Proramėlę galima parsisiųsti internetinėje „Google Play“ parduotuvėje. CAFNR nuotr./Flickr.com

Jau nuo šiandien Lietuvos gyventojai gali parsisiųsti nemokamą mobiliąją programėlę „Pagalba sau“. Kūrėjų teigimu, aplikacija padeda stebėti ir sekti savo emocijas, o prireikus, pateikia informaciją, kur kreiptis pagalbos.

Technologijų panaudojimas psichikos sveikatos srityje – užsienyje ganėtinai paplitusi praktika. „Depresijos, nerimo, savižudybių ir kitos problemos kartais sprendžiamos naudojant įvairias priemones, pavyzdžiui, kompiuterizuotas internetines programas, virtualiosios realybės technologijas, tuo pačiu, ir mobiliąsias programėles. Jos gali atpažinti rizikas ir savipagalbos metodais pagerinti asmens emocinę būklę“, – Valstybės pažinimo centre vykusiame pristatyme sakė vienas iš aplikacijos sumanytojų, programos „Kurk Lietuvai“ projektų vadovas Donatas Paulauskas.

„Pagalbos sau“ bendraautorė, „Kurk Lietuvai“ projektų vadovė Kristina Medžiaušytė pridūrė, jog išmaniųjų technologijų įtraukimą į psichikos sveikatos gerinimą rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO). Tokių programėlių lyderės yra JAV ir Danija, didele pažanga pasižymi Suomija, Švedija, Ispanija bei Estija.

Mobiliąją aplikaciją „Pagalba sau“ sudaro penkios dalys. Emocijų stebėsenos priemonė padeda sekti savo savijautą. Antroji sritis – savipagalbos pratimai, padedantys nusiraminti, atsipalaiduoti ar pagerinti nuotaiką. Svarbus programėlės elementas – nemokamą pagalbą teikiančių institucijų kontaktinė informacija. Spustelėjus du kartus aplikacija telefonu, el. paštu ar per socialinius tinklus sujungia su reikiamą pagalbą teikiančiomis organizacijomis, tokiomis kaip „Jaunimo linija“, „Vaikų linija“, „Vilties linija“, „Pagalbos moterims linija“, „Linija Doverija“. Aplikacijoje taip pat sudarytas nemokamą pagalbą teikiančių institucijų žemėlapis, kuriame matomos arčiausiai esančios įstaigos. Penktoji dalis – edukacinė informacija, supažindinanti su patyčių, smurto, savižudybių, nemigos, valgymo sutrikimų ir kitomis problemomis.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga dėkodamas kūrėjams kalbėjo, kad tokios programėlės Lietuvoje ypatingai reikia. „Esame viena iš labiausiai besižudančių šalių, kol kas daug mūsų bendrapiliečių pasitraukia iš gyvenimo, deja, bet savo noru. Turime labai daug patyčių, 58 procentai moksleivių su jomis susiduria. Kas antras darbuotojas įvardija, jog darbe patiria aukštą streso lygį. Matyt, neatsitiktinai tik truputį daugiau nei trečdalis Lietuvos gyventojų savo sveikatą vertina kaip gerą. Tai stengtis ir dirbti turime kur, emocinė būklė yra svarbi, nėra sveikatos be psichikos sveikatos“, – teigia jis.

Ši programėlė prieinama „Android“ operacinės sistemos vartotojams. Ją parsisiųsti galima internetinėje „Google Play“ parduotuvėje. Liepą ji bus pasiekiama ir besinaudojantiems „iOS“ operacine sistema.

„Pagalba sau“ sukurta remiantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis ir mokslinių tyrimų analizėmis. Bendradarbiaujant su LR sveikatos apsaugos ministerija, Valstybiniu psichikos sveikatos centru, „Jaunimo linija“ bei LR Prezidentės kampanija „Už saugią Lietuvą“, programėlę sukūrė UAB „TeleSoftas“, inicijavo jaunųjų profesionalų programa „Kurk Lietuvai“.

Manoteisės.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: