© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nuo šiol užsieniečiai, prašantys leidimo gyventi Lietuvoje, turės pateikti valstybių, kuriose lankėsi ar gyveno pastaruosius dešimt metų iki atvykimo į Lietuvą, sąrašą.

Migracijos departamentas informuoja, kad ši naujovė įsigalioja nuo ketvirtadienio.

Šį ir kitus pakeitimus dėl leidimų laikinai gyventi išdavimo, keitimo, panaikinimo šią savaitę patvirtino vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis.

Užsieniečiai, be kita ko, turės nurodyti faktinių gyvenamųjų vietų per pastaruosius dešimt metų adresus.

Jei prašymą teikia užsienietis, šiuo metu turintis galiojantį leidimą laikinai gyventi ir deklaravęs gyvenamąją vietą Lietuvoje, jis turės nurodyti užsienio valstybes, kuriose lankėsi ir gyveno turimo leidimo galiojimo laikotarpiu.

Migracijos departamentui prireikus palikta teisė prašyti, kad užsienietis nurodytų per ilgesnį laikotarpį lankytas šalis.

Migracijos departamento laikinoji vadovė Evelina Gudzinskaitė BNS sakė, kad šiais pakeitimais detalizuojamos įstatymo nuostatos.

“Rugsėjį įsigaliojo Užsieniečių teisinės padėties įstatymo pataisos. Anksčiau institucijos pasirinktinai galėjo pareikalauti išvykų ir gyvenimų užsienio valstybėse sąrašo, o dabar tai privalomai taikoma visiems, kurie kreipiasi dėl leidimo gyventi. Mes sukonkretinome pasitarę su teisėsaugos institucijomis, koks tas sąrašas turėtų būti”, – aiškino E.Gudzinskaitė.

Anot jos, pabėgėliams šie pakeitimai nebus taikomi, nes jų praeitis tikrinama per prieglobsčio suteikimo procedūrą.

“Pabėgėliams nebus taikoma, nes jiems bus pabėgėlio statusas suteiktas, bet turėkite omeny, kad kai yra sprendžiamas tokio statuso suteikimo klausimas, atliekama dar išsamesnė apklausa apie gyvenimą, situaciją. Vien tai, kad jiems netaikomas šitas formalumas, nereiškia, kad nebus atliekamas jų praeities patikrinimas, sakyčiau – priešingai, tas patikrinimas yra daug sudėtingesnis, išsamesnis”, – pasakojo Migracijos departamento laikinoji vadovė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: