manoteises.lt archyvo nuotr.

Pasaulyje garsėjantis grafikos dizaineris ir programuotojas Jonas Lekevičius reiškia paramą žmogaus teisėms. Lietuvis, kūręs dizainą programėlėms, veikiančioms „iOS“ ir „Android“ operacinėse sistemose, lėšų rinkimo platformoje parėmė aštuonių autorių kolektyvą, rengsiantį autorinius kūrinius apie žmogaus teises.

„Remiu šį projektą, nes tikiu, kad iš esmės žmogaus teisės yra priminimas, jog, visų pirma, esame lygūs žmonės, ir tik po šio esminio bendrumo turime unikalių skirtumų. Tas nuolatinis priminimas, deja, smarkiai reikalingas, tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje“, – teigia J. Lekevičius.

Grafikos dizaineris ir programuotojas savo paramą skyrė projektui Apie žmones iš naujo, kurį inicijavo žmogaus teisių portalas manoteises.lt. Kaip teigiama projekto aprašyme, aštuoni kompetentingi, įdomiai rašantys, vaizdą ar garsą kuriantys autoriai bei visuomenės veikėjai parengs po publikaciją, foto reportažą ar komiksą žmogaus teisių tema, jei bus surinkta užsibrėžta suma – 1100 JAV dolerių.

Tarp autorių – nemažai visuomenei žinomų vardų: multimedijų žurnalistė Berta Tilmantaitė, kol kas vienintelė lietuvė, kurios nuotrauka atsidūrė „National Geographic“ žurnalo viršelyje, apžvalgininkas ir radijo laidų vedėjas Karolis Vyšniauskas, kultūrinei žiniasklaidai komiksus kurianti Miglė Anušauskaitė, Jungtinių Tautų Neįgaliųjų teisių komiteto narys prof. Jonas Ruškus ir kt.

Anksčiau žiniasklaidoje J. Lekevičius sakė pasigendąs įvairovės srityje, kurioje ir pats dirba. Anot jo, kol kas dauguma kompiuterinių žaidimų veikėjų – vyrai, todėl ši industrija turėtų labiau rūpintis tiek didesne lyčių reprezentacija, tiek įvairių socialinių grupių įtraukimu: „Reikia kalbėti apie įvairovę pačiomis įvairiausiomis prasmėmis: rasinę, socialinių sluoksnių ir kt. Sunku sugalvoti nors vieną kompiuterinio žaidimo pavyzdį, kurio pagrindinis veikėjas būtų neįgalus, aklas ar kurčias”, – LRT Klasikos laidai „Ryto allegro“ komentavo ir kompiuterinius žaidimus kuriantis grafikos dizaineris.

Lekevičius kūrė žaidimus „Mr. World“, „Infinite Loop“, yra dirbęs su tarptautiniais „Coca Cola“, „Hitachi“, „Burssels Airlines“, lietuviškais „Login“, „Trafi“, „Teo“ ir kitais prekių ženklais.

zmones

Už skirtą paramą J. Lekevičius bus pakviestas į jubiliejinio žmogaus teisių kino festivalio „Nepatogus kinas“ apdovanojimų ceremoniją, jis taip pat taps vieno iš projekto „Apie žmonės iš naujo“ kūrinio fundatoriumi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: