(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

„Neapibrėžta sąvoka „Studentų skatinimas“ gali būti interpretuojama laisvai ir skirtingai“, – Lietuvos studentų sąjungos (LSS) atstovai atkreipia dėmesį į šiais metais įstojusių studentų nerimą, jog aukštosioms mokykloms patikėtos lėšos studentams skatinti gali būti naudojamos ne pagal tikrąją jų paskirtį, o skatinamosios stipendijos neišmokėtos.

LSS atkreipia dėmesį, kad lėšos studentams skatinti yra įtrauktos į norminę studijų kainą bei į studijų kainą. Tačiau, kaip pastebi studentų atstovai, pareiga iš šių lėšų skirti skatinamąsias stipendijas taip ir liko neįtvirtinta. Norminę kainą už studijas studentų, įstojusių į nemokamas studijų vietas, moka valstybė. Studijų kainą, neįstoję į valstybės finansuojamas studijų vietas, aukštosioms mokykloms moka patys studentai.

„Turime pagrindo manyti, jog studentams skatinti skirtos lėšos gali būti panaudotos su studentų skatinimu visiškai nesusijusioms reikmėms: patalpoms renovuoti, mokymosi literatūrai įsigyti ir t.t. Pasisakome už šių lėšų maksimalų panaudojimą skatinamosioms studentų stipendijoms. Pabrėžiame, jog šios stipendijos turėtų tekti „studijų krepšelį“ gavusiems ir geriausiai besimokantiems studentams tiek valstybinėse, tiek nevalstybinėse aukštosiose mokyklose. Taip pat tiems geriausiesiems, kurie valstybinėse aukštosiose mokyklose už savo studijas visą kainą moka patys“, – teigia LSS prezidentas Dainius Dikšaitis.

Stipendijų dydžiai, jų skirstymo tvarka, likusių lėšų panaudojimas, anot LSS, turėtų likti aukštųjų mokyklų atsakomybei. „Tačiau valstybės institucijos, skirdamos tam lėšų, turėtų taip pat prisiimti pareigą fiksuoti šiuos procesus bei numatyti atsakomąsias priemones į galimus pažeidimus, jų prevenciją“,– įsitikinęs Studentų sąjungos vadovas.

Jis pastebi, jog už tinkamą lėšų panaudojimą atsakingos valdžios institucijos kol kas neturi duomenų apie stipendijų fondo lėšų įsisavinimą socialinėms ir skatinamosioms stipendijoms.

Lietuvos studentų sąjungos siūlymai dėl studentams skatinti skirtų lėšų panaudojimo jau pasiekė Švietimo ir mokslo ministeriją, Lietuvos Respublikos Vyriausybę, Lietuvos universitetų rektorių konferenciją, Lietuvos kolegijų direktorių konferenciją bei Lietuvos nevalstybinių aukštųjų mokyklų asociaciją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: