Kaunas.lt archyvo nuotr.

Neužilgo paaiškės, kuri statybų kompanija imsis rekonstruoti likusią Laisvės alėjos dalį nuo A. Mickevičiaus iki pat Vilniaus gatvės. Susidomėjimą neeiliniu miesto užsakymu parodė daugiau nei 30 įmonių. Būsimam nugalėtojui bus iškelta užduotis darbus atlikti greitai ir kokybiškai.

Ateinančią savaitę atplėšus vokus paaiškės, kurios įmonės varžysis viešajame darbų rangos parinkimo konkurse.

„Vokų atplėšimas su rangovų pasiūlymais įvyks birželio 7 dieną. Sužinosime, kas ir kokius pasiūlymus pateikė. Tuomet išanalizuosime pasiūlymus ir įvertinsime dalyvių kvalifikaciją. Jei nebus papildomų trukdžių, tai truks apie mėnesį“, – teigė Kauno miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Rekonstruos greičiau

Pirmasis Laisvės alėjos rekonstrukcijos etapas nuo Nepriklausomybės aikštės iki A. Mickevičiaus gatvės užtruko beveik 2,5 metų. Likusią 4 kartus ilgesnę atkarpą ketinama atnaujinti per tokį patį laiką.

„Užsibrėžėme tikslą likusią Laisvės alėjos rekonstrukciją įgyvendinti per tokį patį terminą, kaip buvo atliktas pirmasis etapas. Todėl techniniame projekte iš karto numatėme konkrečius reikalavimus rangovams, jog kiekviena rekonstruojama alėjos dalis atvira ir be dangos negalės būti ilgiau nei 8 mėn. Tai garantuos, jog visas projektas neišsiplės laike, o judėjimas alėja bus ribojamas tik tam tikruose etapuose ir tik tam tikram laikui, bet ne visur iš karto“, – pabrėžė Kauno mero pavaduotojas Povilas Mačiulis.

Rekonstrukcijos metu 1929 metais paklotą vandentiekį pakeis naujas vamzdynas. Rekonstrukcija palies ir buitinių nuotekų tinklą, lietaus kanalizaciją – tikimasi, kad atnaujintos vamzdžių sistemos tarnaus šimtmetį.

Nauji akcentai

Anot Laisvės alėjos rekonstrukcijos projektą parengusio architekto Šarūno Kiaunės, likusi ilgiausios pėsčiųjų gatvės Rytų Europoje dalis išlaikys analogišką pirmajam rekonstrukcijos etapui stilistiką. Keisis tam tikrų erdvių tūriai ir mažosios architektūros elementai.

Bene didžiausia naujovė kauniečius ir miesto svečius po rekonstrukcijos pasitiks Laisvės alėjos dalyje ties Savanorių prospekto pradžia. Šioje vietoje bus išplėsta  važiuojamoji dalis, kurioje įrengtose salelėse stovės du milžiniški šviestuvai.

„Tarpukariu tokie šviestuvai buvo Laisvės alėjos dalis. Norėjome, jog po rekonstrukcijos jie taptų alėjos puošmena ir stipriais akcentais. Pokyčių sulauks ir skveras šalia miesto savivaldybės. Ši zona taps reprezentacine aikšte su didžiuliu gėlynų bei specialiu apšvietimu“, – teigė Š. Kiaunė.

Architektas tikino, jog Laisvės alėjos simbolio – fontano – parametrai bei užimamas plotas išliks tokie patys. Tačiau fontanas sulauks kapitalinio remonto, kuris palies jo vidų ir apdailos elementus. Planuojama, jog realūs darbai Laisvės alėjoje užvirs vasaros pabaigoje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: