© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Palyginus prieš penkerius metus “Veidas” skelbtą sąrašą miestų ir rajonų, kuriuose šildymo kainos yra didžiausios, su 2015-ųjų lapkričio duomenimis, matyti, kad daug kas kartojasi – ir prieš penkerius metus brangiausiai šildymas kainavo Prienuose, o į dešimtuką patenka tie patys Šalčininkai, Anykščiai, Palanga, Trakai, Ukmergė, penktadienį rašo savaitraštis.

Nors per penkerius metus pokyčių šalies šilumos ūkyje įvyko daug, tai iš esmės beveik nepakeitė gyventojų, kurie nesuinteresuoti ko nors šioje srityje keisti ir gauna valstybės kompensacijas už šildymą, skaičiaus. Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos duomenimis, 2010- aisiais tokių buvo 170 tūkst., pernai – 163 tūkst. žmonių. Daugiausia kompensacijų pernai gavo Akmenės rajono gyventojai – 15,2 proc. Daugiau nei dešimtadalis gyventojų kompensacijas gavo Druskininkuose (14,8 proc), Visagine (14,3 proc.) ir Anykščiuose (11,4 proc.), o Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje jas gavo kiek daugiau nei 4 proc. šių miestų gyventojų.

Valstybinės kainų ir energetikos kontrolės komisijos duomenimis, pigiausiai už šildymą šį lapkritį mokės Jonavos gyventojai – 4,52 cento už kilovatvalandę, o toliau rikiuojasi Birštonas, Utena, Elektrėnai ir Klaipėda. Vis dėlto, “Jonavos šilumos tinklų” direktoriaus Alfredo Sadzevičiaus teigimu, tai, kad Jonava pirmauja, nieko nereiškia – įmonė šį mėnesį pigiai nusipirko gamtinių dujų su nuolaida, kuri numatyta kaip kompensacija už permoką koncernui “Gazprom”, o jau kitą mėnesį dujas Jonava vėl pirks iš terminalo, todėl šilumos kaina tikrai kils (todėl gali būti dar aktualesni šilumos siurbliai).

Lietuvos šilumos tiekėjų asociacijos duomenimis, 2015-ųjų pradžioje skolos už šildymą sudarė 79,71 mln eurų, iš kurių 43,47 mln. eurų buvo skolingi privatūs vartotojai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: