© KaunoZinios.lt nuotr.

Pernai televiziją vieno namų ūkio gyventojai Lietuvoje teigia vidutiniškai žiūrėję beveik 40 valandų per savaitę, o ypatingai per praėjusius metus išaugo atidėtas TV žiūrėjimas (angl. time shifted viewing). Tai darančiųjų reguliariai žiūrovų dalis per du pastaruosius metus šalyje išaugo beveik trigubai. Bent kartą per savaitę TV programas ne realiu transliacijos laiku, o sau patogiu metu pernai žiūrėjo ir 16 proc. Kauno apskrities namų ūkių gyventojų. Palyginimui, Vilniaus ir Klaipėdos apskrityse tokių gyventojų dalis siekia 18 proc., o visoje Lietuvoje – 17 proc. Šiuos duomenis atskleidė rinkos tyrimų ir konsultacijų bendrovės „Kantar TNS“ atliktas tyrimas.

Bent kartą per mėnesį galimybe TV programas žiūrėti sau patogiu metu pernai naudojosi 19 proc. namų ūkių Kauno apskrityje. Iš viso technines galimybes naudotis atidėtu TV žiūrėjimu turi arti pusės (43 proc.) visų televizorių turėtojų Kauno apskrityje.

Tyrimas taip pat parodė, kad dauguma TV žiūrovų Kauno apskrityje jau naudoja technologiniu požiūriu pažangesnius skystųjų kristalų, plazminius ar LED televizorius, kuriuos turi 75 proc. apskrities namų ūkių. Pagal tokius televizorius turinčių gyventojų dalį Kauno apskritį tarp visos Lietuvos apskričių ir regionų lenkia Telšių (79 proc.) ir Klaipėdos apskritis (81 proc.). Galimybę TV programas per išmaniuosius televizorius žiūrėti turi 37 proc. namų ūkių Kauno apskrityje, o beveik pusė (42 proc.) turi kineskopinius televizorius. Pažymėtina, kad daugiau nei pusė (58 proc.) namų ūkių Kauno apskrityje turi daugiau nei vieną televizorių.

Lietuviai ir toliau noriai žiūri televiziją ir vis dažniau tai daro išnaudodami šiuolaikinių technologijų teikiamas galimybes. Atidėto TV žiūrėjimo tendencijos ir toliau turėtų tik ryškėti, nes šiandieniniai TV turinio vartotojai nori turėti daugiau laisvės ir vertina galimybę patys rinktis, kada ir ką žiūrėti. Be to, žiūrėdami televiziją gyventojai nori mėgautis aukštos kokybės vaizdu ir garsu, o neretai ir naudotis įvairiomis papildomomis funkcijomis, todėl dažniau renkasi modernesnius televizorius“, – sako „Kantar TNS“ Media departamento projektų vadovė Lina Petraitienė.

Vertinant TV signalo priėmimo būdą, tyrimo duomenimis, daugiausiai kauniečių naudojasi skaitmenine antžemine (60 proc.) ir kabeline (23 proc.) televizija. Visoje šalyje per metus labiausiai (3 proc. punktais) paaugo internetinę (IPTV) televiziją naudojančių namų ūkių skaičius, o Kauno apskrityje jų dalis siekia 18 proc. Dar beveik 12 proc. Kauno apskrities gyventojų naudojasi palydovinės televizijos paslaugomis.

Atliekant „Kantar TNS“ „Establishment“ tyrimą praėjusiais metais iš viso buvo apklausta daugiau nei 5 tūkst. visos Lietuvos namų ūkių gyventojų, vyresnių nei 15 metų amžiaus.

Apie Kantar TNS

Kantar TNS“ yra viena didžiausių pasaulyje tyrimų bendrovių, kurios ekspertai dirba daugiau nei 80 šalių. Bendrovė teikia įmonėms svarbius sprendimus pagrįsti ir augti leidžiančias įžvalgas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: