© Neilo Dainiaus Babono / KaunoZinios.lt nuotr.

Lietuvoje skursta kas penktas gyventojas. „Patys kalti“ – taip neretai pagalvoja ne vienas, išgirdęs, kad kažkam atlyginimą stipriai apkarpo antstoliai, o kažkas ilgai nedirba arba neišbrenda iš priklausomybės liūno.

Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas (Tinklas) siekia atskleisti skurdo veidą Lietuvoje ir parodyti, jog skurdo ratas yra uždaras, o į tokią situaciją patekusiems žmonėms neretai tiesiog nėra išeities. Tinklo vienijamos nevyriausybinės organizacijos telkiasi kovai su skurdu ir pradeda kampaniją „Patys kalti?/.“ Kampanijos metu siekiama kvestionuoti skurdo priežastis, kurias atskleidžia skurde gyvenančių žmonių istorijos. Ar numosime į juos ranka? Ar jų situacija keistųsi, žingsnis po žingsnio priimant reikiamus sprendumus?

Įsiskolinimai, vedantys į skurdo spąstus

„Skola – kilpa ant kaklo, kurią lieka tik patraukti“, – teigia vienoje iš Tinklo organizacijų dirbanti socialinė darbuotoja. Teisingumo ministerijos duomenimis, šiuo metu įsiskolinimų turi kas dešimtas Lietuvos gyventojas. Daugiau nei pusė jų turi dvi ir daugiau skolų. Organizacijų atstovai įsitikinę, jog dabartinė skolų grąžinimo tvarka  finansiškai žlugdo gyventojus ir nesudaro sąlygų išbristi iš skolų.

Šiuo metu antstoliams tam tikrais atvejais leidžiama nuskaičiuoti 50 procentų nuo minimalaus atlyginimo. Atskaitymai taikomi net ir senatvės pensijoms. Tokia tvarka atima galimybę gyventi oriai ir sumokėti net už būtiniausias prekes bei paslaugas. Todėl gyventojai klimpsta į vis didesnes skolas, iš kurių išbristi kasdien darosi vis sunkiau.

Nevyriausybinių organizacijų atstovai, dirbantys su skolų turinčiais asmenimis, teigia, kad dideli įsiskolinimai sąlygoją žemą savivertę, prarastą pasitikėjimą savimi, priklausimybes ar net benamystę. „Skolininkai, negalėdami grąžinti skolų, netenka vilties ištrūkti iš skurdo rato. Be abejonės, skolos turi būti grąžinamos, tačiau dabartinė sistema nesudaro realių galimybių tai padaryti, yra nepalanki ne tik skolininkams, bet ir visai visuomenei,“ – teigia organizacijos Nacionalinis skurdo mažinimo tinklas direktorė Aistė Adomavičienė. Direktorės įsitikinimu, skolų išieškojimo tvarką būtina tobulinti.

Remdamasis nevyriausybinių organizacijų patirtimi, Tinklas siūlo  mažinti išskaitas iš darbo užmokesčio ir kitų išgyvenimui būtinų pajamų. Tinklo teigimu, atskaitymai turėtų siekti ne daugiau kaip 10 procentų minimalaus atlyginimo, arba 20 procentų asmenims, turintiems daugiau nei vieną skolą.

Siūloma nustatyti minimalią sumą, nuo kurios negali būti atliekami skolos nurašymai. Atsižvelgti ne į pajamų šaltinį, tačiau į jų sumos dydį. Ši suma galėtų būti susieta su MPD (Minimalių vartojimo poreikių dydis, kuris šiuo metu siekia 238 eurus).

Švelninti administracinę naštą mažinant antstolių, priskirtų vienam skolininkui, skaičių. Jei skolininko vykdomuosius dokumentus jau vykdo vienas antstolis, paskesnės bylos perduodamos tam pačiam antstoliui. Plėsti paslaugas įsiskolinusiems asmenims. Kurti inovatyvius metodus, kaip valstybinės institucijos bei nevyriausybinės organizacijos kartu galėtų teikti finansinio ir teisinio raštingumo paslaugas žmonėms, patiriantiems skurdą ir turintiems įsiskolinimų.

Siūlymai taisyti Lietuvoje galiojančius teises aktus išsiųsti Seimo nariams, juos parėmė ne tik Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo nariai, tačiau ir Žmogaus teisių organizacijų koalicija, Lietuvoje jaunimo organizacijų taryba, Nacionalinė nevyriausybinių vystomojo bendradarbiavimo organizacijų platforma, Lietuvos neįgaliųjų forumas. Iš viso – 64 organizacijos ir koalicijos, vienijančios per du šimtus organizacijų. Visą sąrašą galite rasti čia.

Manoteisės.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: