(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Teisininkų vertinimu, Vyriausybės nutarimas dėl studentams skiriamų “baudų” už nutraukiamas studijas galimai prieštarauja Konstitucijos 41 straipsniui. Tai reiškia, jog valstybė iš karto sulauks tokių “nubaustų” studentų ieškinių teismuose.

“Asmuo negali būti tiesiogiai ar netiesiogiai verčiamas baigti pradėtą studijų programą ir būtinai įgyti aukštojo mokslo diplomą. < ...> įstatymų leidėjui įtvirtinus pareigą gražinti valstybei jo studijoms skirtas lėšas tuo atveju, jei asmuo studijas baigia anksčiau numatyto laiko, nors iki to laiko jis ir atitiko gerai besimokančio studento kriterijus < ...> praktiškai įtvirtintų tam tikrą sankciją už studijų nutraukimą anksčiau laiko”, – rašoma teisininkų išvadose.

LSAS kreipėsi į teisininkus išaiškinimo dėl paruošto Vyriausybės nutarimo projekto “Dėl Valstybės biudžeto lėšų, skirtų studijų kainai valstybės finansuojamuose studijų vietose apmokėti, arba jų dalies grąžinimo į valstybės biudžetą”, kuriame numatoma, jog didžioji dalis valstybės finansavimą gavusių studentų, kurie nuspręstų nutraukti studijas, turėtų grąžinti studijų kainą į valstybės biudžetą.

Netinkama ir Vyriausybės pasirinkta nutarimo forma, kuria bandoma reglamentuoti lėšų, skirtų studijų kainai valstybės finansuojamose studijų vietose apmokėti, arba jų dalies grąžinimo į valstybės biudžetą tvarką. LSAS teisininkų vertinimu, tokie klausimai turėtų būti numatomi tik įstatymuose.

LSAS atkreipia dėmesį, jog, net ir esant galimybei keisti studijų programą toje pačioje studijų srityje toje pačioje ar kitoje aukštojoje mokykloje, tai taikoma ne visoms studijų sritims, kadangi Lietuvoje yra ne viena studijų programa, neturinti ekvivalentų kitose aukštosiose mokyklose. Dėl šios priežasties LR Mokslo ir studijų įstatymas (70 straipsnis) ir detalią tvarką nustatantis Vyriausybės nutarimas neužtikrina, jog studentai galės nevaržomai nutraukti studijas, kurios neatitiks jų teisėtų lūkesčių ir kokybinių reikalavimų.

Teisinę išvadą Lietuvos studentų atstovybių sąjungai pateikė advokatų profesinė bendrija “Nordia Baublys & Partners”, išnagrinėjusi šiuo metu galiojančius ir priėmus Mokslo ir studijų įstatymą netekusius galios teisės aktus, išsamią Konstitucinio teismo praktiką, Mokslo ir studijų įstatymo parengiamuosius dokumentus bei darbus. Su teisine išvada galima susipažinti LSAS interneto svetainės www.lsas.lt dokumentų skiltyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: