Vitas Vasiliauskas pristato nauja banknotą / Organizatorių archyvo nuotr.

Lietuvos banke, tuo pačiu metu kaip ir Europos Centriniame Banke Frankfurte bei kituose euro zonos centriniuose bankuose, pristatytas naujasis 50 eurų banknotas ir jo inovatyvios apsaugos priemonės. Naujuosius 50 eurų serijos „Europa“ banknotus išleidus į apyvartą visoje euro zonoje 2017 m. pavasarį, kartu cirkuliuos ir dabartiniai pirmosios serijos banknotai.

„Siekdami sklandaus naujojo 50 eurų banknoto išleidimo į apyvartą, jį pristatome gerokai iš anksto. Su grynaisiais pinigais dirbančiam verslui reikės atlikti namų darbus: pritaikyti savo naudojamą įrangą, informuoti darbuotojus, klientus. Lietuvos bankas pasirengęs padėti tai atlikti. Artėjant naujojo banknoto išleidimo dienai, apie jį ir jo inovatyvias apsaugos priemones priminsime ir gyventojams“, – sakė Lietuvos banko valdybos pirmininkas Vitas Vasiliauskas, Lietuvos banke Vilniuje pristatydamas naująjį 50 eurų banknotą.

Vasiliauskas pabrėžė, kad, jei kas nors anksčiau nei kitų metų balandžio 4 d. bandys gyventojams įsiūlyti kitaip nei įprasta atrodančių 50 eurų banknotų, sakydami, kad tai naujieji banknotai, reikėtų neapsigauti ir tokių banknotų nepriimti.

50 eurų banknotas – populiariausias mūsų šalyje. Iš visų Lietuvos banko į apyvartą išleistų eurų banknotų net 52 proc., arba 35 mln. vienetų, sudaro 50 eurų nominalo banknotai. Šio nominalo banknotai dažniausiai naudojami ir visoje euro zonoje: apyvartoje jų cirkuliuoja 8,5 mlrd. vienetų, o tai sudaro apie 45 proc. visų šiuo metu apyvartoje esančių banknotų.

Tai bus jau ketvirtasis naujosios serijos „Europa“ banknotas. Naujieji 5 eurų nominalo banknotai į apyvartą išleisti 2013 m., 10 eurų – 2014 m., o 20 eurų – 2015 m.. Serija „Europa“ pradėta leisti siekiant atnaujinti ir patobulinti apsaugos priemones, kad būtų dar sunkiau juos padirbti.

Naujoji banknotų serija pavadinta „Europa“ todėl, kad šios serijos banknotų apsaugos priemonėse (vandens ženkle, hologramoje) naudojamas graikų mitologijos personažo Europos, iš kurios vardo kilo ir mūsų žemyno pavadinimas, portretas. Serijos „Europa“ 50 eurų banknote panaudota itin inovatyvi apsaugos priemonė – langelis su portretu hologramoje. Banknotą laikant prieš šviesą, langelis tampa skaidrus ir jame išryškėja Europos portretas, matomas iš abiejų banknoto pusių. Banknotą kreipiant langelyje su portretu matyti ir vaivorykštės spalvų linijos, juosiančios banknoto nominalo skaičių.

Naujajame banknote – kitoks ir vandens ženklas: pažvelgus į banknotą prieš šviesą, išryškėja Europos portretas (vietoje dabartiniuose banknotuose matomos arkos). Svarbu paminėti ir smaragdo spalvos nominalo skaičių. Banknotą kreipiant blizga skaičiaus viršutinė arba apatinė dalis. Be to, skaičiaus spalva kinta iš ryškiai žalios į sodriai mėlyną.

banknoto pristatymas

Serija „Europa“ dar labiau pritaikyta sutrikusio regėjimo asmenims. Palei naujojo 50 eurų banknoto dešinįjį ir kairįjį kraštus galima apčiuopti trumpų iškilių brūkšnelių, o priekinėje pusėje nurodytas nominalo skaičius – didesnis ir ryškesnis. Ir naujajame banknote dominuojanti spalva yra oranžinė, bet ji sodresnė.

Lietuvos bankas suteikia galimybę juridiniams asmenims, kurie platina ar naudoja banknotų tikrinimo ir tvarkymo įrangą, ją testuoti naudojant dar neišleistus į apyvartą 50 eurų banknotus.

Lietuvos bankas rengs grynųjų pinigų tvarkytojų mokymus, jų metu supažindins su naujuoju banknotu ir jo apsaugos priemonėmis. Europos Centrinio Banko partnerystės programos informacinė medžiaga taip pat padės įmonėms supažindinti savo darbuotojus ir klientus su naujosios serijos banknotu.

Iki 2017 m. balandžio 4 d. visoje euro zonoje bus atspausdinta daugiau kaip 5,4 mlrd. vienetų naujųjų 50 eurų banknotų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: