© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Lietuvoje smarkiai išaugo laikinus leidimus gyventi turinčių Nigerijos, Pakistano, Irano piliečių skaičius.

Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybos viršininkas Gintaras Bagužis dienraščiui “Lietuvos rytas” sakė, kad dažnai jiems Lietuva – tarpinė stotelė.

“Užsieniečių, kurie atvažiuoja į Lietuvą, dažnai norėdami lengvai praslysti į Šengeno zoną, vis daugėja. Tai rodo ir oficiali statistika. Pavyzdžiui, vien mūsų duomenimis, 2011 metais leidimus laikinai gyventi Lietuvoje turėjo 21 Nigerijos pilietis, pernai – 20, o šiemet – jau 66. Atitinkami atvykėlių iš Pakistano skaičiai – 23, 26, 87, iš Irano – 6, 27, 80”, – vardijo G.Bagužis.

Jo teigimu, Lietuvoje daugiausia atvykėlių – iš posovietinės erdvės, tačiau esą akivaizdu, kad vis daugiau žmonių net ir iš labai tolimų valstybių jau žino, jog Lietuvoje labai lengva ir gana pigu gauti leidimą laikinai pagyventi, o po to išvykti toliau į Vakarus ir ten įsitvirtinti.

“Mažąją ūkinę bendriją, individualią įmonę ar uždarąją akcinę bendrovę Lietuvoje užsienietis gali įkurti labai greitai. Dar greičiau – nusipirkti jau parengtą bendrovę su visais rekvizitais ir 10 tūkst. litų įstatiniu kapitalu”, – sakė G.Bagužis.

Anot jo, Lietuvoje kone išnyko fiktyvių santuokų problema – dabar viską galima susitvarkyti paprasčiau.

G.Bagužis pažymi, kad per dešimt šių metų mėnesių pagal jo vadovaujamos valdybos kreipimusis Migracijos departamentas 136 užsieniečiams panaikino leidimus. Pernai buvo panaikinęs tik 20.

“Anksčiau departamentas tiesiog netenkindavo mūsų prašymų, o ir patys užsieniečiai dažniau kreipdavosi į teismą. Dabar atvykėliai teisybės teismuose ieško vis rečiau. Mat mes turime svarių įrodymų, kad jie iš tiesų yra nelegalai, – nuotraukų, filmuotos medžiagos iš jų “gyvenamųjų vietų” ar “uabų”, – sakė jis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: