© kaunas.lt archyvo nuotr.
Šį pirmadienį Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) didžiojoje auloje vyko iškilminga ceremonija, kurios metu garbės daktaro regalijos įteiktos Europos Sąjungos ambasadoriui Rusijos Federacijoje Vygaudui Ušackui ir profesoriui Kaziui Almenui.

 

„Dėstytojams, mokslininkams ir, svarbiausia, jauniems studentams reikalingi ne tik abstraktūs idealai, bet ir įkvepiantis konkrečių asmenybių pavyzdys. Nepaprastai vertiname profesoriaus K. Almeno indėlį atkuriant mūsų Alma mater, žavimės jo pasiekimais tiek branduolinės energetikos, tiek visuomeninėje ir literatūrinėje veiklose. Džiaugiamės į savo bendruomenę priimdami ir Vygaudą Ušacką – diplomatą, kurio nuopelnai tarptautinio bendradarbiavimo, taikos palaikymo ir demokratijos stiprinimo srityse įkvepia mus siekti kilnių tikslų”, – pažymėjo VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka.

„Džiugu, jog Vytauto Didžiojo universiteto akademinės bendruomenės šeimą papildė dvi iškilios Lietuvos asmenybės, kurių darbai reikšmingi ir prasmingi ne tik universitetui, tačiau ir valstybei. Tikiu, jog naujieji VDU garbės daktarai pasidalins visa sukaupta patirtimi ir žiniomis su jaunaisiais kolegomis, ir parodys jiems teisingą kelią”, – sveikindamas naujuosius VDU garbės daktarus sakė Kauno miesto vadovas Andrius Kupčinskas.

Teisininkas, diplomatas, politikos ir visuomenės veikėjas V. Ušackas ilgus metus atstovauja Lietuvai, Europos Sąjungai, NATO. Jis yra ėjęs LR užsienio reikalų ministro, LR nepaprastojo ir įgaliotojo ambasadoriaus JAV, Meksikoje ir Jungtinėje Karalystėje pareigas. 2010-2013 m. V. Ušackas buvo Europos Sąjungos specialusis įgaliotinis ir Bendrijos misijos vadovas Afganistane. Nuo 2013 m. jis vadovauja Europos Sąjungos atstovybei Rusijos Federacijoje.

Savo kalboje iškilmių metu ambasadorius Rusijoje Vygaudas Ušackas nemažai dėmesio skyrė krizei Ukrainoje. „Saugumo ir politinės paradigmos kaita, kurią mes stebime Rusijos elgesyje tiesioginių kaimynų atžvilgiu, tampa rimčiausiu saugumo iššūkiu Europai. Tolesnė įvykių raida bei konkretūs veiksmai turės didelį poveikį ES ir Rusijos santykiams: ar būsime partneriais pagal įsitikinimą, ar tik dėl neišvengiamo būtinumo”, – sakė VDU garbės daktaras.

VDU Atkuriamojo Senato narys prof. Kazys Almenas – žymus branduolinės inžinerijos specialistas, rašytojas, fizikas, knygų leidėjas, išeivių visuomeninės politinės federacijos „Santara-Šviesa” narys, aktyvus išeivijos renginių organizatorius. Jis profesoriavo Merilendo universitete, yra JAV skelbtų mokslinių leidinių autorius. Lietuvoje vadovavo Ignalinos AE mokslinės saugos analizės grupei, buvo vienas iš Valdovų rūmų paramos fondo steigėjų, 1992 m. įkūrė leidyklą „Litterae universitatis”. Nuotykių romanų serijos „Skomantas” rengėjas ir vienas autorių.

VDU garbės daktaro regalijų įteikimo ceremonija skirta Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dienai ir yra renginių ciklo, skirto VDU atkūrimo 25-mečiui, dalis.
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: