Organizatorių archyvo nuotr.

„FIRST Global“ – tai kasmetinės robotikos varžybos, vykstančios JAV bei suburiančios gabius jaunus išradėjus iš viso pasaulio. Šiais metais varžybos vyks liepos 16-18 d. Vašingtone. Lietuvą atstovaus komanda iš „Robotikos mokyklos“.

Vienintelis tokio pobūdžio renginys pasaulyje

„Mums didelė garbė atstovauti Lietuvą šiose varžybose. – pasakoja „Robotikos mokyklos“ įkūrėjas ir direktorius Paulius Briedis, – Čikagos lietuvių bendruomenė pareiškė susirūpinimą, kad šiame konkurse yra per 160 komandų iš visų pasaulio šalių, tačiau Lietuvos – ne. Supratau, kad tai šansas pasireikšti mano gabiausių moksleivių komandai bei taip plėsti robotikos kultūrą Lietuvoje.“

„FIRST Global“ kasmet rengia robotikos konkursą, kuris skatina vis daugiau jaunuolių domėtis mokslu, technologijomis, inžinerija ir matematika (angl. STEM). Už organizacijos vardo slypi dvi garsios pavardės – Dean Kamen – „FIRST Global“ įkūrėjas bei garsus išradėjas, tikintis, jog STEM padės išspręsti globalias problemas ir suburti jaunus išradėjus bendram darbui, taip pat Joe Sestak – „FIRST Global“ Prezidentas, buvęs JAV admirolas ir kongresmenas, dirbęs su Prezidentu Klintonu, dabar užsiimantis švietėjiška ir ne pelno siekiančia veikla.

Šiose varžybose laimėtojai visi, nes pagrindinis „FIRST Global“ tikslas – suburti viso pasaulio jaunimą kurti planetai naudingus išradimus. Renginys sujungia per 160 šalių, daugybę skirtingų kultūrų bei kalbų, kur kiekvienas komandos narys turi tokią pat aistrą – kurti. Varžybų misija – parodyti jaunimui, kad kartu bendraudami, dirbdami ir naudodami savo kuriamus inžinerinius sprendimus jie gali išspręsti didžiausias Žemės problemas, susijusias su vandeniu, energija, medicina, mokslu ir dar daugiau.

Lietuvių komanda: trys gabūs, iššūkių nebijantys išradėjai

„Kai buvo nuspręsta, jog dalyvausime konkurse, tiksliai žinojau, jog kviesiu dalyvauti tris ilgamečius „Robotikos mokyklos“ auklėtinius – Karolį Milių, Šarūną Mickų ir Luką Strazdą. Šie trys jaunieji išradėjai jau spėjo pasižymėti daugelyje konkursų bei hakatonų – yra susikūrę savo 3D spausdintuvą, paskutiniame hakatone Vilniuje, organizuojamame „Verslios Lietuvos“, kūrė prietaisą, skirtą uodų viliojimui ir gaudymui.“

Dabar vaikinai stato robotą, kurį konkurse privalo turėti kiekviena komanda. „Konstruodami robotą susiduriame su iššūkiais, bet tai ir smagiausia, kadangi visi trys galime surasti vieną geriausią sprendimą“, – dalinasi patirtimi Lukas. Komanda džiaugiasi, kad galės atsovauti Lietuvą tokio masto renginyje bei susipažinti su bendraamžiais išradėjais iš kitų pasaulio šalių. „Šį savaitgalį važiuosime į Rygą ir Taliną išbandyti robotus ir treniruotis prieš varžybas kartu su Estijos, Latvijos ir Suomijos komandomis. Galbūt parsivešime idėjų, kaip dar galime patobulinti savo robotą“, – pasakoja Šarūnas.

„Džiaugiamės, jog radome tokių rėmėjų, kaip „Callcredit Operations“ ir „Lemona Electronics“, kurie siekia ugdyti jaunąją kartą, supranta technologijų svarbą ir nori prisidėti prie Lietuvos garsinimo visame pasaulyje. Kiekviena parama ir mūsų darbo pastebėjimas komandai reiškia labai daug“, – dalinasi mintimis Paulius. „Robotikos mokyklos“ komanda nekantriai laukia varžybų bei žada dalintis įspūdžiais prieš ir po renginio.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: