© Vilmanto Ramono nuotr./KaunoZinios.lt

Atsimenate tą kartą kai žaidėte pokerį/futbolą/krepšinį/monopolį/ar bet ką kitą ir prie jūsų prisijungė žmogus, nesigaunantis, blogai suprantantis ar tiesiog ignoruojantis žaidimo taisykles? Kuris savotiškai supranta nuošalę, žingsnius, užribį, fullhousą ar dar ką nors. Užknisa, bent jau mane.

O jei tokių neįsigilinusių, nustatančių savo taisykles žaidėjų atsiranda daugiau nei pusė, tai žaisti visai pasidaro neįmanoma ir bet kuris žaidimas tampa chaosu iš kurio norisi kuo greičiau dingti.

Tačiau ką daryti, kai tas žaidimas vadinasi gyvenimu vienoje valstybėje, o taisyklių prikurta tūkstančiai puslapių, nors pagrindinės, pamatinės taisyklės, kurias tiesiog būtina žinoti, sutelpa į kiek daugiau nei 154 straipsnius (dar yra kelios sudedamosios dalys). Taip. Šios taisyklės pagarbiai vadinamos KONSTITUCIJA.

Tad ar kada bandėte perskaityti visas mūsų bendro gyvenimo žaidimo taisykles, ant kurių padėję ranką prisiekia visi Seimo nariai? Jei ne, vertėtų paskaityti. Visgi ten yra daug puikių punktų, kalbančių apie visų lygybę, laisvę, žmonių teises, kad negalima skatinti neapykantą, vaikų prievolę prižiūrėti tėvus senatvėje, draudimus skaityti susirašinėjimus, galimybę kreiptis dėl viso to ir dar daugiau į teismą.

Kaip ir bet kuriame žaidime, čia taip pat yra ir įvairių ginčytinų, svarstytinų ir tobulinimų klausimų. Bet tam kaip yra žaidimuose teisėjai, taip čia turime visą sistemą, kuri prižiūri, kad savo taisyklių neprisigalvotumėme ir kortomis nesimainytumėm po stalu kitiems nematant. O jei kas nors nori taisykles pakeisti taip, kad jos prieštarautų pagrindinėms ir kažkas tą pastebi, tuoj garsiai rėkti Konstitucinis teismas pradeda ir gina pamatines žaidimo taisykles.

Artėjant 2019 ir 2020 metų rinkimams svarbu nepamiršti kurie žaidėjai kokias pozicijas turi užimti ir kokius derinius gali atlikti jie. Pretendentai į pagrindinius žaidėjus tuoj pat puola mulkinti kitus žaidimo taisyklių nežinančius, bet balsuoti galinčius žiūrovus. Vartų sargas pasakoja kaip lėks komandos priekyje per atakas, puolėjas giriasi kaip jis visus apgins ir t.t. Kuria ir pasakoja garsiai savo žaidimo vizijas ir taktikas už kurias nei atsakyti galės, nei realiai juos kas prie jų prisileis.

Ir taisyklių neskaitęs žmogelis tiki gražiai kalbančių žvaigždžių pažadais. Deja, taisyklių neskaitę ir su jomis nesusipažinę žmogeliai prirenka taip pat kaip ir jie žaidimą išmanančių žaidėjų. O kaip minėjau, žaisti vieną žaidimą, kai neišmanėlių daugiau nei taisykles gerbiančių ar bent žinančių, sudėtinga ir nesinori. Tada riebiai nusikeiki ir meti žaidimą. Keliauji ieškoti kitur geresnių sąlygų ir žaidėjų su žiūrovais.

Kaip ir visuose žaidimuose, laikui bėgant žaidėjai su žiūrovais nubalsuoja, kad vieną ar kitą taisyklę reikėtų pakeisti. Tačiau tai turėtų būti daroma neskubant, gerai išdiskutavus už ir prieš ir atsiklausus visų žiūrovų bei žaidėjų nuomonės.

Ką linkiu padaryti ta proga? Prisėskite ir perskaitykite tuos 154 straipsnius, įsigilinkite į žaidimo taisykles, atskleiskite ir priešinkitės tiems, kas nenori žaisti pagal juos. Kad būtų dar įdomiau, šiandien, spalio 4 d., pasitestuokite savo žinias Konstitucijos egzamine ir įsivertinsite, ar gerai suvokiate žaidimo „Gyvenimas Lietuvoje“ taisykles.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: