminio proceso metu kreditorius gali kreiptis į bet kurį Lietuvoje dirbantį anstolį. Teikddamas tokia paslaugas, anstolis veikia kaip derybų partneris.

Susidūrus su tokiomis problemomis verta žinoti, jog UAB „Teisės vartai“ įsteigė teisininkų paieškos platformą, kurioje be vargo kiekvienas pilietis suras savo mieste praktikuojantį anstolį. Teisesvartai.lt platformoje nesunku rasti anstolį  pagal jūsų pasirinktus kriterijus (miestas, teisės sritis, kalba, atstumas ir kt.). Gausite jų pasiūlymus su paslaugų įkainiais, iš kurių galėsite išsirinkti Jums tinkamiausią.

Užsakymo Nr. KMC180029

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: