KaunoZinios.lt nuotr.

Lietuvoje vis daugiau gyventojų šiltuoju metų laiku norėdami nusigauti iš vienos vietos į kitą renkasi dviračius. Sparčiai plintant dviračių kultūrai, su jais keliaujama miestų gatvėmis, specialiai įrengtais dviračių takais ne tik į darbo vietas, bet ir į tolimesnes keliones. Taip pat kasmet Lietuvoje vyksta įvairūs renginiai, kurie prisideda prie dviračių kultūros plėtojimo, puoselėjimo ir ragina visus keliauti šia dvirate transporto priemone. Dviračių kainos priklauso nuo jų tipų, gamintojo, komplektacijos, dizaino, kartais – svorio. Norint įsigyti šią dviratę transporto priemonę, būtinos pajamos. Kai kurios dviračius parduodančios įstaigos siūlo prekės išsimokėjimo paslaugą, o norint įsigyti kokybišką, ilgus metus tarnausiantį dviratį, daugiau informacijos apie teikiamas vartojimo paskolas galite rasti bankų skyriuose. Tačiau į ką atsižvelgti, renkantis dviratį ir kaip įsigyti patikimą transporto priemonę?

Jei yra ruošiamasi pirkti pirmąjį dviratį, reikia gerai apgalvoti, kaip, kur ir kiek laiko planuojama važinėtis šia transporto priemone. Norint dalyvauti įvairiose varžybose, važinėtis miškuose įrengtomis trasomis ar mieste esančiais dviračių takais, yra rekomenduojami skirtingi dviračių tipai. Dviračius patariama pirkti specializuotose parduotuvėse, kuriose gausite išsamią informaciją apie skirtingus dviračių tipus. Išsiaiškinus, kokiam važiavimo tikslui dviratį norėsite įsigyti, bus paprasčiau jį išsirinkti, o ir pasiūla ženkliai sumažės. Dažniausiai skiriami šie dviračių tipai: miesto, kalnų, plento bei hibridiniai. Kalnų dviračiais yra rekomenduojama važiuoti bekelėse, o juos dažniausiai renkasi aktyvaus sporto mėgėjai. Norint minti tokio dviračio pedalus prireikia ištvermės ir sportinio pasirengimo. Plento dviračiai yra tinkami kelionėms lygiu plentu, tačiau nėra pritaikyti kasdieniam važinėjimui mieste. Šie dviračiai pasižymi siauromis padangomis ir sėdėsena, kuomet žmogaus kūno korpusas yra pasviręs į priekį ir rankos nuleistos žemyn. Hibridiniai dviračiai yra tinkami važiuoti daugeliu skirtingų tipų kelių, išskyrus bekeles. Dažniausiai jie yra pasirenkami tuomet, kai važiavimo dviračiu tikslas yra iš vieno kelionės taško persikelti į kitą. Lietuvoje populiarumo pozicijų neapleidžia miesto dviračiai, puikiai tinkantys ramiems pasivažinėjimams mieste ar už jo ribų. Jie turi amortizatorius, aukštai iškeltą vairą, patogų sėdėjimui balnelį. Planuojant keliauti ilgesnius atstumus, ši dviračio rūšis nėra rekomenduotina, tačiau neilgoms, malonioms kelionėms su šeima ar draugais, tai – puikus pasirinkimas.

Šiuo metu labai populiarūs BMX dviračių tipai. Jie skirti norint atlikti įvairius triukus specialiose trasose, parkuose bei važinėjimui mieste. Su BMX tipo dviračiu lengvai įveiksite visas kliūtis, nes dviračiai pagaminti specialiai taip, jog šokant per kliūtį storos padangos sugertų smūgio energiją. Tokio tipo dviračiai turi ypač tvirtą rėmą, ratlankius ir neamortizuotą priekinę šakę. Išsirinkus, kokiam tikslui dviratis bus skirtas, atkreipkite dėmesį, kad dviračio rėmas būtų tinkamas jūsų ūgiui bei svoriui. Taip pat renkantis dviratį dėmesį atkreipkite į jo ilgaamžiškumą, vairo sistemą, balnelį, pavarų ir stabdžių sistemas, grandinę ir bendrą dviračio komplektaciją. Verta pasidomėti pasirinkto dviračio gamintoju tam, kad žinotumėte, ar ateityje galimai jums reikalingų dviračio detalių nesunkiai gausite Lietuvoje, ar į pasirinktą dviračio rūšį jo turėtojai investuoja papildomai ir pan. Siekiant, kad dviratis kuo ilgiau išlaikytų savo eksploatacines savybes ir važiuotų be priekaištų, rekomenduojama reguliariai jį prižiūrėti. Po kelionių dvirate transporto priemone tikrinkite oro slėgį padangose, stabdžių trinkeles, nuvalykite susikaupusius nešvarumus ir purvą. Jeigu nesate tikri, kaip tiksliai prižiūrėti dviratį ir nustatyti gedimus, įvairius profilaktikos darbus atlieka specializuotose dviračių parduotuvėse dirbantys meistrai ir specialistai, galintys reguliariai prižiūrėti šią transporto priemonę.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: