Vis dažniau valstybės institucijos dokumentus, pranešimus ir kitą svarbią informaciją gyventojams bei verslui siunčia išmaniąja E. pristatymo sistema. Elektroniniu būdu jau išsiųsta daugiau nei 100 tūkst. siuntų. Tuo tarpu pirmosios elektroniniu būdu perduotos, bet įprastu registruotuoju paštu pristatomos siuntos greitu metu pasieks „Sodros“ klientus.

„Viešųjų paslaugų kėlimasis į skaitmeninę erdvę XXI a. yra būtinas ir neišvengiamas procesas. Pastaraisiais metais akcinės bendrovės Lietuvos pašto diegiamos elektroninės paslaugos bei administruojama Nacionalinė elektroninių siuntų pristatymo informacinė sistema liudija, kad net ir pasikeitus informacijos perdavimo formoms tradicinis paštas geba prisitaikyti prie sparčiai besikeičiančios rinkos ir gyventojų poreikių.

Inovatyvi E. pristatymo sistema palengvina valdžios institucijų, verslo ir gyventojų bendravimą, dalijimąsi ir keitimąsi tarpusavyje svarbia informacija. Tai mažina ne tik biurokratinę naštą, bet ir tausoja žmogiškųjų išteklių bei valstybės institucijų darbo sąnaudas“, – teigė LR susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius.

Per E. pristatymo sistemą siunčiamos pirmosios hibridinės siuntos pasieks per 100 tūkst. „Sodros“ klientų. Elektronines siuntas ir įprastu registruotuoju paštu laiškus gavę asmenys bus informuojami apie senatvės pensijų ir valstybinių pensijų, sumažintų dėl draudžiamųjų pajamų turėjimo, kompensuojamosios sumos apskaičiavimą ir jos mokėjimo tvarką. Daugiau informacijos apie sunkmečiu sumažintų senatvės pensijų kompensavimą – čia.

„Inovatyvios sistemos naudojimas iš dalies mažina vyresnių žmonių atskirtį. Jie mokomi ir pratinami žengti koją kojon su skaitmeninėmis technologijomis. Labai svarbu, kad informacija bus siunčiama ir įprastu būdu, taigi bus išvengta bet kokių galimų nesusipratimų“, – tvirtino LR socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

„Sodros“ direktorius Mindaugas Sinkevičius pažymėjo, kad daliai gyventojų išsiųsti informaciniai pranešimai apie sumažintų pensijų kompensavimo ir jų išmokėjimo tvarką bus prieinami prisijungus ir prie E. pristatymo sistemos. „Didžiajai daliai laiškai vis dar bus pristatomi įprastu registruotuoju paštu, jie gyventojus pasieks jau artimiausiu metu. Šiandien vis daugiau senjorų naudojasi internetu, todėl ateityje „Sodros“ pranešimai gyventojus galės pasiekti iškart, kai tik bus išsiųsti.

Moderni E. pristatymo sistema, kuria gyventojams siunčiame hibridines siuntas, mažina darbo sąnaudas ir leidžia išvengti klaidų, nes elektroniniu būdu Lietuvos paštui perduodama informacija yra automatiškai atspausdinama, sudedama į vokus ir vėliau pristatoma gavėjams“, – teigė „Sodros“ vadovas.

„Viešųjų paslaugų teikimo srityje kasmet fiksuojamas vis didesnis informacinių technologijų progresyvumas. Sparčiai besiplečiantis E. pristatymo sistemos naudotojų ratas yra įrodymas, kad informacijos, kuri gali būti operatyviai perduodama nuotoliniu būdu, mainai ir lankstus jos pristatymas adresatams pateisina skaitmeninės visuomenės poreikius“, – teigė Informacinės visuomenės plėtros komiteto prie Susisekimo ministerijos direktorius Ramūnas Čepaitis.

Šiuo metu prie E. pristatymo sistemos yra prisijungę beveik 7 tūkst. naudotojų.

Virtualiojoje erdvėje naudotis E. pristatymo sistemos elektroninių siuntų dėžute gali valstybės institucijos, juridiniai ir fiziniai asmenys.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: