Lsdp.lt archyvo nuotr.

Lenkijoje gaminama priešlėktuvinės gynybos sistema GROM Lietuvą turėtų pasiekti šiais metais, antradienį pranešė krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

“Mes planuojame, kad jie pasiektų šiemet”, – žurnalistams sakė ministras.

J.Olekas sakė kol kas negalįs įvardyti pirkinio kiekio ir sumos, bet teigė, kad įsigijimai planuojami keleriems metams.

“Tai bus ženklus indėlis į priešlėktuvinę gynybą, bet turbūt mes tą projektą tęsime ir 2015, ir 2016 metais”, – teigė J.Olekas.

Nešiojama GROMsistema būtų naudojama Lietuvos specialiųjų operacijų ir sausumos pajėgų vienetams.

Anot J.Oleko, derybos su lenkais dėl sistemos įsigijimo vyko nuo kovo mėnesio, o praeitą savaitę buvo gautas atsakymas iš Varšuvos, kuriame siūlomos “paprastesnės sąlygos”.

Planuojamą sutarties pasirašymą J.Olekas su Lenkijos kolega sakė aptarsiantis ir per susitikimą kitą savaitę Briuselyje, kur vyks NATOgynybos ministrų susitikimas.

Nešiojama artimojo nuotolio oro erdvės gynybos raketinė sistema GROM papildys šiuo metu turimas Lietuvoje sistemas STINGER ir RBS-70.

Pasak Lietuvos pareigūnų, GROM sėkmingai buvo panaudota Gruzijos kare prieš Rusijos karinių oro pajėgų kovinius orlaivius. Ji gaminama Lenkijoje, ginklas veikia “iššoviau-pamiršau” (angl. “Fire-and-forget”) principu, ypatingai mobili ir paprasta naudoti, jai nereikia papildomos įrangos, tokios kaip radarai ar specialus transportas. GROM gali sunaikinti taikinį atstumu nuo 400 metrų iki 5,5 km bei aukštyje nuo 10 metrų iki 3,5 km.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: