Organizatorių nuotr.

Tarptautinę žmogaus teisių dieną Vilniaus LGBT* festivalis „Kreivės“ kviečia į nemokamą dokumentinio filmo „Vaikai 404“ peržiūrą ir diskusiją apie LGBT* jaunimo padėtį Lietuvoje.

Renginys vyks gruodžio 10 d., trečiadienį, 19 val. Vilniuje, kino centre „Skalvija“.

Rusijos parlamentui priėmus įstatymą, draudžiantį „netradicinių santykių propagandą“, internete atsiradusioje anoniminėje paramos grupėje homoseksualūs paaugliai dalijasi savo išgyvenimais ir filmuoja patyčias, kurias patiria mokykloje ir savo aplinkoje. „Vaikai 404“ (rež. A. Kurovas, P. Loparevas, 2014 m.) parodo, kaip politikų kuriami įstatymai tiesiogiai veikia LGBT* (lesbietes, gėjus, biseksualius ir translyčius) jaunuolius, iš kurių ne vienas svajoja palikti Rusiją ir ieškoti geresnio gyvenimo kitur.

„Tokie įstatymai kaip Rusijos netradicinių santykių propagandos draudimas arba Lietuvos nepilnamečių apsaugos įstatymas daro žalą tiems patiems paaugliams, kuriuos turėtų saugoti. Tokią nuomonę neseniai išsakė ir Lietuvos psichologų sąjunga, – sako Vilniaus LGBT* festivalio „Kreivės“ vadovas Augustas Čičelis. – LGBT* jaunuoliai, nesulaukdami paramos iš suaugusiųjų, turi grumtis ne tik su patyčiomis mokykloje ir neretai namuose, bet ir su savo pačių abejonėmis, nes jie nežino, kaip suvokti savo jausmus, kuriuos jų aplinka smerkia ir laiko nenormaliais.“

Apie patyčias bei savižudiškas mintis užsimena ne vienas filmo „Vaikai 404“ herojus.

„Galvojau, kad esu kažkoks išsigimėlis, kad mano kokia chromosoma ne ten atsidūrė, kad aš mutantas iš kitos planetos, kad mane reikia pašalinti, nes viskas ne taip, kaip turi būti“, – pasakoja vienas iš jų.

„Tyla yra blogiausia byla. Mažiausia, ką visuomenė gali padaryti jaunimo labui, yra kalbėti apie jų išgyvenimus ir problemas“, – įsitikinęs A. Čičelis.

To ir siekia renginio organizatoriai bei diskusijos dalyviai, kurie po filmo aptars LGBT* jaunimo padėtį Lietuvoje. Tarp jų – edukologė, žmogaus teisių aktyvistė, „Įvairovės ir edukacijos namų“ steigėja Vilma Gabrieliūtė, humanitarinių mokslų daktarė, Lygių galimybių plėtros centro ekspertė Margarita Jankauskaitė, mokytoja ir trenerė Roma Pinkevičienė bei „Vaikų linijos“ psichologė Ivona Suchodolska.

Renginį organizuoja Asociacija „In Corpore“ kartu su Nyderlandų Karalystės ambasada ir VšĮ „Įvairovės ir edukacijos namai“.

https://www.facebook.com/events/395365703955454/

www.festivaliskreives.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: