Kaunas.lt archyvo nuotr.

Gegužės 7-8 dienomis Kauno „Žalgirio“ arenoje kauniečiai, miesto svečiai ir visi, kurie neabejingi pramoginių šokių ritmams, rinksis į tradicines kiekvieną pavasarį vykstančias sportinių šokių varžybas „Gintarinė pora“. Tai žinomas, visame pasaulyje pripažintas ir jau daugiau kaip pusę amžiaus Kauno miesto kultūrą reprezentuojantis renginys.

Prisimenama pradžių pradžia

Populiaraus sportinių šokių konkurso „Gintarinė pora“ organizatoriai ir sportinių šokių Lietuvoje pradininkai – Jūratė ir Česlovas Norvaišos – puikiai pamena, kaip užgimė šio projekto idėja.

Tuometiniuose Kauno Profsąjungos rūmuose buvo įsikūręs šokių kolektyvas (vėliau tapęs garsiuoju šokių klubu „Sūkurys“), kuriame šoko Norvaišų pora. Intensyvių treniruočių dėka 1965 m. laimėję pirmąjį Lietuvos pramoginių šokių čempionatą, jie labai greitai tapo ir geriausia pramoginių šokių šokėjų pora visoje anuometinėje Sovietų Sąjungoje.

„Po šių įspūdingų laimėjimų ėmėme pastebėti, jog visose aplinkinėse valstybėse jau vyko judėjimas. Estijoje, Latvijoje, Lenkijoje buvo nuolat organizuojami įvairūs tarptautiniai šokių čempionatai, kai tuo tarpu pas mus dar net nebuvo leidžiama tokius konkursus rengti, nors poreikis tikrai buvo jaučiamas“, – su pasakojo Č. Norvaiša.

Taigi, pasitarus su tuometiniu „Sūkurio“ vadovu Tomu Petreikiu, buvo nuspręsta Kaune surengti pirmąsias tarptautines varžybas, o jų koordinavimą pavesti būtent pirmajai „Sūkurio“ porai – Jūratei ir Česlovui Norvaišoms.

Česlovas, kaip Jūratė sako, turėdamas puikius įgimtus diplomatinius gebėjimus, sugalvojo gudrų sprendimą – „Gintarinės poros“ konkursą paskirti tais laikais labai garbinga data laikytai Pergalės dienai ir pakviesti į jį susibičiuliavusių miestų poras. Tokiu būdu buvo sukurtas politinis pagrindas ir gautas oficialus valdžios leidimas tarptautiniam renginiui.

„Taip „Gintarinėje poroje“ pasirodė pirmieji šokėjai iš užsienio – Bialystoko. Tai mums buvo tarsi stebuklas! Pamenu, kaip jiems atvykus, visi draugiškai tiesiog lauke ant grindinio prie tuometinio „Metropolio“ mokėmės šokti pasadoblį“, – prisiminimais dalijosi J.Norvaišienė.

Galiausiai, šios varžybos tapo kasmetinėmis, tad svečiai atvykdavo iš Čekoslovakijos, Rytų Vokietijos, Maskvos ir taip po truputėlį apie pramoginių šokių konkursą „Gintarinė pora“ ėmė sklisti gandas visame pasaulyje.

„Kauną atidarėme užsieniui“

„Tapus Sovietų Sąjungos čempionais mes sulaukdavome daug didesnio valdžios palaikymo, tačiau viską suorganizuoti tikrai nebuvo lengva. Tam, kad galėtume priimti svečius iš užsienio, reikėdavo gauti Gynybos ministerijos ir KGB leidimus, nes tuo metu Kauno apylinkėse buvo įsikūrusios karinės bazės ir karinis aeodromas Karmėlavoje“, – akcentavo J.Norvaišienė.

Tiesa, ilgą laiką Norvaišų pora ne tik organizavo visą „Gintarinės poros“ konkursą, rūpinosi svečių pakvietimu, priėmimu, apdovanojimais ir panašiai, bet dar ir patys šoko bei dovanojo žiūrovams fantastiškus pramoginių šokių pasirodymus.

„Palaipsniui „Gintarinė pora“ tapo renginiu, kuriam ruošdavosi visas miestas, valdžios paliepimu būdavo sudaroma net atskira komisija, padedanti organizaciniais klausimais. Tad Kaunas pagaliau buvo plačiai atidarytas užsieniui“ , – žmonos mintis papildė Č. Norvaiša.

Garsiausia Lietuvos sportinių šokių šokėjų pora pasakoja, jog po 1990 m. vykusių valstybinių perversmų „Gintarinė pora“ didelių pokyčių nepatyrė.

„Kiekvienais metais Kauno sporto halės tribūnos lūždavo nuo žiūrovų antplūdžio, bilietų nebuvo įmanoma gauti, o reklama šiam renginiui praktiškai nebuvo reikalinga, – su šypsena pasakojimus tęsia ponia Jūratė. – Buvo keletas atvejų, kai Maskvos valdžia ketino uždrausti „Gintarinę porą“, nes, jų teigimu, mes propagavome „buržuazinį meną“. Dėl to keliskart buvo tekę keisti konkurso pavadinimą, tačiau vėliau visi suprato, jog mūsų šalyje pagaliau gimė kažkas naujo ir neregėto.“

Žiūrovams ruošiamas ypatingas reginys

„Gintarinė pora“ šiuo metu jau yra tapusi ilgiausiai (neskaitant kas keletą metų vykstančių dainų švenčių) gyvuojančiu konkursu Kauno istorijoje, tačiau kiekvienais metais ji būna kuo nors išskirtinė. 2016-ųjų Kauno kultūros centro „Tautos namai“ organizuojamos varžybos taip pat ne išimtis.

Tradicinių 52-ųjų „Gintarinės poros 2016“ varžybų metu pirmą kartą Lietuvoje vyks WDSF profesionalų lygos parodomųjų standartinių šokių pasaulio čempionatas. Jo metu šokėjai iš Austrijos, Lenkijos, Italijos, Ukrainos, Rusijos, Nyderlandų ir Lietuvos, kuriai atstovaus garsi lietuvių sportinių šokių pora Lina Chatkevičiūtė ir Donatas Vėželis, per 5 minutes turės atlikti teatralizuotą standartinių šokių kompoziciją.

„Lina ir Donatas yra tapę šių varžybų Europos čempionais, todėl tikime, jog savos namų sienos padės laimėti pirmąją vietą ir pasaulyje. Tad kauniečiai tikrai turės dėl ko „balėjinti“ („sirgti“ – aut. past.)“, – savo auklėtinių ir „Sūkurio“ sėkme tiki Jūratė ir Česlovas Norvaišos.

Be to, pora tvirtina, jog šių metų „Gintarinė pora“ pateiks ir daugiau siurprizų: „Pirmą kartą žiūrovams dovanosime šokių klubo „Sūkurys“ profesionalių trenerių Sandros Kniazevičiūtės ir Valerijaus Osačenko pasirodymą – rumbos šokį – kuris bus atliekamas gyvai akomponuojant Lietuvos estrados grandui Vytautui Šiškauskui. Varžybų finale gros Dave Benton šokių orkestras iš Estijos, o ant „Žalgirio“ arenos parketo suksis virš 500 porų. Tikimės, jog šių metų renginys nenuvils legendinės „Gintarinės poros“ gerbėjų ir pavasaris Kaune bus laukiamas dar labiau!“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: